tongariro national park
Nationale Parken

Tongariro National Park: alles wat je wilt weten!

Tongariro National Park is een van de meest bijzondere nationale parken van Nieuw-Zeeland en ligt in het midden van het Noordereiland. Het imposante vulkanische landschap vormt een schril contrast met de groene hobbitheuvels van de rest van het Noordereiland en trekt jaarlijks ontzettend veel bezoekers. De Tongariro Crossing is één van de beroemdste dagwandelingen ter wereld en biedt je fabelachtige vergezichten over de vulkanen van Tongariro Nationaal Park en de turquoise gekleurde kratermeertjes van Tongariro Lakes. In dit artikel vertel ik je uitgebreid over Tongariro National Park in Nieuw-Zeeland en alles wat je erover wilt weten.

Maar eerst … een korte video die ik maakt van de Tongariro Crossing die ik liep op een prachtige dag, om je een idee te geven van de schoonheid van het gebied!

Over Tongariro National Park

Tongariro National Park ligt in het centrale deel van het Noordereiland. De met sneeuw bedekte vulkanen doemen al snel op in het landschap wanneer je naar het zuiden rijdt. Ten oosten van de vulkanen ligt de Rangipo Desert, een desolaat gebied dat soms voor militaire oefeningen gebruikt wordt. De Desert Road (SH1) die hier langs loopt is een van de meest bijzondere routes die je op het Noordereiland kunt rijden.

De meeste reizigers bereiken Tongariro echter via de westelijke kant, waar de ingangen en bezienswaardigheden zijn. Het Tongariro National Park Visitor Centre ligt in Whakapapa Village, een gehucht op de flanken van Mount Ruapehu. Het aanbod voorzieningen en accommodaties is hier zeer beperkt, vandaar dat de meeste bezoekers iets verderop in National Park Village verblijven.

De vulkanen van Tongariro National Park
De vulkanen van Tongariro National Park
De geschiedenis van Tongariro National Park

Tongariro National Park is het eerste nationale park van Nieuw-Zeeland en het vierde nationale park ter wereld. Men streefde er al vanaf 1880 naar een bescherm natuurgebied rond Mount Tongariro op te richten. In 1887 zag de vrijgevigheid en vooruitziende blik van de Maori dat het hart van het bergachtige gebied heilig werd verklaard door de Ariki Horonuku te Heuheu Tukino IV, die een tuku (handeling van de gebruikelijke overlevering) van de drie vulkanische pieken uitvoerde om ze te beschermen voor zowel de Maori als de Europeanen. De bedoeling van de tuku was om een ​​partnerschap aan te gaan met de Engelsen, destijds koningin Victoria, om de zich te verzekeren van het natuurbehoud van Tongariro National Park. 

In 1894 werd Tongariro National Park opgericht. De vulkanen in het hart van het park hebben een culturele en spirituele betekenis voor de Maori en symboliseren de spirituele banden tussen de gemeenschap en hun omgeving. Hun voortbestaan in deze omgeving zorgt ervoor dat de culturele, spirituele en ecologische waarden worden beschermd en gedeeld met iedereen die besluit dit bijzondere landschap met een bezoek te vereren. 

Tongariro National Park
De vulkanen: Tongariro, Ruapehu en Ngauruhoe

Tongariro National Park bestaat uit drie dominante vulkanen: Mount Tongariro (1.967m), Mount Ngauruhoe (2.287m) en Mount Ruapehu, die met zijn 2.979m ook tevens de hoogste berg van het Noordereiland is. De vulkanen in Tongariro National Park vormen het zuidelijke eind van de vulkanische strook tussen White Island in de Bay of Plenty en Tongariro. Geologisch gezien zijn de vulkanen van Tongariro National Park nog relatief jong, zowel Ruapehu als Tongariro zijn minder dan 300.000 jaar oud. Ze zijn gevormd door een mix van uitbarstingen en glaciale activiteit.

Mount Ruapehu is een van de meest actieve vulkanen ter wereld en barst met enige regelmaat uit. In 1945 was er een uitbarsting die maar liefst een jaar duurde en waarbij de rook helemaal tot aan Wellington kwam. Mount Tongariro is de kleinste vulkaan van het park en zorgt er met regelmaat voor dat de Tongariro Alpine Crossing tijdelijk gesloten wordt. Ngauruhoe tenslotte is de jongste vulkaan op het Noordereiland en vormde in het verleden een populaire beklimmingsplek. Tegenwoordig is het niet meer toegestaan om Mount Ngauruhoe te beklimmen omdat het een heilige Maori plek is. 

Leuk weetje: Mount Ngauruhoe stond decor als Mount Doom in de Lord of the Rings films. Tongariro National Park heeft tevens decor gestaan voor Mordor in de films.

Mount Ngauruhoe Nieuw-Zeeland
Mount Ngauruhoe
Wandelingen in Tongariro National Park

Wie naar Tongariro National Park reist, ontkomt er eigenlijk niet aan om te gaan wandelen. De bekendste wandeling is de Tongariro Alpine Crossing, een pittige wandeling die de hele dag duurt. Hieronder vind je uitgebreide informatie over deze wandeling. Mocht je geen volledige dagwandeling willen doen, dan zijn er nog genoeg alternatieve wandelingen te maken in Tongariro National Park.

De Tama Lakes Track kost je 5-6 uur en brengt je naar de explosiemeertjes op Tama Saddle, tussen Mount Ngauruhoe en Mount Ruapehu. De 30 minuten durende Ridge Track geeft je uitzichten over eerder genoemde vulkanen en de Taranaki Falls Track kost je 2 uur en brengt je naar de voet van de Taranaki Falls. Kortere wandelingen zijn de Lake Rotokura Walk (30 min retour), de Rotopounamu  Track (2 uur) en de Soda Springs Walk (2 uur). De meeste van deze wandelingen vertrekken vanuit Whakapapa Village, een enkele heeft een ander vertrekpunt. Wandelkaarten van Tongariro National Park zijn verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum of download hier de online gids walks in Tongariro National Park van Department of Conservation.

Tongariro National Park
Het landschap van Tongariro National Park
Tongariro Alpine Crossing

De Tongariro Alpine Crossing is een van de mooiste dagwandelingen ter wereld en staat al jarenlang steevast aan de top van mooiste wandelingen in Nieuw-Zeeland. De lengte van de wandeling is 19,4 kilometer en je doet er een volledige dag over.

De wandeling start aan de westelijke zijde van het park, bij Mangatepopo Roadend en eindigt in het noorden bij Ketetahi Roadend. Je begint op 1.120 meter en stijgt, onder meer via de heftige Devil’s Staircase, naar 1.886 meter en daalt vervolgens af naar 760 meter. De wandeling voert je onder meer langs de vulkanen en de turquoise Emerald Lakes, Blue Lake en Red Crater.

Het is een zware, alpiene tocht die je alleen kunt doen bij goed weer en niet al teveel wind. In de winter heb je kennis van alpien terrein en gebruik van stijgijzers en ijsbijlen nodig. De Tongariro Crossing wordt met regelmaat afgesloten vanwege het onstuimige weer. Vooral bovenop de top bij Red Crater kan het enorm spoken qua weer.

Onderweg loop je over rotsachtige en oneven paden. Soms hangen er kettingen om jezelf aan omhoog te trekken. De afdaling naar Emerald Lakes gaat over een steile puinhelling waarbij je soms flink wegzakt in het vulkanische gesteente. Wandelstokken zijn op dit traject geen overbodige luxe.

Mijn uitgebreide artikel over de Tongariro Crossing vind je hier.

Op de Tongariro Crossing
Op de Tongariro Crossing
Transport van/naar de Tongariro Crossing

Sinds enkele jaren is het niet meer mogelijk om de Tongariro Crossing met eigen vervoer te doen, mede vanwege de drukte op de parkeerplaatsen. De maximaal toegestane parkeertijd op de bovengenoemde plekken is vier uur en dat is niet genoeg om de volledige tocht te lopen. Er zijn daarom speciale shuttlebussen die wandelaars naar het beginpunt van de wandeling brengen en aan het einde weer ophalen. Er zijn meerdere maatschappijen en de shuttles worden uitgevoerd vanuit National Park, Turangi, Taupo en Ketetahi. Zelf heb ik de Tongariro Crossing vanuit Taupo gedaan inclusief shuttle van- en naar de wandeltocht. Meestal hoef je deze niet ruim van tevoren te boeken omdat ze sowieso alleen gaan als het goed weer is of als de voorspellingen goed genoeg zijn.

Tongariro Northern Circuit en andere meerdaagse hikes

Mocht je er langer op uit willen trekken, dan is de 4-daagse Tongariro Northern Circuit een goede optie. Deze trektocht begint en eindigt in Whakapapa Village en is een van Nieuw-Zeeland’s Great Walks. Overnachtingen in de hutten dien je ruim van tevoren te boeken op de website van Department of Conservation. Onderweg overnacht je achtereenvolgens in Mangatepopo Hut, Oturere Hut en Waihohonu Hut. De totale wandelafstand is 43 kilometer. De wandeling is middelzwaar en afhankelijk van de weersomstandigheden. Een andere meerdaagse tocht is de Round the Mountain Track, deze duurt 4-6 dagen en is alleen geschikt voor zeer ervaren wandelaars die niet schrikken van rivierdoorwadingen en uitstekende navigatieskills hebben.

Tongariro Northern Circuit
Tongariro Northern Circuit
Het weer in Tongariro National Park

Omdat je je in alpien terrein bevindt, is het weer in Tongariro National Park vaak bepalend voor je ervaring. Ga er vanuit dat het er steevast flink waait en met regelmaat ook flink hard regent. Ohja, ik heb trouwens ook nog sneeuw gehad midden november zoals je op onderstaande foto kunt zien.

Met mooi weer is Tongariro National Park een bijzondere ervaring, maar ook als het weer minder goed is, kun je je prima vermaken in Whakapapa Village of met een van de kortere wandelingen. De weersvoorspelling kun je het best checken via de Metservice app op je mobiele telefoon. Bij het informatiecentrum hebben ze ook de meest actuele informatie.

Het weer in Tongariro National Park
Sneeuw in Tongariro National Park
Accommodatie in Tongariro National Park

Als je naar Tongariro National Park gaat zijn er wat accommodatie betreft meerdere opties. Wie het dichtstbij wil slapen, kan terecht in Whakapapa Village, waar het luxe Chateau Tongariro een prima optie is om te overnachten. Een voordeliger optie in Whakapapa Village is Skotel Alpine Resort. Buiten het nationale park overnachten is goedkoper dan in Whakapapa en dan is een plekje in National Park je beste optie. Hier zijn diverse accommodaties, waaronder de Adventure Lodge of National Park Backpackers. Alle opties, prijzen en beschikbaarheid vind je hier.

Blue Lake in Tongariro National Park
Blue Lake
Skiën in Tongariro National Park

Mocht je Tongariro National Park in de winter bezoeken dan kun je hier prima skiën. De Whakapapa en Turoa skigebieden liggen respectievelijke op de noordelijke en zuidelijke flank van Mount Ruapehu en vormen hiermee het grootste skigebied van Nieuw-Zeeland. Er zijn voldoende liften en pistes voor elke moeilijkheidsgraad. Een derde en veel kleiner skigebied is Tukino Ski Area en ligt op de oostelijke flank van Mount Ruapehu. 

Boek je Nieuw-Zeeland reis

Ben je geïnspireerd geraakt om Nieuw-Zeeland te boeken? Dan hier nog wat tips voor het boeken van je reis:

– Mijn tickets regel ik altijd via Skyscanner waar je eenvoudig de voordeligste tarieven met elkaar kunt vergelijken. Mijn favoriete airlines om te vliegen naar Nieuw-Zeeland staan hier.

– Je auto huur je het best via Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico voor je af zodat je zonder zorgen op pad kunt gaan. Lees hier mijn tips voor het huren van een auto in Nieuw-Zeeland. Liever een camper? Vergelijk de prijzen hier.

– Accommodaties boek je snel en voordelig bij Booking.com

– Vergeet niet een reisgids voor Nieuw-Zeeland te bestellen, evenals een wegenkaart, zodat je je reis vooraf optimaal kunt plannen.

Conclusie

Hopelijk vond je dit artikel over Tongariro National Park in Nieuw-Zeeland nuttig en heb ik je ervan overtuigd dit nationale park met een bezoek te vereren. Tijdens mijn eerste Nieuw-Zeeland reis in 2002 sloeg ik het park over en daar had ik achteraf toch best wel een beetje spijt van. Mocht je naar aanleiding van het bovenstaande nodig vragen hebben, neem dan gerust contact met me op.

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.