camper huren nieuw zeeland
Nieuw-Zeeland tips,  Vervoer

Camper huren Nieuw-Zeeland: dit moet je weten!

Wil je een camper huren in Nieuw-Zeeland? Lees dan voor je een camper gaat boeken dit artikel! Met een camper door Nieuw-Zeeland reizen is de perfecte manier om op je eigen tempo het land te verkennen. Toch zijn er een aantal dingen om vooraf rekening mee te houden. Wist je bijvoorbeeld dat je lang niet overal zomaar mag wildkamperen in Nieuw-Zeeland? En dat een camper huren in Nieuw-Zeeland niet altijd goedkoper is dan bijvoorbeeld een reis met hotels en een huurauto? In dit artikel deel ik handige tips en adviezen. Veel leesplezier!

camper huren nieuw-zeeland
Camper huren in Nieuw-Zeeland: dit moet je vooraf weten

Alhoewel een camper voor veel mensen dé perfecte manier is om door Nieuw-Zeeland te reizen, zijn er toch wel een aantal dingen die je moet weten voordat je daadwerkelijk de knoop doorhakt om met een camper in Nieuw-Zeeland te gaan reizen. Heb je eerder met een camper gereisd, dan is het onderstaande je wellicht al bekend. Reisde je nog niet eerder met een camper, dan heb je hier mogelijk wat dingen om rekening mee te houden.

1. Je hebt een huis en voertuig in één. Stel je gaat wildkamperen op een mooie plek (lees verderop wat de regels zijn) maar komt er, zodra je geïnstalleerd bent, achter dat je brood bent vergeten te kopen. Of een ander item dat je diezelfde dag nog nodig hebt. Dan moet je dus alles weer opbreken om naar de winkel te rijden. En wie weet is die mooie wilkampeerplek inmiddels bezet als je weer terug komt. Je bent doordat je een huis en voertuig in één hebt gewoon net iets minder mobiel.

2. Een camper slurpt benzine. Echt, hij slurpt. Het gemiddelde verbruik van een camper in Nieuw-Zeeland is 1 op 5. Oftewel voor 5 kilometer rijden, verbruik je 1 liter benzine. Dat is nog eens wat anders dan reizen met een huurauto, waarbij 1 op 15 niet ongewoon is. Overigens hangt het bovenstaande ook af van de grootte van de camper. Heb je een campercar (een voertuig tussen een auto en camper in) dan is het voordeliger. Maar dan nog … wees hierop bedacht bij het plannen van je reis en maken van je begroting.

3. Je mag niet overal wildkamperen. Enkele jaren geleden is het ‘freedom camping’ in Nieuw-Zeeland behoorlijk aan banden gelegd door de overheid omdat kampeerders overal (menselijk) afval achterlieten. Door dit gedrag is wildkamperen nu nog maar beperkt toegestaan. Je mag dus niet zomaar overal je camper neerzetten en al helemaal niet als je geen eigen douche en toilet hebt.

4. Campers mogen niet overal komen. Sommige wegen zijn alleen toegankelijk voor huurauto’s. Een voorbeeld hiervan is de weg tussen Cardrona en Queenstown, een prachtige bergroute door de Southern Alps. Just something to keep in mind!

camper huren in nieuw-zeeland
Soorten campers in Nieuw-Zeeland

Ben je nog niet afgeknapt? Mooi, dan kunnen we verder naar het volgende onderdeel: de verschillende soorten campers in Nieuw-Zeeland. In tegenstelling tot andere populaire camper bestemmingen als Canada en Amerika, zijn er in Nieuw-Zeeland heel veel leuke kleine budgetcampers te huur. Deze campers zitten dan qua model eigenlijk min of meer tussen een grote camper en een auto in, ze hebben meestal het type van een ‘van’ oftewel een klein busje. De laatste jaren is er een soort van wildgroei ontstaan in Nieuw-Zeeland wat betreft dit soort camperverhuurders, maar bekende maatschappijen zijn Jucy, SpaceShip en Mad Campers. Deze campers hebben echter meestal geen vaste douche en toilet aan boord.

Wil je een grotere camper met bijvoorbeeld een hoogslaper of een bed achterin en een toilet en/of douche, dan zijn de beste opties Maui, Britz en Apollo. Deze verbruiken echter ook meer benzine en zijn dus duurder.

Om te mogen wildkamperen moet een camper ‘self contained’ zijn. Deze campers hebben een felblauwe sticker op de achterkant met het teken ‘self contained’. Dit houdt kortweg gezegd in dat je voertuig een soort van toilet heeft en container heeft voor afvalwater. Dit toilet kan ook een ‘portable toilet’ zijn. Heeft jouw camper het label ‘self contained’ niet, dan is wildkamperen niet toegestaan. Is wildkamperen een must voor je, boek dan een self contained vehicle.

Tip: hier vind je een vergelijkingssite die meerdere types in het assortiment heeft.

Onderweg naar Mount Cook
Camperhuur Nieuw-Zeeland: de kosten

De kosten voor het huren van een camper in Nieuw-Zeeland zijn afhankelijk van in welk seizoen je reist. In het laagseizoen (jun-aug) huur je een camper al vanaf ca. 30 – 120 NZD per dag. In het hoogseizoen (dec-mrt) varieert dit tussen de 120 – 420 NZD per dag. Daarnaast komen er mogelijk nog kosten bij voor verzekeringen, drop off in een andere stad en het huren van materialen zoals campingstoelen, een inventaris en propaan. Het is per maatschappij verschillend dus controleer dit altijd goed voordat je een reservering maakt. Ga ook na hoeveel bestuurders er verzekerd zijn en hoeveel vrije kilometers er inbegrepen zijn. Een limiet kan ervoor zorgen dat de kosten die je achteraf moet betalen flink kunnen oplopen.

Ga daarnaast na of de camper mee mag op de ferry van het Noordereiland naar het Zuidereiland. Boek deze met een camper trouwens altijd van tevoren, vooral wanneer je in het hoogseizoen reist.

Bekijk hier de mogelijkheden, kosten en tarieven voor camperhuur in Nieuw-Zeeland.

camper huren nieuw-zeeland
Niet alle wegen zijn even goed en/of begaanbaar …
Freedom camping

Wildkamperen is in Nieuw-Zeeland onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Freedom camping betekent dat je kampeert op land dat niet is geregistreerd als camping of holiday park. Sommigen noemen het wildkamperen, sommigen noemen het camp where you like. Er zijn echter strikte regels voor freedom camping en het mag lang niet overal. Je mag vrij kamperen op zo’n 500 aangewezen plekken in het land, elke regio heeft zijn eigen regels met betrekking tot vrij kamperen. Ben je er niet zeker van of je op de door jou gevonden plek mag staan en kun je het nergens navragen, doe het dan niet want op illegaal kamperen staan hoge boetes. Er zijn twee handige apps die veel informatie hebben over freedom camping, namelijk de Rankers Camping NZ app (ook offline te gebruiken) en de Campermate app. 

Algemene regels tijdens het vrij kamperen:
– Neem al je afval mee (‘leave nothing but footprints’). 
– Gebruik een openbaar toilet of een toilet in je voertuig.
– Dump je afvalwater alleen bij hiervoor benoemde ‘dump stations’. 

De prachtige natuur van Nieuw-Zeeland
Kamperen op campings

Er zijn grofweg twee soorten campings in Nieuw-Zeeland: de particuliere campings (holiday parks) met uitstekende voorzieningen en vaste kampeerplekken en de natuurcampings van Department of Conservation. 

Holiday parks
Dit zijn campings die gerund worden door particuliere eigenaren en vaak voorzien zijn van veel gemak. Meestal is er een gezamenlijke keuken en tv-ruimte, is er een receptie en zijn er douche- en toiletgebouwen met stromend warm water. Wifi is meestal ook aanwezig. Andere mogelijke voorzieningen zijn speeltoestellen voor kinderen, een zwembad, een wasruimte met wasmachines en drogers en sportfaciliteiten. In tegenstelling tot wat we gewend zijn vanuit Europa betaal je niet per persoon (en auto, tent etc.) maar per plek. Of je dan met een of meerdere personen op die plek staat doet er niet toe. Dit maakt kamperen voor solo reizigers prijstechnisch gezien soms minder aantrekkelijk daar het flink kan oplopen in de prijs. Op deze campings is een vast aantal plekken beschikbaar en kamperen campers en tenten vaak apart van elkaar. In het hoogseizoen is het noodzakelijk om je camping enkele dagen vooruit te boeken. Prijzen voor een nacht op een Holiday Park kunnen variëren van 20 tot 60 NZ$ per nacht, in het hoogseizoen kan dit soms zelfs oplopen tot NZ$ 80 per nacht in toeristische gebieden zoals Queenstown en Kaikoura. 

Natuurcampings (DOC sites)
De natuurcampings worden gerund door Department of Conservation en liggen vaak middenin de natuur. Deze campings hebben geen vaste plekken en werken over het algemeen met een ‘first come, first serve’ basis. Oftewel wie het eerste komt mag de beste plek uitzoeken. Er zijn vaak maar beperkte faciliteiten. Toiletten zijn er meestal wel, maar meestal zonder stromend water. Stroom, een keuken en douches zijn er niet. Soms is er een overdekte ruimte waar je met je eigen materiaal kunt koken indien het slecht weer is. Betaling geschiedt meestal middels een honesty box en eenmaal per dag komt een ranger de tickets controleren. Online boeken is voor de meeste campings niet nodig, maar controleer dit van tevoren aangezien er steeds meer toeristen naar Nieuw-Zeeland reizen en de regels hierin snel veranderen. Overnachten op een DOC Campsite kost vaak maar een paar dollar per nacht, neem hiervoor wel contant geld mee want elektronisch betalen is vaak niet mogelijk. 

Wanneer moet je de camperhuur in Nieuw-Zeeland boeken?

Het huren van een camper is ontzettend populair en wint nog immer aan interesse. En dat is logisch, want het kamperen op een mooie plek heeft natuurlijk iets magisch. Wanneer je besluit om helemaal naar Nieuw-Zeeland te reizen, dan loont het de moeite om je camper ruim voor vertrek te boeken. Wachten met boeken wordt zelden goedkoper, vooral in het hoogseizoen is zo’n 9-10 maanden voor vertrek boeken geen uitzondering. Hetzelfde geldt voor je vliegticket, bekijk al mijn tips voor vliegen naar Nieuw-Zeeland hier.

Conclusie over camper huren in Nieuw-Zeeland

Ben je ervan overtuigd geraakt dat het huren van een camper in Nieuw-Zeeland echt iets voor jou is? Via de onderstaande links kun je eenvoudig prijzen vergelijken en een reservering maken. Ik wens je veel plezier tijdens je Nieuw-Zeeland avontuur!

Bekijk hier de prijzen en tarieven voor een camperhuur via WorldWideCampers
Bekijk hier de prijzen en tarieven voor een camperhuur via Travelhome
Bekijk hier de prijzen en tarieven voor een camperhuur via SpaceShips

Wil je na het lezen van dit artikel toch liever een auto huren? Lees dan hier mijn uitgebreide artikel over autohuur Nieuw-Zeeland.

Regel je Nieuw-Zeeland reis

Zin gekregen om naar Nieuw-Zeeland te gaan? Dan heb ik hieronder nog wat tips voor je met onder meer mijn favoriete websites om je reis te boeken en mijn favoriete reisgidsen.

– Vluchten boek je snel en voordelig via Skyscanner. Ook op KAYAK vind je vaak gunstige tarieven. Benieuwd naar mijn favoriete airlines? Lees dan dit uitgebreide artikel over vliegen naar Nieuw-Zeeland.

– Een huurauto boek je veilig bij Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico voor je af zodat je zonder zorgen op reis kunt gaan en bij aankomst geen discussie hoeft te voeren over extra verzekeringen. Ze werken uitsluitend samen met gerenommeerde autoverhuurders zoals Alamo en Herz. Bekijk de tarieven, opties en beschikbaarheid hier. Meer weten over autohuur? Lees dan dit uitgebreide artikel.

– Je accommodaties regel je snel en eenvoudig via Booking.com. Tip: boek je optie waarbij je tot kort voor vertrek kosteloos kunt annuleren zodat je eventueel nog kunt wijzigen.

– Liever met een camper op pad? Bekijk hier de opties en prijzen van verschillende camperverhuurders.

– Mijn favoriete wegenkaart van Nieuw-Zeeland is deze.

– Als reisgids neem ik steevast de Lonely Planet mee. Liever een Nederlandstalige reisgids? Bestel dan hier het Reishandboek Nieuw-Zeeland van uitgeverij Elmar dat door mijzelf geschreven is bij Bol.com of bestel hem bij je lokale boekhandel.

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.