Hoogtepunten van Nieuw-Zeeland hoogtepunten
Nieuw-Zeeland tips

Zuidereiland Nieuw-Zeeland: de beste route en bezienswaardigheden

‘Please go to the South Island as soon as you can, it’s more beautiful than the North Island’. Dit zijn de exacte woorden over het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, die ik las in het gastenboek van mijn hostel in Auckland toen ik daar aan kwam tijdens mijn eerste Nieuw-Zeeland reis in 2002. Alhoewel het bovenstaande natuurlijk ook maar gewoon een mening is, ben ik er zoals de meeste reizgers van overtuigd dat het Zuidereiland qua natuurschoon mooier is dan het Noordereiland.

In dit uitgebreide artikel vertel ik je meer over het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, inclusief tips voor de beste route en de mooiste bezienswaardigheden.

Autorijden in Nieuw-Zeeland
Mount Cook National Park
Hoeveel tijd op het Noordereiland vs. het Zuidereiland

De meeste Nieuw-Zeeland reizigers willen zowel het Noordereiland als het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland bezoeken. De vuistregel die ik hanteer is eenderde van je reistijd door te brengen op het Noordereiland en tweederde door te brengen op het Zuidereiland.  Ik denk dat je op die manier een mooie verdeling hebt tussen beide eilanden en genoeg tijd op beide plekken hebt, mits je reisduur ten minste vier weken (inclusief vluchten) is. Je brengt dan ongeveer twee weken op het Zuidereiland door. Verderop in dit artikel maak ik een voorbeeld schema voor je met het ‘standaard’ rondje dat je kunt maken in twee weken tijd waarbij je veel van de hoogtepunten bezoekt.

Bob's Cove Queenstown
Bob’s Cove bij Queenstown
Handig om te weten over het Zuidereiland

Het Zuidereiland is wat lastiger te bereizen dan het Noordereiland. Er zijn nauwelijks snelwegen en de wegen zijn veelal bochtig en smal. Hierdoor kost reizen je vaak meer tijd dan gepland. Het Zuidereiland is bezaaid met nationale parken en natuurparken en tenzij je minstens een maand de tijd hebt, moet je keuzes maken in wat je wel en niet wilt zien.

De grootste steden van het Zuidereiland liggen voornamelijk aan de oostkust, dit zijn Christchurch en Dunedin. In het zuiden ligt Invercargill en in het noorden Nelson. De rest van de ‘steden’ zijn qua inwoneraantallen vergelijkbaar met een flink dorp in Nederland. De meest toeristische plekken vind je aan de westkust van het Zuidereiland, globaal gezien tussen Franz Josef en Te Anau.

Enkele van mijn persoonlijke favoriete routes / wegen over het Zuidereiland zijn:

– De Queen Charlotte Drive tussen Picton en Havelock
– De Crown Range Road tussen Wanaka en Queenstown (niet toegestaan met campers)
– De Milford Road

milford road buiten te anau hoogtepunten zuidereiland nieuw-zeeland
De Milford Road
Route Zuidereiland Nieuw-Zeeland

De minimale tijd om door te brengen op het Zuidereiland bedraagt toch wel twee weken. Korter heeft weinig zin omdat je dan eigenlijk alleen maar in de auto zit en dat is zonde, want lang niet alle hoogtepunten liggen aan de doorgaande route.

Ik heb hieronder mijn ideale route omschreven voor een rondreis over het Zuidereiland van 2 weken. Daaronder vind je mijn persoonlijke hoogtepunten en nog wat aanvullende tips.

Autorijden in Nieuw-Zeeland regels en tips
Het maanlandschap tussen Queenstown en Cromwell
Rondreis Zuidereiland twee weken

Dag 1. Aankomst in Picton, vrije middag
Dag 2. Via de Queen Charlotte Drive naar Nelson rijden
Dag 3. Bezoek Abel Tasman National Park
Dag 4. Rit naar Punakaiki
Dag 5. Door naar Fox en/of Franz Josef
Dag 6. Vrije dag bij de gletsjers
Dag 7. Rit naar Wanaka
Dag 8. Vrije ochtend Wanaka, middagrit naar Queenstown
Dag 9. Vrije dag Queenstown en omgeving
Dag 10. Rit naar Te Anau
Dag 11. Vrije dag voor Fiordland National Park
Dag 12. Lange rit naar Twizel / Mount Cook
Dag 13. Vrije dag in Mount Cook National Park
Dag 14. Rit naar Christchurch, vrije middag
Dag 15. Vertrek vanuit Christchurch

Dit is echt een hele beperkte route waar diverse hoogtepunten van het Zuidereiland, zoals Nelson Lakes National Park, the Catlins en Kaikoura nog niet opgenomen zijn. Overigens kiezen ook veel mensen ervoor om Mount Cook over te slaan en vanuit Te Anau richting de oostkust (Dunedin) te rijden. Zelf vond ik Dunedin niet super interessant dus ik ben hier ook maar één keer geweest en toen sloeg ik Mount Cook inderdaad over.

hoogtepunten zuidereiland nieuw-zeeland
Mitre Peak in Milford Sound
Overige bezienswaardigheden Zuidereiland

De bovenstaande route geeft echt een zeer beknopte indruk van het Zuidereiland. Dat geeft op zich niet, maar realiseer je wel dat er nog heel veel andere mooie plekken zijn die net wat verder van de gebaande paden liggen. Het zijn er teveel om allemaal op te noemen, maar mijn favorieten noem ik hieronder:

– Nelson Lakes National Park
– Golden Bay incl. de noordkant van Abel Tasman National Park
– Kahurangi National Park (de Heaphy Track, Karamea en omgeving)
Tuatapere en Lake Hauroko
– Hanmer Springs
– Arthur’s Pass National Park
The Catlins

En natuurlijk New Zealand’s third island: Stewart Island. Om alle hierboven genoemde bezienswaardigheden te kunnen zien, dien je nog twee weken extra toe te voegen aan je reis, er vanuit gaande dat je ook iets wilt zien en wandelen in plaats van alleen maar in de auto zitten.

zuidereiland nieuw-zeeland bezienswaardigheden
Nelson Lakes National Park
Zuidereiland kaart

Op zoek naar een een handige kaart van het Zuidereiland? In Nederland worden geen losse kaarten verkocht van alleen het Zuidereiland. Mijn favoriete kaart om mijn rondreis te plannen is deze van Freytag & Berndt

Bij de AA in Auckland (het kantoor van de Nieuw-Zeelandse ANWB) kun je gratis wegenkaarten ophalen. Een bezoek aan dit kantoor loont sowieso vanwege het uitgebreide aanbod informatiefolders en behulpzame personeel.

bezienswaardigheden zuidereiland nieuw-zeeland
Hanmer Springs
Top 5 bezienswaardigheden Zuidereiland

Ik sluit dit artikel af met mijn persoonlijke top 5 bezienswaardigheden op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Een mix van natuur, wandelingen en culturele bezienswaardigheden: 

1. De noordkant van Abel Tasman National Park (dus niet het deel bij Marahau)
2. Nelson Lakes National Park
3. De vallei bij Glenorchy (boven Queenstown) incl. de Routeburn Track
4. De Milford Road
5. de Hooker Valley wandeling in Aoraki / Mount Cook National Park

Regel je Nieuw-Zeeland reis

Zin gekregen om naar Nieuw-Zeeland te gaan? Dan heb ik hieronder nog wat tips voor je met onder meer mijn favoriete websites om je reis te boeken en mijn favoriete reisgidsen.

– Vluchten boek je snel en voordelig via Skyscanner. Ook op KAYAK vind je vaak gunstige tarieven. Benieuwd naar mijn favoriete airlines? Lees dan dit uitgebreide artikel over vliegen naar Nieuw-Zeeland.

– Een huurauto boek je veilig bij Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico voor je af zodat je zonder zorgen op reis kunt gaan en bij aankomst geen discussie hoeft te voeren over extra verzekeringen. Ze werken uitsluitend samen met gerenommeerde autoverhuurders zoals Alamo en Herz. Bekijk de tarieven, opties en beschikbaarheid hier. Meer weten over autohuur? Lees dan dit uitgebreide artikel.

– Je accommodaties regel je snel en eenvoudig via Booking.com. Tip: boek je optie waarbij je tot kort voor vertrek kosteloos kunt annuleren zodat je eventueel nog kunt wijzigen.

– Liever met een camper op pad? Bekijk hier de opties en prijzen van verschillende camperverhuurders of boek hier je SpaceShip.

– Mijn favoriete wegenkaart van Nieuw-Zeeland is deze.

– Als reisgids neem ik steevast de Lonely Planet mee. Liever een Nederlandstalige reisgids? Bestel dan hier het Reishandboek Nieuw-Zeeland van uitgeverij Elmar dat door mijzelf geschreven is bij Bol.com of bestel hem bij je lokale boekhandel.

Abel Tasman National Park Nieuw-Zeeland
Abel Tasman NP

Hopelijk heb ik je hiermee een idee gegeven van de mogelijkheden om jouw rondreis over het Zuidereiland zo goed mogelijk te plannen. 

Ik schreef een vergelijkbaar artikel voor het Noordereiland wat je hier kunt vinden.

Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, laat ze dan gerust achter in de comments!

Meer lezen? Dan zijn deze artikelen wellicht interessant voor je:
– De 25 mooiste plekken in Nieuw-Zeeland
– De beste reistijd voor Nieuw-Zeeland
– Het weer in Nieuw-Zeeland: dit moet je weten
– De mooiste natuur in de nationale parken van Nieuw-Zeeland

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.