nieuw-zeeland voor digital nomads
Nieuw-Zeeland tips

Nieuw-Zeeland voor digital nomads: alles wat je moet weten!

Welkom bij dit uitgebreide artikel over Nieuw-Zeeland voor digital nomads. Alhoewel ik mezelf niet (meer) specifiek als een digital nomad zie, reisde ik er de afgelopen jaren wel als zodoende rond en deed ik maandenlange ervaring op met reizen en werken in Nieuw-Zeeland. In dit uitgebreide artikel heb ik al mijn tips verzameld zodat je goed voorbereid naar Nieuw-Zeeland op reis kunt gaan als digital nomad. Veel leesplezier!

Nieuw-Zeeland als digital nomad, hoe ik het ervaren heb

In 2017 en 2018 reisde ik voor het eerst als digital nomad door Nieuw-Zeeland en ik merkte toen dat het geen doorsnee bestemming is waar je als locatie onafhankelijke makkelijk kunt werken. Ook merkte ik aan mezelf dat ik gefrustreerd raakte omdat ik zoveel wilde zien en doen dat ik nauwelijks aan werken toe kwam. Oftewel, ik vond digital nomad zijn in Nieuw-Zeeland niet bepaald geslaagd. Toch keerde ik terug. Deze keer (november 2019) wederom om werken en reizen te combineren, maar ik pakte het wel heel anders aan. Benieuwd hoe? In dit artikel leg ik je uit wat ik deze keer anders deed en waar je aan moet denken als je als digital nomad naar Nieuw-Zeeland gaat. 

Ik heb het artikel opgedeeld in zes verschillende punten die allemaal betrekking hebben op dingen die ik in eerste instantie verkeerd deed, maar pas de laatste keer goed aanpakte. Doe er je voordeel mee! 

In een koffietentje in Takaka (Golden Bay)
Nieuw-Zeeland is duur

Ik val maar meteen met de deur in huis: Nieuw-Zeeland is ronduit duur als reisbestemming. Toch maak ik, mede vanwege de schoonheid van het landschap, steeds weer de keuze om terug te gaan. Echter wel met een goed gevulde portemonnee. Gelukkig kost hetgeen ik het allerliefst doe, namelijk wandelen, niet zo veel (alleen je overnachtingen in de hut of op de camping en je eten onderweg) waardoor ik deze reis vrij goedkoop heb kunnen doen. 

Ter indicatie:
– Overnachting op een camping: tussen de 5 en 50 dollar per nacht 
– Overnachting in een bunkroom van een hostel met gedeelde do/wc: vanaf NZD 20/nacht
– Overnachting in een simpele Airbnb: ca. 55 dollar per nacht
– Overnachting in een eenvoudig motel: 80 dollar per nacht
– Overnachting in een viersterrenhotel in de stad: 140 dollar per nacht

Dit zijn de prijzen die ik betaalde in november 2019. Houd er wel rekening mee dat ik er dus in het voorseizoen was en niet de ultiem toeristische plekken bezocht zoals Wanaka en Queenstown. Op deze locaties betaal je de hoofdprijs en dus besloot ik ze tijdens mijn meest recente reis te mijden. 

In totaal heeft deze reis me net iets meer dan € 2.500 gekost, inclusief vliegtickets. Dat vind ik zelf echt enorm meevallen, tijdens mijn twee-weekse workation op Bali vorig jaar was ik ruim € 1.500 kwijt. Voor dit bedrag combineerde ik alle bovenstaande overnachtingsmogelijkheden, maar had ik op de berghutten na altijd een eigen kamer, in de Airbnb met een gedeelde badkamer. Daarnaast ging ik elke dag 1 keer uit eten (meestal lunch), kocht ik 1 kop koffie per dag voor mezelf en maakte ik de rest van mijn maaltijden zelf klaar. Ik vloog met een prima maatschappij naar Auckland (Korean Air en KLM) en had ook nog een binnenlandse vlucht met Air New Zealand. Daarnaast huurde ik voor vier dagen een auto en reisde ik de rest van de tijd met de bus en bustransfers. 

Nieuw-Zeeland voor digital nomads
In de bibliotheek van Nelson
Plan je reis

Afhankelijk van hoe veel je wilt zien van het land loont het om je reis redelijk vooraf te plannen. Ik ging zelfs een stapje verder en legde in 2019 alles van tevoren al vast. Dit om te voorkomen dat ik ter plekke nog van alles moest regelen. In Nieuw-Zeeland worden dingen namelijk nooit goedkoper naarmate het seizoen vordert heb ik inmiddels geleerd. Ik heb hierdoor ter plekke ontzettend veel tijd bespaard die ik kon gebruiken om te werken, waardoor ik per saldo meer tijd over had om te hiken. 

Bedenk wel: Nieuw-Zeeland is een enorm land. De wegen zijn (vooral op het Zuidereiland) bochtig en rijdagen zijn over het algemeen lang. Oftewel wanneer je je verplaatst, ben je soms zomaar de hele dag kwijt. 

Ik koos er daarom deze keer voor om (bijna) alles vanuit Nelson te doen, een relaxt stadje in het noorden van het Zuidereiland. Nelson wordt omgeven door drie verschillende nationale parken (Abel Tasman, Kahurangi en Nelson Lakes), heeft een luchthaven met verbindingen naar Auckland, Wellington en Christchurch én is zeer digital nomad vriendelijk. Ik heb er regelmatig in koffietentjes zitten werken en was overal van harte welkom. 

Mijn favoriete werkplek van Nieuw-Zeeland
Goede wifi is schaars

Wat me vorige keer enorm frustreerde was dat er bijna nergens goede wifi is. Op veel campings en in hostels krijg je max 100 MB per dag en kun je de rest bijkopen. Niet bepaald ideaal dus als je er wilt werken. Mede hierdoor koos ik ervoor om: 

A. Op een plek te overnachten waarvan ik al wist dat ik er in de lokale bibliotheek gratis kon werken met onbeperkte wifi
B. In een Airbnb bij mensen thuis te overnachten en vooraf te checken of ze onbeperkt en snel internet hadden 

Als je wilt gaan werken is de bieb serieus je beste optie en dan vooral in de minder toeristische plekken. In zowel Queenstown als Wanaka krijg je een beperkt aantal MB’s gratis en kun je de rest bijkopen. Vaak zit je hier tussen de backpackers die elektronica aan het opladen zijn, niet heel inspirerend dus. In plekken als Picton, Wellington, Nelson, Hanmer Springs en Christchurch heb ik zonder problemen gratis in de lokale bibliotheek gewerkt met steeds redelijk snel internet en zonder al te veel andere toeristen. Kies dus voor een iets minder toeristische plek en je wifi probleem is opgelost! 

Ga er niet vanuit dat je in koffietentjes lekker kunt werken op de wifi, die is meestal te langzaam om iets te uploaden. Ik deed mijn werk daarom meestal in de bieb of in mijn Airbnb en naar de koffietentjes ging ik om offline werk te doen of om gewoon simpelweg koffie te drinken. 

Nieuw-Zeeland voor digital nomads
In de Picton Library kreeg ik een volledige vergaderkamer gratis in gebruik!
Koop een Vodafone simkaart

Ik kocht de afgelopen jaren steeds een Vodafone tourist simcard. Deze is er in diverse varianten en met verschillende aantallen GB. De GB’s zijn relatief duur, maar wat ik er fijn aan vind is dat ze diverse bundels hebben waarmee je voor 5 dollar per maand onbeperkt kan Whatsappen en andere social media kunt gebruiken. Oftewel alle social media kon ik ten allen tijden gewoon vanaf mijn mobiel doen zonder mijn data te gebruiken. Die had ik alleen nodig om alles wat niet met social media te maken heeft te doen. 

En ja er zijn nog steeds best aardig wat plekken waar geen mobiel bereik en/of wifi is. Denk aan uithoeken als Cape Reinga, Fiordland National Park (na Te Anau geen bereik meer) en in delen van Golden Bay. Op de Vodafone pagina kun je een kaart bekijken waar ze aangeven waar ze dekking hebben, dit kan je wellicht behulpzaam zijn bij je planning! 

Simkaart Nieuw-Zeeland
Je reddende engel als er geen wifi is!
Plan je werkzaamheden

Wat mij deze keer enorm heeft geholpen, is dat ik vooraf mijn werkdagen inplande. Ik had voor de hele maand een schema gemaakt met als voorwaarde per week twee volledige dagen te werken en de rest te wandelen. Af en toe werkte ik wel wat extra’s, maar dat waren dan vooral dingen die ik leuk vond. Omdat ik van mezelf maar zo’n 16 uur per week hoefde te werken deze maand (ik vlieg ten slotte niet naar de andere kant van de wereld om de hele week in de bieb te gaan zitten werken) had ik vanuit thuis veel voorbereid. Ook had ik al mijn opdrachtgevers ingelicht dat ik deze maand vanuit Nieuw-Zeeland zou werken en dus minder goed bereikbaar was. Voor geen van hen bleek dit een probleem. 

Pupu Springs Nieuw-Zeeland
Aan het reizen in Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland is geen Bali

Of Thailand. Of een andere plek waar je veel digital nomad hipsters vindt. In Nieuw-Zeeland heb ik eerlijk gezegd nauwelijks andere nomads gezien en/of gesproken, ik werd meestal vreemd aangekeken wanneer ik vertelde dat ik reizen en werken combineerde. De voorzieningen voor digital nomads zijn aanzienlijk beperkter dan in bijvoorbeeld Bali en in Thailand. Zo heb ik geen co-working spots gevonden (maar die zijn wat mij betreft ook niet nodig) en is de wifi in koffietentjes zoals gezegd vaak niet heel snel. Je kunt in Nieuw-Zeeland niet voor weinig een hele dag in een café zitten, niet in een viersterren hotel voor weinig overnachten en ook zeker geen massages nemen voor een appel en een ei. Het is gewoon een westerse bestemming met westerse prijzen en dus zeker geen budget bestemming. 

Lekker eten: ja! Goede wifi? Nee!
Tip van Danique: ga housesitten

Van medeblogger Danique kreeg ik nog de aanvullende tip om te gaan housesitten, op die manier heb je gratis accommodatie en meestal ook goed internet. Zelf heb ik dit ook wel eens overwogen, maar ik keek blijkbaar op een verkeerde website. Op deze site vind je diverse housesits in Nieuw-Zeeland. In dit artikel geeft Danique ook nog tips voor werken in Nieuw-Zeeland.

Conclusie

Raad ik je Nieuw-Zeeland aan als digital nomad? Dat ligt eraan wat je zoekt. Doe je Nieuw-Zeeland aan tijdens bijvoorbeeld een langere reis, dan kun je hier prima terecht om te werken, mits je niet naar de superdrukke en toeristische plekken gaat. Persoonlijk vond ik de combinatie hiken en werken echt super en daarnaast merkte ik ook nog eens dat ik ontzettend veel werk gedaan kreeg omdat het 12 uur tijdsverschil was met Nederland, waardoor ik super productief was en met zo’n 16 uur per week een heel eind kwam. 

Wanneer je echter op zoek bent naar een low-budget bestemming waar je tussen de andere nomads zit, in strandtentjes kunt werken en veel kan doen voor weinig, is Nieuw-Zeeland niet bepaald een bestemming voor jou.

Hopelijk heb ik je hiermee een eerlijke visie op mijn bezoek aan Nieuw-Zeeland als digital nomad gegeven en helpt het jou bij het maken van je keuze of Nieuw-Zeeland een goede optie voor je is of niet. Mocht je nog vragen hebben dan kun je me uiteraard een berichtje sturen! 

Regel je Nieuw-Zeeland reis

Zin gekregen om naar Nieuw-Zeeland te gaan? Dan heb ik hieronder nog wat tips voor je met onder meer mijn favoriete websites om je reis te boeken en mijn favoriete reisgidsen.

– Vluchten boek je snel en voordelig via Skyscanner. Ook op KAYAK vind je vaak gunstige tarieven, evenals Cheap Tickets. Benieuwd naar mijn favoriete airlines? Lees dan dit uitgebreide artikel over vliegen naar Nieuw-Zeeland.

– Een huurauto boek je veilig bij Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico voor je af zodat je zonder zorgen op reis kunt gaan en bij aankomst geen discussie hoeft te voeren over extra verzekeringen. Ze werken uitsluitend samen met gerenommeerde autoverhuurders zoals Alamo en Herz. Bekijk de tarieven, opties en beschikbaarheid hier. Meer weten over autohuur? Lees dan dit uitgebreide artikel.

– Je accommodaties regel je snel en eenvoudig via Booking.com. Tip: boek je optie waarbij je tot kort voor vertrek kosteloos kunt annuleren zodat je eventueel nog kunt wijzigen.

– Liever met een camper op pad? Bekijk hier de opties en prijzen van verschillende camperverhuurders.

– Mijn favoriete wegenkaart van Nieuw-Zeeland is deze.

– Als reisgids neem ik steevast de Lonely Planet mee. Liever een Nederlandstalige reisgids? Bestel dan hier het Reishandboek Nieuw-Zeeland van uitgeverij Elmar dat door mijzelf geschreven is bij Bol.com of bestel hem bij je lokale boekhandel.

Meer lezen? Dan zijn deze artikelen wellicht interessant voor je:
– Wellington City Guide
De hoogtepunten van Nieuw-Zeeland
– Tips om je jetlag te voorkomen en hoe om te gaan met 12 uur tijdsverschil

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.