Tongariro Crossing: de mooiste hike van Nieuw-Zeeland
De Tongariro Crossing is onbetwist de mooiste hike van Nieuw-Zeeland en wellicht ook wel een van de mooiste wandelingen ter wereld. Deze zware dagwandeling in Tongariro National Park voert je langs imposante vulkanen, naar zwavel ruikende kraters en felgroene meertjes. Voordat je aan dit bijzondere avontuur begint, zijn er echter wel een aantal dingen die je moet weten. Bij deze geef ik je al mijn tips voor de Tongariro Alpine Crossing in Nieuw-Zeeland.
Nb: de naam Tongariro Crossing en Tongariro Alpine Crossing worden door elkaar gebruikt maar zijn één en dezelfde hike
Maar eerst: check hieronder de korte video die ik maakte van mijn meest recente hike op de crossing:
Table of Contents
Tongariro Crossing feitjes
Ik begin het artikel met wat feitjes over de Tongariro Crossing zodat je je een voorstelling kunt maken van waar je aan begint. Ik heb er bewust ook de wandeltijden bij gezet, zodat duidelijk is dat je geen 5 kilometer per uur gaat halen op deze hike.
Afstand: 19,4 kilometer
Duur: zomer: 7-8 uur, winter: minimaal 9 uur
Totale stijging: ca. 1.196 meter
Startpunt: Mangatepopo Road End
Eindpunt: Ketetahi Road End
Zwaarte: middelzwaar tot zwaar
Het verloop van de Tongariro Crossing
Je kunt de Tongariro Crossing grofweg gezien in vier verschillende secties verdelen. Heb je het al zwaar tot aan Soda Springs, dan is het slim om daar om te keren en terug te gaan naar de parkeerplaats want hierna wordt het alleen maar zwaarder. Dit wordt vaak ook wel aangeduid als het ‘turnaround point’. De vier secties zijn als volgt verdeeld:
– Mangatepopo Road End tot Soda Springs
– Soda Springs tot Red Crater (inclusief Devil’s Staircase)
– Red Crater tot Ketetahi Shelter
– Ketetahi Shelter naar Ketetahi Road End
Deel 1: Mangatepopo Road End naar Soda Springs
Je avontuur begint bij de parkeerplaats bij Mangatepopo Road End. Vanaf hier begin je aan het eerste deel van de Tongariro Crossing naar Soda Springs. Dit deel van de wandeling wordt ook veel gebruikt als halve dagwandeling in Tongariro National Park, voor mensen die niet de Alpine Crossing willen doen. In vijf kilometer stijg je ongeveer 200 meter en het pad is niet al te zwaar. Heb je het tot aan Soda Springs al zwaar, dan is het serieus verstandig om te overwegen of je verder wilt lopen.
Deel 2: Soda Springs – Red Crater (incl. Devil’s Staircase)
Op deel twee van de wandeling wordt het pas echt mooi … en zwaar! Je betreedt nu namelijk de gevreesde Devil’s Staircase. Dit steile deel van de wandeling, veelal over trappen, voert je omhoog richting Central Crater. Voor veel mensen is de Devil’s Staircase het zwaarste deel van de hike, maar mocht je een ervaren wandelaar zijn dan is dit prima te doen.
Eenmaal aangekomen in Central Crater is het pad vlak en het uitzicht wijds. Kijk ook nog even achterom want met helder weer kun je hier Mount Taranaki zien liggen. Aan je rechterhand doemt nu Mount Ngauruhoe op, oftewel Mount Doom uit Lord of the Rings. Deze bijna perfect gevormde vulkaan is tot ver in het seizoen bedekt met sneeuw.
Waarschijnlijk valt je op dat het in Central Crater flink waait. Is de wind hier nauwelijks te doen, keer dan om want het is vaak slechts een voorbode van hoe de situatie op de top van Red Crater is.
Na de Central Crater volgt de klim naar Red Crater, het hoogste punt van de route. Hier hangen her en der wat kettingen zodat je je stevig vast kunt houden. Eenmaal bij Red Crater sta je op het hoogste punt van de route op 1.868 meter. Het waait hier meestal behoorlijk, ondanks dat het een zonnige dag was, moest ik me hier flink schrap zetten om niet weggeblazen te worden.
Deel 3: Red Crater – Ketetahi Shelter
Vanaf de top heb je prachtige uitzichten over de wijde omgeving en de Emerald Lakes onder je. Alhoewel je wellicht denkt dat je het moeilijkste deel nu gehad hebt, is niets minder waar. Want hier begint namelijk een steile afdaling door het vulkanische gruis. Tredzekerheid is hier noodzakelijk en wandelstokken zijn ook geen overbodige luxe.
Eenmaal aangekomen bij de meertjes vlakt het pad af en vervolg je de weg naar Blue Lake. Vergeet niet om af en toe achterom te kijken naar de immense vulkanen die nu achter je liggen.
Na Blue Lake daal je verder af naar de Ketetahi Shelter. Deze hut werd tot 2012 gebruikt als overnight optie op de Tongariro Northern Circuit meerdaagse hike. Nadat hij door een vulkanische uitbarsting van de Te Maari krater beschadigd werd, werd de hut gesloten voor overnachtingen en dient hij als shelter.
Ketetahi Shelter – Ketetahi Road End
De rest van de wandeling is relatief eenvoudig maar wel een flinke aanslag op je bovenbenen en knieën, je daalt namelijk flink af naar het einde van de track. Soms via een zigzag, soms via een steil dalend pad. Eerst nog door de typisch Nieuw-Zeelandse tussock maar uiteindelijk bereik je de boomgrens en kom je bij de parkeerplaats aan. Je avontuur op de Tongariro Alpine Crossing is hiermee ten einde gekomen.
Tongariro Crossing shuttle bus
Sinds enkele jaren is het niet meer mogelijk om de Tongariro Crossing met eigen vervoer te doen. Vanwege de populariteit van de wandeling raakten de parkeerplaatsen overvol. Daarom heeft Department of Conservation een maximale parkeertijd van 4 uur ingesteld op de parkeerplaatsen van de Tongariro Crossing en adviseren ze gebruik te maken van een shuttle bus. Omdat ik zelf de wandeling vanuit Taupo maakte, boekte ik de dag van tevoren bij Tongariro Shuttles. Er zijn echter talloze bedrijven die deze service aanbieden, onder meer ook vanuit Turangi en National Park.
Het weer op de Tongariro Crossing
En dan nog even dit … het weer is allesbepalend voor jouw avontuur op de Tongariro Alpine Crossing. De wandeling wordt met slecht weer afgesloten door DOC en is dan niet toegankelijk. Zo kan het zijn dat het een kraakheldere dag is, maar dat de wind te sterk is om op pad te gaan. Sla het advies (letterlijk) niet in de wind want het is bovenop de berg echt levensgevaarlijk in slecht weer. Toen ik jaren geleden de Tongariro Northern Circuit liep moest ik de wandelroute omdraaien vanwege het slechte weer. Ik trof in een van de hutten twee toeristen die het toch gewaagd hadden de Crossing te doen ondanks de waarschuwingen en huilend naar beneden gekropen zijn langs Red Crater. Daarnaast moeten er jaarlijks mensen van de route gered worden per helikopter. De kosten zijn dan voor jezelf en bedragen ten minste 10.000 dollar.
Kleding en andere dingen om mee te nemen
Qua kleding kun je het beste laagjes aandoen. Aan het begin van de wandeling heb je het waarschijnlijk warm vanwege het vele klimmen, eenmaal op de top is het vaak ijskoud. Draag daarom een basis-laag (t-shirt of hemd), met daarover een trui of fleece en daar overheen een wind- en waterdichte jas. Als broek is een spijkerbroek absoluut ongeschikt. Draag een wandelbroek of legging. Qua schoenen: geen gymschoenen, maar waterdichte wandelschoenen met stevig profiel.
Neem voldoende eten en drinkwater mee, onderweg is niks verkrijgbaar. Denk daarnaast aan een eenvoudige EHBO-set, wandelstokken, zonnebrand, een zonnebril en je camera. Onderweg zijn op diverse plekken toiletten aanwezig.
En verder …
Geniet en wandel verstandig. Als je twijfelt je dit iets voor jou is, ga dan mee met een begeleide wandeling. Hieronder vind je diverse aanbieders:
Regel je Nieuw-Zeeland reis
Zin gekregen om naar Nieuw-Zeeland te gaan? Dan heb ik hieronder nog wat tips voor je met onder meer mijn favoriete websites om je reis te boeken en mijn favoriete reisgidsen.
– Vluchten boek je snel en voordelig via Skyscanner. Ook op KAYAK vind je vaak gunstige tarieven, evenals Cheap Tickets. Benieuwd naar mijn favoriete airlines? Lees dan dit uitgebreide artikel over vliegen naar Nieuw-Zeeland.
– Een huurauto boek je veilig bij Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico voor je af zodat je zonder zorgen op reis kunt gaan en bij aankomst geen discussie hoeft te voeren over extra verzekeringen. Ze werken uitsluitend samen met gerenommeerde autoverhuurders zoals Alamo en Herz. Bekijk de tarieven, opties en beschikbaarheid hier. Meer weten over autohuur? Lees dan dit uitgebreide artikel.
– Je accommodaties regel je snel en eenvoudig via Booking.com. Tip: boek je optie waarbij je tot kort voor vertrek kosteloos kunt annuleren zodat je eventueel nog kunt wijzigen.
– Liever met een camper op pad? Bekijk hier de opties en prijzen van verschillende camperverhuurders.
– Mijn favoriete wegenkaart van Nieuw-Zeeland is deze.
– Als reisgids neem ik steevast de Lonely Planet mee. Liever een Nederlandstalige reisgids? Bestel dan hier het Reishandboek Nieuw-Zeeland van uitgeverij Elmar dat door mijzelf geschreven is bij Bol.com of bestel hem bij je lokale boekhandel.
Conclusie
Ik deed de Tongariro Crossing twee keer, waarvan een keer als onderdeel van de meerdaagse Tongariro Northern Circuit. Het is een fantastische wandeling die in mijn top 5 van mooiste wandelingen ooit staat. Indien de Tongariro Alpine Crossing hoog op jouw bucketlist staat, adviseer ik je minimaal twee dagen in te plannen voor de hike. Indien hij dan niet door kan gaan vanwege het slechte weer, kun je de dag erna nog een poging wagen.
Hopelijk vond je dit artikel nuttig. Wil je verder lezen? Check dan hier alles wat je wilt weten over Tongariro National Park of een overzicht met de mooiste meerdaagse wandelingen in Nieuw-Zeeland.
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.