Fiordland National Park
Nationale Parken

Fiordland National Park & Milford Sound

anFiordland National Park is niet alleen een van de grootste maar ook het natste nationale park van Nieuw-Zeeland. Per jaar valt hier zo’n zeven meter regen en zijn er gemiddeld 200 regendagen. Om de fjorden met goed weer te zien moet je dus wat geluk hebben, maar ook juist bij regenachtig weer zijn de fjorden prachtig. De mist en regen zorgen zelfs voor meer spektakel omdat de watervallen vol en krachtig zijn en het geheel mysterieus aan kan doen. Bereid je dus voor op slecht weer, dan kan het alleen maar meevallen.

Je bezoekt Fiordland National Park vanuit Te Anau of Manapouri. De twee belangrijkste fjorden zijn Milford Sound en Doubtful Sound. De eerste bereik je via de prachtige Milford Road vanuit Te Anau. Doubtful Sound is alleen bereikbaar per georganiseerde excursie vanuit Manapouri.

Fiordland National Park Nieuw-Zeeland
Fiordland National Park
De geschiedenis van Fiordland National Park

Ontdekkingsreiziger James Cook bezocht Fiordland National Park in 1773, hij bracht vijf weken door in Dusky Sound om het gebied in kaart te brengen. Quintin McKinnon en Donald Sutherland openden in 1889 de beroemde Milford Track, inmiddels uitgegroeid tot de bekendste meerdaagse trektocht van Nieuw-Zeeland. De eerste toeristen arriveerden en werden door hen door de prachtige landschappen begeleid. Fiordland National Park werd officieel gevormd in 1952. Inmiddels beslaat het nationale park meer dan 1.2 miljoen hectare en werd het uitgeroepen tot een World Heritage Area. De Mitre Peak in Milford Sound is wat de Eiffeltoren voor Parijs is: een symbool dat met trots op ansichtkaarten prijkt en een bezienswaardigheid die iedereen in zijn leven gezien wil hebben.

Donald Sutherland graf
Het graf van Donald Sutherland in Milford Sound
Hoe bereik je Fiordland National Park

Fiordland National Park ligt in aan de zuidelijke westkust van het Zuidereiland. Het grootste deel van het park is niet toegankelijk, er zijn slechts een handjevol wegen die je diep de wildernis in voeren. Verder is de toegang slechts voorbehouden aan reizigers te voet of per schip. De belangrijkste toegangspoort tot Fiordland National Park is het dorp Te Anau, waarover je in dit artikel meer kunt lezen.

Fiordland National Park de Milford Road
De Milford Road
De Milford Road

De Milford Road is onbetwist een van de mooiste wegen van Nieuw-Zeeland. De afstand tussen Te Anau en Milford Sound bedraagt slechts 118 kilometer, maar je kunt met gemak een hele dag over de route doen zonder je eindbestemming te bereiken. Heb je een boottocht door Milford Sound geboekt, zorg dan dat je bijtijds vertrekt vanuit Te Anau zodat je onderweg voldoende tijd hebt om te stoppen.

Breng de dag ervoor nog even een bezoek aan het Department of Conservation Office in Te Anau voor een brochure met alle wandelingen en bezienswaardigheden aan de Milford Road. Tank hier ook nog even af, want als je bij Milford Sound moet tanken is het een prijzige aangelegenheid. Tussen Te Anau en Milford Sound zijn geen benzinepompen. Ook handig om te weten is dat er, op het moment van schrijven, geen mobiel bereik meer is na Te Anau en geen wifi in Milford Sound. Mocht je bijvoorbeeld een boekingsbevestiging van je Milford Sound Cruise nodig hebben, download die dan van tevoren.

Je verlaat Te Anau in noordelijke richting over de SH94. Het eerste deel van de route voert je langs de oevers van Lake Te Anau. Bij Te Anau Downs zijn nog enkele tekenen van menselijke activiteit en bebouwing en niet veel later rijd je het nationale park binnen. Net ten noorden van Te Anau Downs start de 45 minuten durende wandeling naar Misletoe Lake. Hier begin je aan de rit door Eglinton Valley. In eerste instantie is de vallei nog breed, maar zodra je de parkgrenzen bereikt hebt wordt de weg smaller en bochtiger.

Net voorbij Mackay Creek Campsite heb je prachtige uitzichten op Pyramid Peak en Ngatimamoe Peak. Een korte wandeling over vlonders brengt je naar de Mirror Lakes. Met windstil weer reflecteren de omringende bergen prachtig in het kristalheldere water. Tip: dit is vaker het geval in de ochtend dan in de middag, het loont dus de moeite om deze stop op je heenreis over de Milford Road te maken. De volgende bezienswaardigheid is de Lake Gunn Nature Walk.

Na Lake Gunn klimt de route langzaam maar zeker naar The Divide. Wil je een beetje proeven van deze trail, maak dan de wandeling naar Key Summit voor prachtige uitzichten over de Hollyford Valley. Alhoewel het pad flink stijgt, is het goed aangelegd en nergens echt moeilijk. Eenmaal boven op Key Summit zijn er enkele vlonders om de fragiele natuur te beschermen, informatiepanelen en uitzichtpunten. Aan de overkant zie je Lake Marian liggen, een gletsjermeer dat aanzienlijk moeilijker te voet bereikbaar is. De Key Summit Walk kost je ongeveer 3 uur retour en is geschikt voor iedereen, de Lake Marian Walk duurt even lang maar is steiler en voert je over een slechter begaanbaar pad. Heb je meer tijd, dan is de wandeling naar Earland Falls de moeite waard.

Na The Divide stijgt de weg verder naar de Homer Tunnel. Deze 1.270 meter lange tunnel heeft eenrichtingsverkeer en mogelijk moet je dus even wachten. Aan de andere kant van de Homer Tunnel openbaren zich spectaculaire uitzichten op de Cleddau Valley en omringende gletsjers. Op 10 kilometer voor Milford Sound ligt The Chasm Walk, een 20 minuten durende rondwandeling die ook geschikt is voor rolstoelen en kinderwagens. Vanaf hier daal je af naar zeeniveau en ben je aangekomen in Milford Sound.

De factsheet van de Milford Road kun je hier bekijken.

De Milford Road in de wolken
De Milford Road in de wolken
Milford Sound en Mitre Peak

Eenmaal bij Milford Sound aangekomen word je al snel door een parkeersysteem naar een parkeerplek geleid. De weg houdt hier op en alle activiteit vindt hier dan ook plaats op en rondom het water. Aangezien de meeste touringcars in de middag arriveren, doe je er verstandig aan om een ochtendcruise te boeken. Doe dit van tevoren in Te Anau zodat je verzekerd bent van een plekje op een van de schepen. Er zijn diverse maatschappijen die boottochten door Milford Sound aanbieden. De bekendste operators zijn Real Journeys en Cruise Milford. Go Orange biedt kortere budgetcruises aan. De meeste (maar niet alle) cruises varen helemaal tot het einde van het fjord, een enkele maakt een kortere tour. Behalve bootcruises zijn er ook mogelijkheden om de fjord per kajak te verkennen of onder water vanuit het Milford Discovery Center.

Bekijk hier de prijzen voor:
een los ticket voor de Milford Sound Cruise
een dagexcursie vanuit Te Anau incl. cruise
een dagexcursie vanuit Queenstown incl. cruise

Mitre Peak in Milford Sound
Mitre Peak in Milford Sound
Milford Sound vanuit Te Anau in een dag

Alhoewel ik je zeker niet aanraad om maar één dag voor Te Anau en Milford Sound uit te trekken, geef ik je toch mijn tips voor Milford Sound vanuit Te Anau in één dag.

– Zorg dat je vooraf je bootticket boekt. Tip: boek een vertrek halverwege de dag (bv. rond 12.00u) zodat je ruim de tijd hebt voor de reis van Te Anau naar Milford Sound

– Bepaal welke bezienswaardigheden je onderweg wilt zien en welke wandelingen je wilt doen.

– Reken extra tijd voor het parkeren in Milford Sound en het doorrijden van de Homer Tunnel.

Ik zou echt al heel vroeg vanuit Te Anau vertrekken om er zeker van te zijn dat je op tijd in Milford Sound bent. De Milford Road is geen route om gehaast te doen.

Wil je met een tour mee vanuit Te Anau dan vind je hieronder wat opties. Je kunt het trouwens ook supersnel vanuit Queenstown doen, maar dit is wel een hele lange dag (ik heb die optie zelf ook eens gedaan) en daarom niet echt een aanrader.

Overnachten in Milford Sound

Wil je meer dan een dag doorbrengen in dit deel van Fiordland National Park, dan is je beste optie om te overnachten in de Milford Sound Lodge. Aan de Milford Road zijn in totaal acht campings van Department of Conservation, allen hanteren het first come, first serve systeem. De sandflies krijg je er gratis bij en dragen weinig bij aan je kampeergenot. Zelf heb ik gekampeerd op Cascade Creek Campsite. De meeste bezoekers overnachten echter in Te Anau. Wil je toch iets verder op de route overnachten, dan kan ik je de Fiordland National Park Lodge in Te Anau Downs aanbevelen!

Kamperen in Fiordland National Park
Kamperen op Cascase Creek Campsite
Manapouri en Doubtful Sound

Manapouri is het beginpunt van excursies naar Doubtful Sound, ook wel het onbekende zusje van Milford Sound genoemd. Het is een slaperig dorp met een prachtige omgeving. Manapouri ligt op ongeveer 15 minuten rijden ten zuiden van Te Anau aan de oevers van Lake Manapouri.

Alhoewel de meningen verschillen over welke Sound de mooiste van Nieuw-Zeeland is, is een bezoek aan Doubtful Sound gegarandeerd rustiger dan een bezoek aan Milford Sound. Deze fjord is maar liefst 10 keer groter dan Milford Sound. Doubtful Sound kreeg zijn naam van Captain Cook, die in 1770 slechts vanaf het water bezocht omdat hij ‘Doubtful’ was of de wind hem gunstig genoeg gezind was om hem terug te brengen naar zee. Omdat Doubtful Sound niet bereikbaar is met eigen vervoer, kun je deze fjord alleen met een georganiseerde tour bereiken. De voordeligste optie is een dagexcursie, maar een overnight optie loont zeker de moeite. Je bereikt Doubtful Sound met een boottocht vanuit Pearl Harbour over Lake Manapouri, gevolgd door een busrit van 22 kilometer over een onverharde weg die je over Wilmot Pass voert. Aangekomen bij Deep Cove ga je aan boord van een cruiseboot die je door de Doubtful Sound voert.

Bekijk hier de tarieven en opties voor de excursie naar Doubtful Sound.

Lake Manapouri in Fiordland National Park
Lake Manapouri
Milford Sound of Doubtful Sound

Dit is een vraag die lastig te beantwoorden is, maar ik doe een poging.

Naar Milford Sound ga je als:
– Je van een roadtrip houdt en onderweg wandelingen wilt maken
– Je het niet erg vindt om veel andere mensen en schepen op het water te zien
– Je Mitre Peak wilt bewonderen

Naar Doubtful Sound ga je als:
– Je het niet erg vindt om met een groep te reizen
– Je begeleid wilt worden
– Je van een rustige ervaring houdt
– Je een wat hoger budget hebt


Een van de watervallen in Milford
Een van de watervallen in Fiordland National Park
Wandelingen in Fiordland National Park

In en rondom Fiordland National Park zijn talloze wandeltochten, van korte wandelingen van enkele minuten tot een aantal dagen. Bekende wandelingen zijn Key Summit, de Routeburn Track, de Milford Track en Mirror Lakes. Meer informatie over de mooiste wandelingen in Fiordland National Park staat hier.

Op de Key Summit Walk in Fiordland National Park
Op de Key Summit Walk
Regel je reis naar Nieuw-Zeeland

– Mijn vliegtickets regel ik via Skyscanner. Mijn favoriete airlines voor een vlucht naar Nieuw-Zeeland staan hier.

– Mijn huurauto boek ik meestal via Sunny Cars. Bekijk hier alle informatie over het huren van een auto in Nieuw-Zeeland.

– Accommodaties boek ik het liefste via Booking.com omdat je via hen vaak de optie hebt om kosteloos te annuleren.

– Koop van tevoren je reisgids en wegenkaart online

Bestel nu je reisgids voor Nieuw-Zeeland!

Conclusie

Hopelijk heb ik je met dit artikel gemotiveerd om naar Fiordland National Park in Nieuw-Zeeland te gaan. En er dan niet één maar meerdere dagen voor uit te trekken. Mocht je naar aanleiding van het bovenstaande artikel nog vragen en/of opmerkingen hebben, neem dan gerust contact met me op!

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.