Napier, Nieuw-Zeeland
Steden

Wat te doen in en rondom Napier, Nieuw-Zeeland

Waar de meeste mensen rechtdoor over het Noordeiland van Nieuw-Zeeland reizen, is het juist leuk om linksaf te slaan naar Napier. Napier – gelegen in Hawke’s Bay aan de oostkust van het Noordereiland – is de Art Deco stad van Nieuw-Zeeland. Met een mild klimaat, relaxte sfeer en een goede pubcultuur is dit de perfecte stad om natuur met fine dining af te wisselen. 

Door Linda Hoekstra van My Wanderlust Diary

Dit artikel verscheen voor het eerst in 2020 en werd geupdate in 2024

Ontstaan van Napier

Napier werd in 1931 getroffen door een allesverwoestende aardbeving. In een paar minuten verdween de halve stad en vielen er vele doden en gewonden. De enige positieve wending van deze aardbeving was dat er maar liefst 4.000 hectare zeebodem droog kwam te liggen waardoor de stad in een klap een heel stuk groter werd. Het hele verhaal over het ontstaan van Napier kun je zien in het Earthquake Museum in Napier.

Zonsondergang in Napier
Art deco city

Toen de stad in de jaren dertig weer moest worden opgebouwd was art deco dé architectuurstijl van het moment. Nieuw-Zeeland is dan misschien wel helemaal aan de andere kant van de wereld, maar ze volgen de mode in de bouw op de voet. Al werd in de uitvoering wel een snufje Nieuw-Zeeland toegevoegd aan deze ‘art deco city’ door bijvoorbeeld Maori-motieven in aan te brengen.

Het is leuk om door deze unieke stad van Nieuw-Zeeland te wandelen en de internationaal befaamde gebouwen te bewonderen. Denk aan het Daily Telegraph gebouw, het Temperance & General gebouw, het Public Trust gebouw en het National Tobacco Company gebouw. Allen gebouwd in of rond 1933 in Art Deco stijl.

Mocht je er de kans voor hebben, dan zou ik proberen in februari tijdens het Art Deco Weekend naar Napier te komen. De inwoners van Napier organiseren dan alles in art-deco stijl; auto’s, eten, drinken en kleding. 

Pubcultuur

In Napier hangt een goede pubcultuur. Met pubcultuur bedoel ik niet een backpackers-hangen-in-de-bar cultuur. Door de mooie gebouwen, de goede ligging van Napier en het milde klimaat heeft deze stad een relaxte sfeer. De meest bruisende plek voor goede restaurants en pubs is de Ahuriri Wharf.

Wijnen, wijnen, wijnen

De wijnbouw in Nieuw-Zeeland is nog jong. Pas in 1986 werd het land als wijnland ontdekt, hoewel er toen al ruim honderd jaar wijn werd gemaakt. De allereerste commerciele wijnbouw in Nieuw-Zeeland begon in Hawke’s Bay, oftewel Napier. Rondom Napier liggen dan ook zeer goede wijngaarden. Als je ergens wijn wilt proeven in Nieuw Zeeland, doe het dan op de plek waar de oudste nog bestaande wijn estate te vinden is; het in 1851 opgerichte Mission Estate van de Marist Broeders. 

Tangoio Falls Scenic Reserve

Het is een mooie weg van Lake Taupo naar Napier. Mocht je vanuit die richting komen, stop onderweg vooral ook bij Tangoio Falls Scenic Reserve en waterval. Hier kun je in een uurtje een mooie (en vooral ook makkelijke) wandeling langs de waterval maken. Eerst zie je deze van bovenaf, en vervolgens eindig je helemaal aan de voet van de waterval.

Locatie Tangoio Falls Scenic Reserve: 1855 State Highway, Tangoio 4181, Nieuw-Zeeland

Hoe aantrekkelijk de waterval ook in het water stort, er wordt in Nieuw-Zeeland veel gewaarschuwd voor Bilharzia. Dit is een larve van een slak – een soort worm die in water leeft en door je huid heen dringt om zich daar dan te nestelen en alles kapot te eten. Niet echt fijn, dus check van tevoren lokaal wat de adviezen zijn of je onderaan de waterval kunt gaan zwemmen.

Tangoio Falls
Cape Kidnappers

De Maori hebben de meest prachtige verhalen bij hun land. De sikkelvormige baai – Cape Kidnappers – die je vanuit Napier al kunt zien, zou een magische haak vormen die door Maui worden gebruikt om het Noordereiland als een vis uit zee te trekken. 

Napier en Cape Kidnappers zijn ontdekt door James Cook (net als vrijwel alles in Nieuw Zeeland trouwens). Toen James Cook in 1769 aan land ging bij Cape Kidnapper ontvoerden de Maori een Tahitiaanse matroos. De bemanning van het schip vuurden op de kano van de Maori wat ervoor zorgde dat de matroos kon ontsnappen.

Cape Kidnappers is een geologisch mateloos fascinerend stuk Nieuw-Zeeland. Woeste kliffen, bijzondere lagen in het gesteente, prachtige zonsondergangen. Wanneer je in Napier bent, mag je Cape Kidnappers niet overslaan. 

Jan van Genten bij Cape Kidnappers
Jan van Genten

Dé attractie van Cape Kidnappers en wat mij betreft van heel Napier is de 25.0000 vogels tellende Jan van Gent kolonie. Deze gigantische vogels – met een spanwijdte van maar liefst twee meter – leggen hier rond oktober en november hun eieren. De kuikens komen na zes weken uit hun ei. Je kunt zien hoe de ouders naar zee vliegen om daar te gaan vissen voor hun jongen. De jongen komen ruim twee jaar na het uitvliegen terug naar Cape Kidnappers om zelf te broeden. Naast Jan van Genten is Cape Kidnappers een waar vogel-walhalla en zijn er verschillende andere zeevogels te bewonderen. 

Beste tijd voor een bezoek aan Cape Kidnappers

Tussen september en april is de Jan van Gent kolonie te bezoeken. De rest van het jaar krijgen de vogels de rust om te broeden. Cape Kidnappers kan het gehele jaar bezocht worden.

Cape Kidnappers tour of zelf bezoeken?

In Napier kun je verschillende tours naar Cape Kidnappers boeken bij de Tourist Centres. Dit is verreweg de makkelijkste en snelste manier om Cape Kidnappers te bezoeken. Ik reisde mee op een aanhanger achter een traktor. Onderweg stop je een paar keer om de bizarre rotsformaties te bewonderen. Uiteraard krijg je ruim voldoende tijd om de Jan van Gent kolonie te bewonderen en zelf een wandeling te maken over het puntje van Cape Kidnappers 

Wil je niet met een tour mee maar zelf wandelen?

De wandeling is ongeveer acht kilometer en alleen te ondernemen bij laag water. Vanwege het zware zand op sommige stukken ben je makkelijker 4 a 5 uur onderweg. 

Clifton – Cape: vertrek minstens drie uur na hoog water

Cape – Clifton: vertrek niet later dan 1.5 uur na laag water

Breng op je zelfstandige wandeling in ieder geval mee:
– Ruim voldoende water
– Een windjack, maar ook zonnebrand
– Trek veel laagjes aan. Het weer kan op die route flink onbetrouwbaar zijn

Ga niet alleen wandelen en zorg dat mensen weten dat je deze strandwandeling gaat maken

Goed om te weten: het Department of Conservation heeft aangegeven dat de trail van het strand naar de Jan van Gent kolonie op dit moment gesloten is vanwege een onstabiele klif. De Black Reef Beach kolonie is goed zichtbaar vanaf het strand. 

Wil je iets totaal anders?

Heb je helemaal niks met vogels? Misschien is dan de Cape Kidnappers golfbaan iets voor je. Wereldwijd beschouwd als een van de meest spectaculaire golfbanen qua uitzicht, met name hole nummer 6.

Meer dingen doen? Bekijk dan hieronder de opties:  

E-book Nieuw-Zeeland
voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Nieuw-Zeeland op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

In mijn e-book Nieuw-Zeeland voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Nieuw-Zeeland. Ooit was ik zelf een beginner. In 2002 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik nog vier keer naar Nieuw-Zeeland en inmiddels heb ik dus meer dan 20 jaar reiservaring!

In het e-book vind je bovendien een leuke mix van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2002 voor het eerst op reis ging in Nieuw-Zeeland.

Bekijk en bestel het e-book hier.

Regel je Nieuw-Zeeland reis

Zin gekregen om naar Nieuw-Zeeland te gaan? Dan heb ik hieronder nog wat tips voor je met onder meer mijn favoriete websites om je reis te boeken en mijn favoriete reisgidsen.

– Vluchten boek je snel en voordelig via Skyscanner. Ook op KAYAK vind je vaak gunstige tarieven, evenals Cheap Tickets. Benieuwd naar mijn favoriete airlines? Lees dan dit uitgebreide artikel over vliegen naar Nieuw-Zeeland.

– Een huurauto boek je veilig bij Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico voor je af zodat je zonder zorgen op reis kunt gaan en bij aankomst geen discussie hoeft te voeren over extra verzekeringen. Ze werken uitsluitend samen met gerenommeerde autoverhuurders zoals Alamo en Herz. Bekijk de tarieven, opties en beschikbaarheid hier. Meer weten over autohuur? Lees dan dit uitgebreide artikel.

– Je accommodaties regel je snel en eenvoudig via Booking.com. Tip: boek je optie waarbij je tot kort voor vertrek kosteloos kunt annuleren zodat je eventueel nog kunt wijzigen.

– Liever met een camper op pad? Bekijk hier de opties en prijzen van verschillende camperverhuurders.

– Mijn favoriete wegenkaart van Nieuw-Zeeland is deze.

– Als reisgids neem ik steevast de Lonely Planet mee. Liever een Nederlandstalige reisgids? Bestel dan hier het Reishandboek Nieuw-Zeeland van uitgeverij Elmar dat door mijzelf geschreven is bij Bol.com of bestel hem bij je lokale boekhandel.

Laat mij jouw reis plannen!

Wil je een rondreis door Nieuw-Zeeland gaan maken, maar heb je geen idee waar te beginnen? Ik help je graag met het maken van een persoonlijke reisplanning die aansluit bij jouw wensen. Geen dertien in een dozijn programma dus, maar een speciaal voor jou gecreëerde reisplanning die met zorg en aandacht voor je samengesteld wordt door dé Nieuw-Zeeland expert van Nederland. Ik bezocht het land vijf keer en reisde er meer dan een jaar rond.

Bekijk hier wat ik voor jou kan betekenen of neem direct contact met me op.


Meer lezen? Dan zijn deze artikelen wellicht interessant voor je:
– Wat te doen in Taupo, Nieuw-Zeeland
Wat te doen in Rotorua, Nieuw-Zeeland

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.