Weer in Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland tips

Het weer in Nieuw-Zeeland

Over het weer in Nieuw-Zeeland kan ik letterlijk pagina’s vol schrijven want dit is namelijk niet in één alinea samen te vatten. Het kan vriezen en het kan dooien. Het kan zonnig zijn en regenen. Dat is het weer in Nieuw-Zeeland. In dit artikel geef ik je tips over het weer in Nieuw-Zeeland gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen. En die zijn nogal uiteenlopend. Net zoals in Nederland ervaren ze in Nieuw-Zeeland ook de klimaatveranderingen en is onderstaande dus slechts een leidraad met wat je kunt verwachten. Veel leesplezier!

Het klimaat van Nieuw-Zeeland

Het noorden van Nieuw-Zeeland wordt ook wel het tropische noorden genoemd. Alhoewel het hier bepaald niet altijd tropisch is, heeft het officieel een sub-tropisch klimaat, omdat het dichterbij de evenaar ligt. Alles vanaf Auckland en verder zuidwaarts heeft een gematigd zeeklimaat. Oftewel een combinatie van relatief zachte winters, warme zomers en (helaas) het hele jaar door regen.

Hoe warm is het in Nieuw-Zeeland
Een zonnige dag in Nieuw-Zeeland
Het weer in Nieuw-Zeeland: wat te verwachten

Omdat je met de termen subtropisch klimaat en gematigd zeeklimaat natuurlijk niet zo veel kunt, vertel ik je meer over wat je kunt verwachten van het weer tijdens je Nieuw-Zeeland reis. Het is natuurlijk erg flauw om te zeggen dat je met alles rekening dient te houden, maar dit is in essentie wel waar het op neer komt. We kunnen in Nederland immers ook nooit precies zeggen hoe het weer gaat verlopen.

Toch kan ik je wel meer vertellen over wat je kunt verwachten en waar je rekening mee kunt houden. Zodat je op basis daarvan ook een keuze kunt maken wat je mee neemt in je koffer of backpack.

Hoe warm is het in Nieuw-Zeeland?

Ik ben eerlijk gezegd niet van de klimaattabellen en de exacte nummers. Elke plek in Nieuw-Zeeland heeft namelijk weer zijn eigen uitersten. Ik kan hier wel een klimaattabel van het Noordereiland plaatsen zoals je op veel plekken ziet, maar dat zegt niks want in het noorden is het vaak relatief warm en zonnig, terwijl je in de hoofdstad van Nieuw-Zeeland (Wellington) nagenoeg altijd regen en wind hebt.

Wanneer je in de Nieuw-Zeelandse lente reist (september t/m november) zijn de dagen relatief koel (zo rond de 10-15 graden Celsius) maar kun je af en toe een warme dag van 20 tot 25 graden hebben.

In de zomer (december t/m februari) kan het kwik zomaar oplopen tot 25-30 graden, maar kan het ook zijn dat je koele dagen ervaart. Vooral in aan de westkust van het Zuideiland is het vaak veel koeler en natter dan in de rest van het land. Dit gezegd hebbende, heeft Fiordland National Park (met gemiddeld 200 dagen per jaar regen de natste plek van het land) in de zomer van 2018 twee maanden geen regen gehad, wat zeer uitzonderlijk was voor dit gebied.

Wellington draagt niet voor niets de bijnaam ‘Windy Wellington’
Regen in Nieuw-Zeeland

Eén ding kan ik je garanderen: je gaat regen krijgen in Nieuw-Zeeland. Hoeveel en hoe vaak is afwachten en is niet van tevoren te voorspellen. Zoals gezegd kun je regen met name aan de westkust van het Zuidereiland en in Fiordland National Park verwachten, maar bijvoorbeeld ook in Wellington. Eigenlijk kan het in Nieuw-Zeeland overal regenen. Toen ik onlangs in het tropische noorden was, had ik drie dagen aaneengesloten stortregen. Houd dus rekening met een combinatie van zon en regen tijdens je reis.

Voor de meest accurate weersvoorspellingen voor Nieuw-Zeeland adviseer ik je de MetService app te downloaden.

Natuurrampen in Nieuw-Zeeland

Niet leuk om het over te hebben maar wel noodzakelijk om te noemen zijn de natuurrampen in Nieuw-Zeeland. Alhoewel er absoluut geen reden is om hierdoor weg te blijven uit Nieuw-Zeeland, is het wel goed om te weten dat de natuur hier als geen ander regeert en dat je grote kans maakt dat je een natuurramp mee maakt, in meer of mindere mate.

Wat kan dit zijn? Eigenlijk van alles, maar ik heb vooral vaak last gehad van ‘severe weather’ zoals ze het in Nieuw-Zeeland noemen. Dit kan zijn een cycloon (ik was er tijdens Cycloon Gita), overstromingen, enorme windsnelheden en meer.

Daarnaast heb je er mogelijk vulkaanuitbarstingen (Tongariro National Park) en aardbevingen. Tijdens je Nieuw-Zeeland reis ga je ongetwijfeld de naweeën van natuurrampen ervaren. Zo was een deel van de weg van Nelson naar Golden Bay in november 2019 nog niet gerepareerd na Cycloon Gita die in februari 2018 over het land raasde. Ook is de weg tussen Kaikoura en Christchurch nog niet volledig hersteld na de enorme aardbeving van 2011. Christchurch zelf is ook nog niet volledig opnieuw opgebouwd.

Moet je hiervoor thuis blijven? Wat mij betreft zeker niet. Ik wilde je er alleen wel op wijzen dat er in Nieuw-Zeeland relatief onstuimig weer is en dat je hoogstwaarschijnlijk schade gaat zien van één of meerdere natuurrampen. Hopelijk ga je er echter zelf geen meemaken!

Houd er rekening mee dat wegen worden afgesloten worden tijdens je reis
Verder lezen? Dan zijn deze artikelen wellicht interessant voor je:

Paklijst voor Nieuw-Zeeland: wat moet mee?
Dit zijn de hoogtepunten van Nieuw-Zeeland
Hoe om te gaan met een jetlag en het grote tijdsverschil

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *