sandflies nieuw-zeeland
Nieuw-Zeeland tips

Sandflies in Nieuw-Zeeland: dit kun je er tegen doen

De sandflies … iedereen die naar Nieuw-Zeeland gaat krijgt er ongewild mee te maken. Tijdens mijn allereerste reis in 2002 kon ik me er niet zo veel van herinneren, maar in 2011 werd ik echt gek van die beestjes. In dit artikel vertel ik je meer over hoe om te gaan met sandflies in Nieuw-Zeeland en wat je er tegen kunt doen! En … een wondermiddel dat de jeuk een stuk draaglijker maakt!


Ik ben geen arts en geen specialist op het gebied van insecten en insectenbeten. Ik deel in dit artikel slechts mijn eigen ervaringen en geef geen medisch advies.

“As an unpaid but enthusiastic proselytiser on behalf of all things Kiwi, including the New Zealand tourist industry, I hesitate to mention the well-kept secret of sandflies. I first met them en masse at the glorious Milford Sound, where visitors (after the most beautiful drive in the world) are met, at least during the summer, by crowds of the little buggers. There are patent unctions that cope, and tobacco repels them too, but I would hope that travellers find them an insignificant pest compared with the glory of their habitat.

Oddly, when filming scenes for Lord of the Rings I don’t recall being bothered by sandflies at all. Honestly. Had there been, we would have set the orcs on them”.

Sir Ian McKellan (Gandalf in Lord of the Rings)

sandflies kamperen nieuw-zeeland
Wat zijn sandflies?

Sandflies zijn kleine insecten die het heerlijk vinden om je lastig te vallen als je aan het genieten bent van het buitenleven in Nieuw-Zeeland. Ze bijten je en vallen je lastig, zitten overal en maken je gezellige avond op het strand tot een hel.

Eerlijk is eerlijk, de sandflies maken je reis door Nieuw-Zeeland soms echt een stuk onaangenamer dan je hoopt. Zo lang je in beweging blijft valt het mee, maar als je eenmaal stil gaat zitten of staan, komen ze in zwermen op je af, helaas.

Sandflies komen vooral voor in waterrijke gebieden, grotendeels op het Zuidereiland, alhoewel ik afgelopen jaar ook op het Noordereiland een paar keer flink te grazen ben genomen. Denk dus drie keer na voordat je je tent of camper opzet aan een idyllische plek aan het water, vaak is er een reden waarom niemand anders er kampeert.

rondreis Nieuw-Zeeland rondreizen
Zo idyllisch … zoveel sandflies …
Wat kun je doen tegen sandflies

Wat te doen tegen sandflies? Ik heb van alles geprobeerd maar ik heb schijnbaar goed bloed want het enige dat me helpt om niet gebeten te worden is het dragen van bedekkende kleding. Het vervelende is dat sandflies klein zijn en geen geluid maken, zodat je ze soms helemaal niet in de gaten hebt dat ze je al te grazen hebben genomen voordat je het opgemerkt hebt. Tot de immense jeuk start …

Indien je gaat kamperen is het handig om rekening te houden met het volgende:

  • Sandflies houden niet van wind
  • Sandflies houden ook niet van vuur
  • Houd de ramen van je kampeermiddel ten allen tijden gesloten of dek ze af met een muskietennet
  • Probeer niet om ze allemaal kapot te slaan, het zijn er zoveel dat het je toch niet gaat lukken
Sandflies Nieuw-Zeeland
Een vuur maken helpt soms
Wat helpt dan wel?

Ik heb de aanwezigheid van sandflies altijd maar gewoon naast me neer gelegd als “part of the journey”. Insectenspray spuiten, anti-jeuk spul smeren … het helpt soms een klein beetje maar lang niet genoeg. Als ik weer eens met jeukende benen in mijn tent lag dacht ik regelmatig “wát een k-zooi” na de zoveelste slapeloze nacht.

Maar … het afgelopen jaar kwam een oplossing. Een medereiziger attendeerde mij op … de Bite Away! Dit is en hittepen die de huid verwarmt tot 50 graden om zo de het gif van de insecten af te breken. Het kan zelfs tot 2 dagen na de beet of steek nog worden toegepast.

En wow, er ging een wereld voor me open. Want … het helpt! Althans, ik moet de behandeling elke dag opnieuw herhalen om het effectief te laten zijn (een sandfly bite kan tot een week lang na de beet blijven jeuken) maar zodra ik de Bite Away op mijn beten heb ‘losgelaten’ verdwijnt de jeuk grotendeels.

Ik zeg grotendeels en voor mij omdat ik niet kan garanderen dat deze methode voor iedereen werkt. Je moet wel een hoge pijngrens hebben (check) en niet vergeten de Bite Away mee te nemen op reis. Het is dus geen preventie middel, maar het verzacht de jeuk enorm en maakte mijn zes maanden in Nieuw-Zeeland een stuk aangenamer!

Inmiddels woon ik in Zweden waar ontzettend veel muggen voorkomen en ben ik heel blij dat ik een Bite Away heb aangeschaft, want ook tegen de Zweedse muggen is hij effectief.

Verder lezen over wat er absoluut mee moet op reis naar Nieuw-Zeeland? Bekijk dan hier mijn paklijst Nieuw-Zeeland.

E-book Nieuw-Zeeland
voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Nieuw-Zeeland op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

In mijn e-book Nieuw-Zeeland voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Nieuw-Zeeland. Ooit was ik zelf een beginner. In 2002 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik nog vier keer naar Nieuw-Zeeland en bracht ik er meer dan een jaar door.

In het e-book vind je bovendien een leuke mix van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2002 voor het eerst op reis ging in Nieuw-Zeeland.

Bekijk en bestel het e-book hier.

Regel je Nieuw-Zeeland reis

Zin gekregen om naar Nieuw-Zeeland te gaan? Dan heb ik hieronder nog wat tips voor je met onder meer mijn favoriete websites om je reis te boeken en mijn favoriete reisgidsen.

– Vluchten boek je snel en voordelig via Skyscanner. Ook op KAYAK vind je vaak gunstige tarieven. Benieuwd naar mijn favoriete airlines? Lees dan dit uitgebreide artikel over vliegen naar Nieuw-Zeeland.

– Een huurauto boek je veilig bij Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico voor je af zodat je zonder zorgen op reis kunt gaan en bij aankomst geen discussie hoeft te voeren over extra verzekeringen. Ze werken uitsluitend samen met gerenommeerde autoverhuurders zoals Alamo en Herz. Bekijk de tarieven, opties en beschikbaarheid hier. Meer weten over autohuur? Lees dan dit uitgebreide artikel.

– Je accommodaties regel je snel en eenvoudig via Booking.com. Tip: boek je optie waarbij je tot kort voor vertrek kosteloos kunt annuleren zodat je eventueel nog kunt wijzigen.

– Liever met een camper op pad? Bekijk hier de opties en prijzen van verschillende camperverhuurders of boek hier je SpaceShip.

– Mijn favoriete wegenkaart van Nieuw-Zeeland is deze.

– Als reisgids neem ik steevast de Lonely Planet mee. Liever een Nederlandstalige reisgids? Bestel dan hier het Reishandboek Nieuw-Zeeland van uitgeverij Elmar dat door mijzelf geschreven is bij Bol.com of bestel hem bij je lokale boekhandel.

Laat mij jouw reis plannen!

Wil je een rondreis door Nieuw-Zeeland gaan maken, maar heb je geen idee waar te beginnen? Ik help je graag met het maken van een persoonlijke reisplanning die aansluit bij jouw wensen. Geen dertien in een dozijn programma dus, maar een speciaal voor jou gecreëerde reisplanning die met zorg en aandacht voor je samengesteld wordt door dé Nieuw-Zeeland expert van Nederland. Ik bezocht het land vijf keer en reisde er meer dan een jaar rond.

Bekijk hier wat ik voor jou kan betekenen of neem direct contact met me op.

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.