aankomst in Auckland
Nieuw-Zeeland tips

Aankomst in Auckland … en dan?

Kia Ora! Welkom in Nieuw-Zeeland. Nadat je geland bent op (hoogstwaarschijnlijk) Auckland International Airport, zijn er een aantal procedures die je doorloopt om het land binnen te mogen. In dit artikel vertel ik je alles over waar je rekening mee dient te houden, hoe je het best van de luchthaven naar de stad reist en meer. Veel leesplezier en mocht ja na afloop nog vragen hebben, stel ze dan gerust in de comments!

Aankomst op Auckland International Airport

Na aankomst zijn er twee zaken van belang: de paspoort- en visum controle en de check op wat je wel en niet mag invoeren.

Voor wat betreft je paspoort en visum: die dien je voordat je vertrekt vanuit Nederland op orde te hebben. Je paspoort dient nog minimaal drie maanden geldig te zijn en je dient een EtA te hebben aangevraagd. Meer info hierover vind je op deze pagina.

De paspoort- en visumcontrole gaan tegenwoordig veelal digitaal, net zoals op Schiphol. Je hoeft in de meeste gevallen dus niet meer naar een beambte en krijgt ook geen stempel meer in je paspoort.

Tijdens je vlucht dien je een formulier in te vullen met persoonlijke informatie. Dit formulier krijg je van het cabine personeel en dien je uiteraard naar waarheid en volledig in te vullen. Het belangrijkste is dat je onder geen beding vers eten mee mag nemen het land in, evenals diverse andere dierlijke producten, noten, zaden, etc. Ik adviseer je dringend om de website van NZ Government hiervoor goed na te lezen voor je vertrekt. Hier staat alles duidelijk uitgelegd.

Al je voedsel dien je aan te geven, dus ook gewoon een reep chocola of andere snacks die je wellicht bij je hebt. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je een boete krijgt.

Ik heb zelf eigenlijk altijd wel iets te eten bij me (stroopwafels, muesli repen etc.) en ik geef het altijd aan. Meestal mag ik met deze producten gewoon doorlopen, maar ik loop dan in ieder geval niet het risico dat ik een boete moet betalen.

Daarnaast wordt er gevraagd of je spullen bij je hebt die bijvoorbeeld modderresten kunnen bevatten. Als wandelaar geldt dit voor mij dus onder meer voor mijn wandelschoenen en wandelstokken. Maar ook mijn tent wordt altijd gecontroleerd.

Zorg dus dat deze zaken makkelijk uit je bagage te halen zijn voor inspectie. Meestal moet je ze inleveren en worden ze door een beambte gecontroleerd. Je kunt ze in de aankomsthal bij een speciaal luik weer ophalen.

Aankomst op Auckland Airport
Binnenlandse vluchten

Mocht je een binnenlandse vlucht geboekt hebben met bijvoorbeeld Air New Zealand of Jetstar, dan dien je eerst je bagage op te halen en daarna naar de domestic terminal te gaan. Dit kan met de bus, maar je kunt ook het voetpad volgen, je loopt hier dan in zo’n 15 minuten naartoe.

Vlieg je door met Air New Zealand, dan bestaat er in sommige gevallen de mogelijkheid om je bagage in de international terminal al in te leveren zodat je die niet mee hoeft te dragen naar de international terminal.

Wil je een hapje eten of iets drinken, dan kun je dit beter in de international terminal doen, hier zijn aanzienlijk meer voorzieningen dan in de domestic terminal van Auckland Airport.

Wandeling van de International naar de Domestic Terminal op Auckland Airport
Naar de stad

Indien je niet doorvliegt maar naar de stad gaat kan je dit op verschillende manieren doen. Ik vertel je hieronder over de verschillende opties:

– Je neemt een taxi. Afhankelijk van waar je precies verblijft kost een taxi naar Auckland CBD ongeveer 50 tot 75 NZD. Taxi’s vind je direct buiten de terminal en je kunt in te taxi contant of met je creditcard betalen. Soms is een creditcard betaling duurder (ze noemen dit EFTPOS) dus je doet er verstandig aan om alvast wat cash te pinnen in de aankomsthal.

– Neem een Super Shuttle. Deze dienst gebruik ik meestal en werkt prima. In het beste geval ben je de enige en wordt je rechtstreeks naar je accommodatie gebracht, in het minst goede geval moet je eerst een aantal andere accommodaties af. Je kunt een Super Shuttle van tevoren online boeken zodat je zeker bent van een plekje.

– Met het openbaar vervoer. Dit is het voordeligst maar niet bepaald het snelst. Ik kan me voorstellen dat je na een lange reis ook niet echt zin meer hebt om nog met het OV te gaan. Mocht je dit toch willen, dan neem je vanaf de luchthaven de 380 Airporter Bus naar Papatoehoe Station en vanaf hier de trein naar Britomart Station of Britomart Station. Tijden en tarieven vind je hier.

Bestel nu je reisgids voor Nieuw-Zeeland!

Meer lezen? Dan zijn deze artikelen wellicht interessant voor je:
Auckland City Guide
Waar te overnachten in Auckland
Omgaan met een jetlag en het tijdsverschil
– Simkaart Nieuw-Zeeland: zo werkt het!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.