beste reistijd nieuw zeeland noordereiland
Nieuw-Zeeland tips

Beste reistijd Nieuw-Zeeland

Welkom bij dit uitgebreide artikel over de beste reistijd voor Nieuw-Zeeland. Aangezien Nieuw-Zeeland aan de andere kant van de wereld ligt, zijn de seizoenen anders dan in Nederland en is het handig om je reistijd voor Nieuw-Zeeland te bepalen aan de hand van enkele handvaten. In dit artikel som ik dan niet alleen alle reistijden op, maar deel ik ook tips van andere Nieuw-Zeeland experts én geef ik je nog wat extra informatie over het weer in Nieuw-Zeeland. Veel leesplezier!

Dit artikel verscheen voor het eerst in 2020 en werd geupdate naar aanleiding van mijn laatste reis in 2023.

windy wellington
in Windy Wellington waar het altijd waait
Beste reistijd Nieuw-Zeeland: een korte opsomming

Globaal kun je zeggen de seizoenen in Nieuw-Zeeland tegenovergesteld zijn aan die van Nederland en België. Oftewel: wanneer het hier zomer is, is het daar winter en andersom. Dit betekent echter niet dat je alleen in de zomer kunt reizen, maar wel dat buiten de zomer reizen wat aandachtspunten behoeft.

De drukste periode in Nieuw-Zeeland is vanaf eind december (kerst) tot en met januari. De Nieuw-Zeelanders hebben dan zelf ook vakantie en daarnaast krijgen ze veel bezoekers vanuit Australië en andere landen op het zuidelijke halfrond. Heb je de mogelijkheid om buiten deze periode te reizen, dan kan ik je dat van harte aanbevelen. Accommodaties en campings zitten tijdens deze periode volgeboekt en het is noodzakelijk om ruim van te voren te boeken. Wanneer je buiten deze periode reist, is het aanzienlijk rustiger op veel plekken.

Echter is het in deze periode, over het algemeen genomen, ook het beste weer in Nieuw-Zeeland. Wanneer je in het laag-, voor-, of naseizoen reist, moet je soms keuzes maken in mogelijkheden en er rekening mee houden dat het koeler en/of natter kan zijn dan gepland.

Maar … ook in de lokale zomer kan het in Nieuw-Zeeland behoorlijk spoken. Zo was ik er eens in januari toen er diverse orkanen waren waardoor wegen weggeslagen werden en afgesloten raakten.

Oftewel: ook al reis je in de zomer, dan is dit nog steeds geen garantie op goed weer in Nieuw-Zeeland. Houd daarom rekening met alle soorten weertypes, ook in de warmere maanden.

Lees ook mijn artikelen over het weer in Nieuw-Zeeland en de paklijst voor Nieuw-Zeeland.

beste reistijd nieuw-zeeland zomer
Een afgesloten weg in de zomer
Beste periode voor je Nieuw-Zeeland reis

Globaal gezien zijn de seizoenen in Nieuw-Zeeland als volgt:

zomer: medio december – medio maart
najaar: medio maart – medio juni
winter: medio juni – medio september
voorjaar: medio september – medio december

Net als hier geldt dat hoe eerder in het voorjaar, hoe meer kans op koele temperaturen. Een reis die plaats vinft vanaf begin oktober zal dan ook heel anders zijn dan een reis begin december. Hieronder som ik per periode de voor- en nadelen op van een reis naar Nieuw-Zeeland. Ik praat dan over de lokale seizoenen, oftewel de winter is de Nieuw-Zeelandse winter (en dus onze zomer).

Beste periode nieuw zeeland beste reistijd nieuw-zeeland
Hiken in de zomer in één van de natste delen van Nieuw-Zeeland (Fiordland NP)
Nieuw-Zeeland in de zomer

Zoals gezegd is de beste periode voor Nieuw-Zeeland de zomerperiode, oftewel medio december tot medio maart. Het is dan ook meteen de drukste periode en hotels en campings dien je van tevoren te boeken, vooral in drukke regio’s als Wanaka, Queenstown, Abel Tasman en Te Anau. Ongevraagd ergens aankomen en dan nog zoeken naar een overnachtingsplek wordt hoogstwaarschijnlijk een tijdrovende en kostbare onderneming. Ik heb zelf in deze periode gereisd en heb soms echt uren gezocht naar een beschikbare plek, zelfs voor een tentje en een auto.

Alhoewel de temperaturen in de zomer over het algemeen het hoogst zijn, is de kans op neerslag en koele dagen nog steeds aanwezig, vooral in de bergen en langs de westkust van het Zuidereiland. Neem dus altijd warme kleding mee als je op reis gaat naar Nieuw-Zeeland. Maar ook slippers, een korte broek en een t-shirt.

Daarnaast is het nadeel van het hoogseizoen dat de prijzen het hoogst zijn. Vooral rondom de feestdagen rijzen de prijzen de pan uit in de toeristische gebieden. Zit je dus niet aan de zomer vast, overweeg dan zeker eens een reis in een van de andere seizoenen.

Regen en bewolking in de zomer
Nieuw-Zeeland in de herfst

Zelf heb ik in 2023 voor het eerst in de herfst gereisd, van medio maart tot medio april. Ik merkte destijds dat er op het Zuidereiland al nachtvorst was en dat het overdag aanzienlijk koeler werd. Toch kon ik nog regelmatig met een t-shirt lopen, maar het koelde gewoon sneller af.

Ook heb ik oud-collega Saskia van der Meij gevraagd een stukje te schrijven over reizen in Nieuw-Zeeland in de herfst. Bij deze:


Nieuw-Zeeland blijft écht een fantastisch land. Elke keer als ik voet aan land zet komt er een bepaalde rust over me heen.Voor mij was dat vaak in de maand mei. Een prachtige periode, waarin je ook letterlijk rust vindt. Er is een grote interesse voor het reizen in de Nieuw-Zeelandse zomer en die periode wordt al steeds meer verlengd naar maart en april, maar mei lijkt nog niet echt te zijn ontdekt. Een fijne maand dus om je af en toe echt ‘alleen met de natuur’ te voelen.De herfstkleuren zijn nog volop aanwezig. Na iedere bocht wil je soms wel stoppen om weer een nieuwe foto te maken van de kronkelige weg voor je omzoomd door gele berken.

Daarnaast is de temperatuur ook ideaal om lekker buiten te zijn. De gemiddelde temperatuur is 16 graden op het Noordereiland en 13 op het Zuidereland, maar wat zegt dat precies? Je kunt nog heerlijk wandelen in een t-shirtje langs verlaten strandjes ten noorden van Auckland of met een dun jasje aan fietsen langs de westkust van het Zuidereiland. De ochtenden kunnen fris zijn en een regenbuitje staat vaak ook wel een keer op het programma, maar over het algemeen een prima maand om te reizen. Het enige nadeel dat ik kan bedenken om niet in mei te gaan is, wanneer je graag een of meerdere Great Walks wil wandelen omdat de hutten dan gesloten zijn. Maar er zijn nog duizenden kilometers aan andere wandelpaden die je kunt verkennen en er komen ook steeds meer gave fietstrails bij. Ik wens je heel veel plezier in Nieuw-Zeeland!

Beginnende herfst in Nieuw-Zeeland
Beginnende herfst in Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland in de winter

De winter in Nieuw-Zeeland loopt globaal van medio juni tot medio september. Echter kan het ook weer per regio verschillen hoe koud het is en/of er sneeuw ligt. Op het Noordereiland is er buiten de berggebieden weinig kans op sneeuw, op het Zuidereiland kom je ongetwijfeld in de sneeuw terecht. Het maken van wandelingen is een stuk lastiger (maar niet onmogelijk, afhankelijk van de exacte trail) en op veel plekken is het wintersportseizoen. Over het algemeen is het ook een stuk rustiger met toeristen en kun je op veel plekken een stuk goedkoper terecht dan in de andere seizoenen, met uitzondering van de skigebieden. De belangrijkste toeristische skigebieden vind je bij Wanaka en Queenstown in de Southern Alps.

Medeblogger Natasja maakte een reis naar Nieuw-Zeeland in de winter en schreef er dit artikel over. Voor NieuwZeelandInfo schreef ze het volgende:

‘Onze keuze om Nieuw-Zeeland in de winter te bezoeken, had vooral te maken met de Nederlandse zomervakantie en de mogelijkheid om een maand op reis te kunnen. Het bleek een heerlijk seizoen om in Nieuw-Zeeland rond te reizen! Prachtige winterse landschappen, compleet met besneeuwde bergtoppen aan de horizon. Fris en toch vaak zonnig: op sommige dagen liepen we zelfs rond zonder jas – al moet je de befaamde ‘vier seizoenen op een dag’ niet vergeten, vooral op het Noordereiland.

Het was ook qua toeristen relatief rustig. Ik reisde rond met een huurauto en kwam af en toe een buslading Aziatische toeristen tegen. Toch bleef dat vaak beperkt tot één bus en waren eigenlijk alleen ultieme toeristentrekpleisters als Milford Sound ons soms te druk. Uitzonderingen, want over het algemeen hoefden we nergens in de rij te staan en konden we ultiem genieten van de rust en pracht die Nieuw-Zeeland biedt. De Nieuw-Zeelandse winter is dan ook een uitstekende reistijd!

Nieuw-Zeeland in de winter
Nieuw-Zeeland in het voorjaar

De meeste van mijn Nieuw-Zeeland reizen maakte ik in het voorjaar, voornamelijk in de maand november. Alhoewel het weer dan zeker al warm en aangenaam kan zijn, zijn koude nachten en regenachtige dagen ook geen uitzondering. Het is op veel plekken dan nog relatief rustig (in vergelijking met het hoogseizoen) en de prijzen zijn nog acceptabel. Daarnaast zie je overal bloeiende lupines die het landschap kleuren en is het frisse groen een lust voor het oog.

Handig om rekening mee te houden is dat er in de alpiene gebieden vaak nog sneeuw ligt en sommige hikes hierdoor nog niet mogelijk zijn. Zo liep ik ooit begin december op de Routeburn Track nog deels door de sneeuw en was de Angelus Hut in Nelson Lakes National Park nog niet bereikbaar. Van sneeuwval zal je weinig merken, tenzij je dus de bergen in trekt. Sommige trails kunnen in deze periode vanwege lawinegevaar (tijdelijk) afgesloten worden. In november en december heb je relatief lange dagen en dus veel tijd om op avontuur te gaan. Reserveren is niet noodzakelijk voor de meeste plekken maar wel aan te raden, vooral in de eerder genoemde drukke gebieden.

beste periode nieuw zeeland
Lupine in het voorjaar
Regel je Nieuw-Zeeland reis

Zin gekregen om naar Nieuw-Zeeland te gaan? Dan heb ik hieronder nog wat tips voor je met onder meer mijn favoriete websites om je reis te boeken en mijn favoriete reisgidsen.

– Vluchten boek je snel en voordelig via Skyscanner. Ook op KAYAK vind je vaak gunstige tarieven. Benieuwd naar mijn favoriete airlines? Lees dan dit uitgebreide artikel over vliegen naar Nieuw-Zeeland.

– Een huurauto boek je veilig bij Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico voor je af zodat je zonder zorgen op reis kunt gaan en bij aankomst geen discussie hoeft te voeren over extra verzekeringen. Ze werken uitsluitend samen met gerenommeerde autoverhuurders zoals Alamo en Herz. Bekijk de tarieven, opties en beschikbaarheid hier. Meer weten over autohuur? Lees dan dit uitgebreide artikel.

– Je accommodaties regel je snel en eenvoudig via Booking.com. Tip: boek je optie waarbij je tot kort voor vertrek kosteloos kunt annuleren zodat je eventueel nog kunt wijzigen.

– Liever met een camper op pad? Bekijk hier de opties en prijzen van verschillende camperverhuurders of boek hier je SpaceShip.

– Mijn favoriete wegenkaart van Nieuw-Zeeland is deze.

– Als reisgids neem ik steevast de Lonely Planet mee. Liever een Nederlandstalige reisgids? Bestel dan hier het Reishandboek Nieuw-Zeeland van uitgeverij Elmar dat door mijzelf geschreven is bij Bol.com of bestel hem bij je lokale boekhandel.

E-book Nieuw-Zeeland
voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Nieuw-Zeeland op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

In mijn e-book Nieuw-Zeeland voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Nieuw-Zeeland. Ooit was ik zelf een beginner. In 2002 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik nog vier keer naar Nieuw-Zeeland en bracht ik er meer dan een jaar door.

In het e-book vind je bovendien een leuke mix van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2002 voor het eerst op reis ging in Nieuw-Zeeland.

Bekijk en bestel het e-book hier.

Laat mij jouw reis plannen!

Wil je een rondreis door Nieuw-Zeeland gaan maken, maar heb je geen idee waar te beginnen? Ik help je graag met het maken van een persoonlijke reisplanning die aansluit bij jouw wensen. Geen dertien in een dozijn programma dus, maar een speciaal voor jou gecreëerde reisplanning die met zorg en aandacht voor je samengesteld wordt door dé Nieuw-Zeeland expert van Nederland. Ik bezocht het land vijf keer en reisde er meer dan een jaar rond.

Bekijk hier wat ik voor jou kan betekenen of neem direct contact met me op.

Verder lezen?

Hopelijk vond je dit artikel over de beste periode om Nieuw-Zeeland te bezoeken nuttig. Meer lezen? Dan zijn deze artikelen wellicht interessant voor je:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.