Welkom in Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland tips,  Vervoer

Jetlag Nieuw-Zeeland: zo ga je om met het tijdsverschil

Een reis naar Nieuw-Zeeland maken betekent dat je, in de meeste gevallen, te maken krijgt met een enorm tijdsverschil en waarschijnlijk ook een jetlag. Als ervaringsdeskundige op het gebied van omgaan met tijdsverschil en reizen naar Nieuw-Zeeland vertel ik je in dit artikel meer over hoe je hier het beste mee om kunt gaan, zowel voor, tijdens en na je reis! Veel leesplezier en mocht je hier specifieke vragen over hebben, laat dan hieronder een comment achter!

Dit artikel verscheen voor het eerst in maart 2020 en werd geupdate in maart 2023

Voorafgaand aan je reis

Probeer zo uitgerust mogelijk op reis te gaan en ook zo gezond mogelijk. De dagen voor we op reis gaan zijn vaak hectisch en stressvol, wat omgaan met een jetlag moeilijker maakt omdat je dan ook nog eens met deze vermoeidheid moet afrekenen zodra je er bent. Sommige experts raden aan om alvast ‘voor te slapen’ of je wekker in Nederland al op een ander tijdstip te zetten, maar ik ben daar zelf geen voorstander van. Het gaat immers om 12 uur tijdsverschil, dat is wel wat anders dan 4 of 5 uur … 

Tijdens je vlucht naar Nieuw-Zeeland

Algemeen bekend is dat het beter is om geen alcohol te drinken tijdens je vlucht, maar wel veel water te drinken zodat je goed gehydrateerd blijft. Of je al dan niet kunt slapen tijdens (een van) je vluchten is per persoon verschillend. Zelf slaap ik nagenoeg nooit tijdens een vlucht, zelfs niet als ik een slaappil inneem. Ik probeer echter wel zo veel mogelijk uit te rusten en te ontspannen. Wat me hier bij helpt zijn oordopjes, een gezichtmasker en mijn noise canceling headphones van Bose. Ik heb echt jarenlang getwijfeld of ik deze zou kopen, maar inmiddels kan ik niet meer zonder. Vliegen met deze koptelefoon wordt echt een stuk fijner op deze manier! 

Afgelopen keer (oktober 2022) vloog ik met mijn Airpods Pro van Apple, een prima alternatief voor de Bose indien je lichtgewicht wilt reizen.

Het kan ook helpen om je horloge vast op de nieuwe tijd te zetten, dus als je op je tussenlanding bent kun je meteen op de nieuwe tijd leven. Ook dit doe ik zelf nooit omdat ik het te verwarrend vind met mijn tijden voor de volgende vlucht, maar sommige mensen zweren erbij. 

Aankomst in Nieuw-Zeeland in de vroege ochtend
Na aankomst in Nieuw-Zeeland

Sommige vluchten komen in de ochtend aan, anderen in de avond. Op welke tijd je dan ook aan komt, ga altijd pas ’s avonds slapen. Wanneer je overdag gaat slapen, kom je niet direct in het juiste ritme en is de kans groter dat je ’s nachts wakker ligt, hoe verleidelijk het ook klinkt om even een dutje te doen. Indien je relatief vroeg landt, is mijn advies om zo lang mogelijk wakker te blijven, in ieder geval tot na het avondeten. Daarna kun je met een gerust hart gaan slapen. 

Mijn ervaring is eigenlijk altijd dat het de eerste 2/3 dagen wel redelijk gaat en dat ik halverwege de eerste week van mijn Nieuw-Zeeland reis de klap der vermoeidheid krijg. Oftewel dan ben ik ineens reuze moe en wil ik alleen maar slapen. Ik plan de eerste dagen daarom nooit al te vol met activiteiten en probeer veel te slapen. 

Daarnaast helpt het ook om je telefoon uit te zetten en je vrienden en familie te laten weten dat je 12 uur op ze voorloopt, zodat ze niet direct een bericht terug kunnen verwachten. Mijn grote valkuil was dat ik vaak tot ’s avonds laat nog met Nederland zat te appen omdat zij wakker worden als ik naar bed ga, min of meer. Om te voorkomen dat ik ’s nachts onrustig wakker word, zet ik daarom altijd mijn telefoon volledig uit en weet iedereen thuis dat ze rond mijn nacht geen antwoord hoeven te verwachten. 

Ook na aankomst geldt dat je het beste heel lief voor jezelf kunt zijn. Doe niet teveel, eet gezond, ga lekker naar buiten om te bewegen en slaap veel. Als je de eerste dagen rustig aan doet, heb je daar de rest van de reis profijt van! 

Gezond eten in Nieuw-Zeeland na aankomst
Gezond eten in Nieuw-Zeeland
Regel je Nieuw-Zeeland reis

Zin gekregen om naar Nieuw-Zeeland te gaan? Dan heb ik hieronder nog wat tips voor je met onder meer mijn favoriete websites om je reis te boeken en mijn favoriete reisgidsen.

– Vluchten boek je snel en voordelig via Skyscanner. Ook op KAYAK vind je vaak gunstige tarieven. Benieuwd naar mijn favoriete airlines? Lees dan dit uitgebreide artikel over vliegen naar Nieuw-Zeeland.

– Een huurauto boek je veilig bij Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico voor je af zodat je zonder zorgen op reis kunt gaan en bij aankomst geen discussie hoeft te voeren over extra verzekeringen. Ze werken uitsluitend samen met gerenommeerde autoverhuurders zoals Alamo en Herz. Bekijk de tarieven, opties en beschikbaarheid hier. Meer weten over autohuur? Lees dan dit uitgebreide artikel.

– Je accommodaties regel je snel en eenvoudig via Booking.com. Tip: boek je optie waarbij je tot kort voor vertrek kosteloos kunt annuleren zodat je eventueel nog kunt wijzigen.

– Liever met een camper op pad? Bekijk hier de opties en prijzen van verschillende camperverhuurders of boek hier je SpaceShip.

– Mijn favoriete wegenkaart van Nieuw-Zeeland is deze.

– Als reisgids neem ik steevast de Lonely Planet mee. Liever een Nederlandstalige reisgids? Bestel dan hier het Reishandboek Nieuw-Zeeland van uitgeverij Elmar dat door mijzelf geschreven is bij Bol.com of bestel hem bij je lokale boekhandel.

Reishandboek Nieuw-Zeeland

Meer lezen over Nieuw-Zeeland? In het najaar van 2022 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Nieuw-Zeeland, dat ik schreef naar aanleiding van de vier uitgebreide rondreizen die ik maakte door dit fascinerende land.

In dit boek heb ik niet alleen alle praktische en toeristische informatie gebundeld, maar ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ervaringen en leuke wandelroutes.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Laat mij jouw reis plannen!

Wil je een rondreis door Nieuw-Zeeland gaan maken, maar heb je geen idee waar te beginnen? Ik help je graag met het maken van een persoonlijke reisplanning die aansluit bij jouw wensen. Geen dertien in een dozijn programma dus, maar een speciaal voor jou gecreëerde reisplanning die met zorg en aandacht voor je samengesteld wordt door dé Nieuw-Zeeland expert van Nederland. Ik bezocht het land vijf keer en reisde er meer dan een jaar rond.

Bekijk hier wat ik voor jou kan betekenen of neem direct contact met me op.

Meer lezen? Dan zijn deze artikelen wellicht interessant voor je:
Vliegen naar Nieuw-Zeeland
– Aankomst in Auckland … en dan? 
– Simkaart Nieuw-Zeeland: zo werkt het!

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.