Auto huren in Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland tips,  Vervoer

Auto huren in Nieuw-Zeeland: dit moet je weten!

In dit artikel neem ik je mee in de wereld van het auto huren in Nieuw-Zeeland. Waarschijnlijk heb je al ergens gelezen of gehoord dat er in Nieuw-Zeeland links gereden wordt. Lees daarom voordat je een auto gaat huren ook mijn artikel over autorijden in Nieuw-Zeeland en alles wat je daarover moet weten. Al is het alleen al om te bepalen of een auto überhaupt iets voor jou is.

Wat betreft het vervoer per auto zijn er twee opties: je koopt een auto of je huurt een auto. Over deze laatste optie gaat dit artikel, want er zijn enkele dingen die je mee kunt nemen in je overweging voordat je besluit een huurauto te boeken. Veel leesplezier!

Auto huren in Nieuw-Zeeland goedkoop
Onderweg in Nieuw-Zeeland
Auto huren in Nieuw-Zeeland – belangrijk om rekening mee te houden

Allereerst zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden wanneer je überhaupt begint aan de afweging of je een auto wilt huren in Nieuw-Zeeland of niet. Ik noem ze hieronder:

– Om een auto te kunnen huren in Nieuw-Zeeland dien je ten minste 21 jaar oud te zijn en een jaar in het bezit te zijn van een geldig Nederlands of Belgisch rijbewijs. Deze dien je ten allen tijden bij je te dragen. Bij sommige verhuurmaatschappijen geldt een toeslag voor bestuurders tussen de 21-25 jaar. Dit verschilt per maatschappij, check hiervoor de kleine lettertjes bij je boeking en de voorwaarden.

– Voor het ophalen van de huurauto dien je een internationaal rijbewijs te laten zien. Deze is te koop bij de ANWB in Nederland en in België bij het gemeentehuis van de gemeente waar je ingeschreven staat. Ik krijg heel vaak de vraag ‘is dit echt nodig’ en eerlijk is eerlijk, heb ik heb hem nog nooit hoeven laten zien. Echter ken ik tal van verhalen van mensen die hun huurauto niet meekregen zonder internationaal rijbewijs. Dus mijn advies is steevast: schaf hem aan en neem hem mee. Het is die paar tientjes op een toch al dure reis echt niet waard om ‘gedoe’ mee te krijgen ter plekke!

Let op: een internationaal rijbewijs is alleen geldig met je nationale rijbewijs. Je dient beiden dus altijd bij je te dragen!

– Voor het huren van een auto in Nieuw-Zeeland dien je in het bezit te zijn van een geldige creditcard op naam van de hoofdbestuurder. Oftewel: degene die de auto huurt en op het contract staat. Heb je geen creditcard, dan is het in de meeste gevallen niet mogelijk om de huurauto mee te nemen. Soms kun je een contante borg voldoen, maar dit is eerder uitzondering dan regel. Aanschaffen die creditcard dus!

Huurauto Nieuw-Zeeland auto huren Nieuw-Zeeland
Mijn auto van Omega Car Rentals
Autoverhuurders in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft een zeer ruim aanbod autoverhuurders, van gerenommeerde maatschappijen zoals Alamo en Hertz tot budgetmaatschappijen zoals Omega Rentals en Jucy. Voordat je een keuze maakt voor een verhuurmaatschappij, is het slim om na te gaan wat jouw wensen zijn met betrekking tot de huurauto. Overweeg hierbij zaken als:

– de leeftijd van het voertuig (wil je een nieuwer model of is oud ook goed?)
– moet de auto mee op de ferry van het Noordereiland naar het Zuidereiland of vice versa?
– de inbegrepen verzekeringen en de hoogte van het eigen risico.

Er zijn teveel maatschappijen om ze allemaal op te noemen. Zelf heb ik echter goede ervaringen met Sunny Cars, een tussenpersoon in Nederland die alleen met gerenommeerde maatschappijen samenwerkt. Denk dan bijvoorbeeld aan Alamo en Hertz. Je kunt vooraf met je vragen terecht bij het Nederlandse call-center wat ingewikkelde zaken zoals verzekeringen soms eenvoudiger kan maken. Daarnaast koopt Sunny Cars het eigen risico al voor je af door middel van een aanvullende verzekering. Hierdoor hoef je bij het ophalen van je huurauto geen discussie meer te voeren. Let op: deze verzekering regelt Sunny Cars zelf en de verhuurder is hiervan niet op de hoogte. Zij proberen dus ter plekke altijd om je nog aanvullende verzekering aan te sluiten, wat dus in principe niet nodig is. Sunny Cars werkt samen met ondermeer Alamo en Hertz en ik heb ze niet alleen voor Nieuw-Zeeland gebruikt, maar ook voor Amerika, Tasmanië en Portugal.

Disclaimer: zaken die conform het huurcontract niet zijn toegestaan bij de autoverhuurder, zijn ook bij Sunny Cars niet verzekerd. Denk hierbij aan rijden op bepaalde wegen en doelbewust schade toebrengen aan het voertuig.

Daarnaast heb ik in het verleden regelmatig een goedkope huurauto in Nieuw-Zeeland geboekt bij budgetmaatschappijen zoals Omega Car Rental en Jucy. Het voordeel van Omega Car Rental is dat ze veel verhuurstations hebben en dat de tarieven voor short rentals gunstig zijn. Ik had voor twee dagen een auto nodig in Nelson en hier kwamen zij als voordeligste uit de bus. Het was niet de nieuwste auto en hij was handgeschakeld, maar voldeed prima waar ik hem voor nodig had. Ook via Jucy huurde ik in het verleden wel eens een auto, die echter wel zijn beste tijd gehad had. Daarnaast moesten we bij het ophalen destijds een paar uur wachten omdat ‘onze auto’ er nog niet was. Erg vervelend. Alhoewel ze voordelig zijn, zou ik niet snel nog eens gebruik maken van Jucy.

Tarieven vergelijken? Check dan hier de prijzen van Sunny Cars. Jucy en de andere genoemde budgetmaatschappijen zijn te boeken via RentalCars.

Auto huren in Nieuw-Zeeland
Met de auto door Nieuw-Zeeland reizen
Verzekeringen en andere voorwaarden

En dan nu even de minder interessante zaken … namelijk verzekeringen en andere kleine lettertjes. Wanneer je kiest voor een gerenommeerde maatschappij is er vaak minder ‘gedoe’ bij het ophalen. Vooral budget maatschappijen leven van extra opties en dus doe je er verstandig aan vooraf vast na te gaan wat er wel/niet is inbegrepen bij de kosten van jouw huurauto.

In Nieuw-Zeeland is het verplicht om twee verzekeringen te hebben: de CDW (collision damage waiver) en de TP (theft protection). Beide verzekeringen zijn dan bij de meeste verhuurders standaard inbegrepen. Bij de CDW verzekering is er nagenoeg altijd een eigen risico voor het rijden van schade. Dit bedrag is in hoogte variabel tussen een paar honderd dollar en duizenden dollars. Over het algemeen geldt: hoe goedkoper de huurauto, hoe hoger het eigen risico. Daarnaast geldt dat bepaalde schades nooit zijn verzekerd op een CDW verzekering, zoals schade aan glas, banden en bodem. Dit kun je dan weer verzekeren via de aanvullende verzekering van Sunny Cars.

Het afkopen of verlagen van je eigen risico is verstandig maar niet noodzakelijk. Het risico dat je schade rijdt kun je het beste zelf inschatten, maar je deelt de weg natuurlijk met andere reizigers. Zelf vind ik het altijd een prettige gedachte om een laag of zelfs geen eigen risico te hebben, je weet immers maar nooit wat er gebeurt.

Ook is het handig om de volgende zaken na te gaan:
– Hoeveel bestuurders zijn inbegrepen? Standaard zijn dit er een of twee en zijn kosten voor extra bestuurders niet inbegrepen.
– Hoeveel vrije kilometers zijn er inbegrepen? Ik zou altijd voor ongelimiteerd gaan!
– Mag je de huurauto meenemen op de ferry of wissel je hem om?
– Zijn extra zaken zoals een navigatie inbegrepen?

Daarnaast heb je in Nieuw-Zeeland nog de mogelijkheid om een personal accident insurance af te sluiten, maar dit is in veel gevallen al verzekerd via de reisverzekering. Check dit echter nog wel voor je op pad gaat!

Dan zijn er nog wegen waar je met je huurauto niet mag rijden. Denk bijvoorbeeld aan Skippers Canyon en Ninety Mile Beach. Over het algemeen is rijden op onverharde wegen niet verzekerd. Rij je toch schade, dan zijn alle kosten voor eigen rekening. In veel gevallen zijn noodzakelijke routes (bv de laatste kilometer naar je accommodatie) hier een uitzondering op. Een volledige lijst van verboden wegen staat op je huurcontract of papieren die je meekrijgt van de verhuurder.

Met de auto op weg naar Mount Cook
En wat je verder nog moet weten …

De Nieuw-Zeelanders zijn over het algemeen erg relaxt en er niet op uit om jou een poot uit te draaien. Het is desalniettemin verstandig om je goed te verdiepen in verzekeringen en andere voorwaarden zodat je ter plekke, na een lange vliegreis, niet voor onverwachte verrassingen komt te staan en onbezorgd op reis kunt. Alhoewel ik hierboven veel disclaimers heb gebruikt, heb ik zelf behalve de auto die te laat werd geleverd, nog nooit problemen en/of gedoe gehad. Mijn kleine schade die ik aan de velg had opgelopen bij het achteruit fileparkeren werd zelfs ooit eens weggewuifd met een ‘ach, we zijn wel wat gewend’. De disclaimers zijn echter vooral bedoeld om aan te geven dat de regels aan veranderingen onderhevig zijn en bij elke maatschappij en/of situatie veranderen. En dat ik uiteraard geen enkele aansprakelijkheid aanvaard voor foutieve informatie.

Ik hoop dat ik je hiermee een kijkje heb gegeven in de keuken van het huren van een auto in Nieuw-Zeeland en wat daarbij komt kijken. Mocht je dit artikel nuttig vinden, dan zou ik het waarderen als je jouw auto via een van de onderstaande buttons boekt. Ik krijg dan zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie waarmee ik deze site in de lucht kan houden en jou gratis advies over Nieuw-Zeeland kan blijven geven.

Regel je Nieuw-Zeeland reis

Zin gekregen om naar Nieuw-Zeeland te gaan? Dan heb ik hieronder nog wat tips voor je met onder meer mijn favoriete websites om je reis te boeken en mijn favoriete reisgidsen.

– Vluchten boek je snel en voordelig via Skyscanner. Ook op KAYAK vind je vaak gunstige tarieven. Benieuwd naar mijn favoriete airlines? Lees dan dit uitgebreide artikel over vliegen naar Nieuw-Zeeland.

– Een huurauto boek je veilig bij Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico voor je af zodat je zonder zorgen op reis kunt gaan en bij aankomst geen discussie hoeft te voeren over extra verzekeringen. Ze werken uitsluitend samen met gerenommeerde autoverhuurders zoals Alamo en Herz. Bekijk de tarieven, opties en beschikbaarheid hier. Meer weten over autohuur? Lees dan dit uitgebreide artikel.

– Je accommodaties regel je snel en eenvoudig via Booking.com. Tip: boek je optie waarbij je tot kort voor vertrek kosteloos kunt annuleren zodat je eventueel nog kunt wijzigen.

– Liever met een camper op pad? Bekijk hier de opties en prijzen van verschillende camperverhuurders.

– Mijn favoriete wegenkaart van Nieuw-Zeeland is deze.

– Als reisgids neem ik steevast de Lonely Planet mee. Liever een Nederlandstalige reisgids? Bestel dan hier het Reishandboek Nieuw-Zeeland van uitgeverij Elmar dat door mijzelf geschreven is bij Bol.com of bestel hem bij je lokale boekhandel.

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.