Reizen met de bus in Nieuw-Zeeland: dit moet je weten
Wil je met de bus in Nieuw-Zeeland gaan reizen? Dit kan prima, want er zijn talloze opties voor busvervoer, bustours en buspassen. Niet alleen backpackers, maar ook locals maken vaak gebruik van de de bus in Nieuw-Zeeland en het is een relatief comfortabele manier van reizen. In dit artikel vertel ik je meer over de opties om in Nieuw-Zeeland met de bus te reizen en wat handig is om rekening mee te houden.
Table of Contents
Vervoer per lijndienst
Net als in Nederland zijn Nieuw-Zeeland bussen als lijndienst, dus die elke dag of op bepaalde dagen en vaste tijden rijden. Ik heb in 2019, 2022 en 2023 met de bus door delen van Nieuw-Zeeland gereisd en sinds de pandemie is het aanbod busreizen enorm beperkt geworden. Wil je met een lijndienst bus reizen, dan adviseer ik je van tevoren te reserveren, het liefst zo lang mogelijk voor vertrek.
Ter indicatie, in 2019 nam ik de bus van Wellington naar Auckland en gingen er drie bussen per dag van InterCity. In 2022 was het nog maar 1 bus per dag. Ik verwacht dat dit in de toekomst wel weer zal toenemen, maar het is dus niet handig om tot op het laatste moment te wachten met het boeken van je busreis in Nieuw-Zeeland.
De meeste bussen hebben comfortabele stoelen, een USB aansluiting en wifi, die overigens niet altijd goed werkt. Niet alle bussen hebben een toilet aan boord, maar er wordt regelmatig gestopt voor een korte pauze. Soms is de pauze zelfs een uur of langer, om je de gelegenheid te geven te lunchen of avondeten.
Ik gebruik de website Bookaway voor het vergelijken van prijzen en aanbieders. Bekijk de opties en tarieven voor Nieuw-Zeeland hier.
Buspas Nieuw-Zeeland
Veel maatschappijen werken met een buspas. Is dit voordeliger? Soms wel, soms niet. De bekendste organisatie die hop on-hop off buspassen heeft is Kiwi Experience. Ik heb hier echter van gehoord dat de beschikbaarheid vooral in het hoogseizoen maar heel beperkt is en dat backpackers soms wel een paar dagen in een dorp “vast” zaten omdat de bussen al vol waren. Je flexibiliteit met een dergelijke buspas is dus vrij beperkt, omdat je dus alleen maar via deze organisatie kunt boeken. Kiwi Experience wordt bovendien vooral veel door feestende backpackers gebruikt en wellicht sluit dit niet helemaal aan bij wat je zoekt.
Georganiseerde bustour
Een andere manier om met de bus in Nieuw-Zeeland te reizen is met een georganiseerde bustour.. Het voordeel van deze tours is dat alles voor je geregeld wordt en dat je onbezorgd op reis kunt. Het nadeel is dat niet alle tours gegarandeerd vertrek hebben omdat er een minimum aantal deelnemers dient te zijn. Twee operators die dit soort tours aanbieden zijn:
Bustours van Stray kenmerken zich als volgt:
- Accommodatie: hostels of hotels
- Activiteiten zijn hiken en adrenaline-activiteiten zoals bungy jumpen, jetboat tours etc.
- Overdag ben je actief en buiten, ‘s avonds verblijf in dorpen of steden
- Stray is ideaal voor beginnende reizigers die veel willen zien en doen in een relatief korte tijd, maar ook voor de wat oudere reiziger die meer luxe en relaxing verlangt.
Bekijk hier de tours van Stray
Bustours van Flying Kiwi kenmerken zich als volgt:
- Accommodatie: kamperen in tenten
- Activiteiten: alles buiten en in de natuur, hiken, fietsen en mountainbiken etc.
- Meer National Parks op de route, waar je ook overnacht
- Ideaal voor de meer actieve reiziger, de buitenliefhebber die graag constant actief is en ook graag in de buitenlucht slaapt.
Bekijk hier de tours van Flying Kiwi Adventures
Ben je op zoek naar een Nederlandse groepsreis? Bekijk dan hier mijn artikel over groepsreizen in Nieuw-Zeeland.
Nieuw-Zeeland per bus vs. met eigen vervoer
Ten slotte deel ik nog wat verschillende tussen Nieuw-Zeeland per bus versus met eigen vervoer met je. Ik heb regelmatig met een huurauto gereisd en op sommige reizen zelfs een auto gekocht. Want eerlijk is eerlijk, er gaat niks boven je eigen vervoer. Je kunt gaan en staan waar je wilt, stoppen waar je wilt en hebt veel meer vrijheid dan wanneer je met de bus reist.
Daar tegenover staat wel dat je bij een huurauto of camper veel meer verantwoordelijkheden hebt, zoals er voor zorgdragen dat je het vervoersmiddel niet beschadigt. Hetzelfde geldt wanneer je een auto of camper koopt, die wil je immers aan het einde van je reis weer zo gunstig mogelijk verkopen. Tijdens mijn meest recente reis (2023) kocht ik een auto die ik na drie maanden voor hetzelfde bedrag weer verkocht, de enige kosten die ik had gemaakt was het onderhoud en de verzekeringen. Hierover schrijf ik op een later moment nog een ander artikel. Bij een busreis hoef je je geen zorgen te maken over autorijden, schades, parkeren etc. oftewel het is heerlijk relaxt reizen.
Het nadeel van een busreis in Nieuw-Zeeland is dat je niet overal kunt komen of dat de dienstregeling heel beperkt is. InterCity heeft de meeste toeristische plekken in het programma, maar je kunt niet overal komen of stoppen. Ik heb al regelmatig gehad dat ik een prachtig uitzicht had vanuit de bus, maar we reden gewoon door natuurlijk, terwijl ik het liefst uit had willen stappen.
Ik heb de bus vooral gebruikt uit praktische overwegingen en/of wanneer het voordeliger was dan een auto huren. Wil je echt de ongebaande paden van Nieuw-Zeeland verkennen, dan is een bus vaak niet de beste keuze.
Regel je Nieuw-Zeeland reis
Zin gekregen om naar Nieuw-Zeeland te gaan? Dan heb ik hieronder nog wat tips voor je met onder meer mijn favoriete websites om je reis te boeken en mijn favoriete reisgidsen.
– Vluchten boek je snel en voordelig via Skyscanner. Ook op KAYAK vind je vaak gunstige tarieven, evenals Cheap Tickets. Benieuwd naar mijn favoriete airlines? Lees dan dit uitgebreide artikel over vliegen naar Nieuw-Zeeland.
– Een huurauto boek je veilig bij Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico voor je af zodat je zonder zorgen op reis kunt gaan en bij aankomst geen discussie hoeft te voeren over extra verzekeringen. Ze werken uitsluitend samen met gerenommeerde autoverhuurders zoals Alamo en Herz. Bekijk de tarieven, opties en beschikbaarheid hier. Meer weten over autohuur? Lees dan dit uitgebreide artikel.
– Je accommodaties regel je snel en eenvoudig via Booking.com. Tip: boek je optie waarbij je tot kort voor vertrek kosteloos kunt annuleren zodat je eventueel nog kunt wijzigen.
– Liever met een camper op pad? Bekijk hier de opties en prijzen van verschillende camperverhuurders.
– Mijn favoriete wegenkaart van Nieuw-Zeeland is deze.
– Als reisgids neem ik steevast de Lonely Planet mee. Liever een Nederlandstalige reisgids? Bestel dan hier het Reishandboek Nieuw-Zeeland van uitgeverij Elmar dat door mijzelf geschreven is bij Bol.com of bestel hem bij je lokale boekhandel.
E-book Nieuw-Zeeland
voor beginners
Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Nieuw-Zeeland op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.
In mijn e-book Nieuw-Zeeland voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Nieuw-Zeeland. Ooit was ik zelf een beginner. In 2002 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik nog vier keer naar Nieuw-Zeeland en inmiddels heb ik dus meer dan 20 jaar reiservaring!
In het e-book vind je bovendien een leuke mix van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2002 voor het eerst op reis ging in Nieuw-Zeeland.
Bekijk en bestel het e-book hier.
Laat mij jouw reis plannen!
Wil je een rondreis door Nieuw-Zeeland gaan maken, maar heb je geen idee waar te beginnen? Ik help je graag met het maken van een persoonlijke reisplanning die aansluit bij jouw wensen. Geen dertien in een dozijn programma dus, maar een speciaal voor jou gecreëerde reisplanning die met zorg en aandacht voor je samengesteld wordt door dé Nieuw-Zeeland expert van Nederland. Ik bezocht het land vijf keer en reisde er meer dan een jaar rond.
Bekijk hier wat ik voor jou kan betekenen of neem direct contact met me op.
Verder lezen?
Ik hoop dat ik je met dit artikel wat meer informatie heb gegeven over het reizen met de bus in Nieuw-Zeeland en wat de verschillende mogelijkheden zijn. Heb je nog vragen en/of opmerkingen, laat dan gerust een comment achter.
Verder lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
- Autohuur Nieuw-Zeeland: dit moet je weten
- Camper huren in Nieuw-Zeeland
- Paklijst Nieuw-Zeeland: dit moet mee!
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.