Ferry in Nieuw-Zeeland
Vervoer

Ferry in Nieuw-Zeeland: van het Noordereiland naar het Zuidereiland

Een van de mooiste ferry overtochten ter wereld is toch wel die van het Noordereiland naar het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Deze ferry in Nieuw-Zeeland is dé manier om je van het ene eiland naar het andere eiland te verplaatsen en is al voor velen een van de hoogtepunten van hun Nieuw-Zeeland reis geweest. In dit artikel vertel ik je over de verschillende opties voor ferry overtochten, de duur van de overtocht, wanneer je het beste kunt boeken en natuurlijk geef ik je een indicatie voor de tarieven. Veel leesplezier!

Allereerst vertel ik je iets meer over de overtocht van het Noordereiland naar het Zuidereiland, of andersom natuurlijk. Deze tocht tussen Wellington (Noordereiland) en Picton (Zuidereiland) is een van de mooiste ferries ter wereld en doet er ongeveer 3.5 uur over om de Cook Strait over te steken. Wanneer je van noord naar zuid reist, is vooral het laatste uur heel erg mooi, het schip vaart dan de Marlborough Sounds binnen en ineens zit je dus zomaar tussen de bergen, heel bijzonder!

Probeer de overtocht dus absoluut bij daglicht te maken, indien je budget dat toelaat!

Het landschap van de Marlborough Sounds op de ferry in Nieuw-Zeeland van Wellington naar Picton
Het landschap van de Marlborough Sounds
Ferry van het Noordereiland naar het Zuidereiland: de opties

Op het moment van schrijven (november 2023) zijn er twee verschillende maatschappijen die de ferry overtocht tussen Wellington en Picton uitvoeren: Interislander en BlueBridge. Ik heb de afgelopen jaren beiden gebruikt en vertel je meer over de verschillende opties.

  • Interislander is de langst varende rederij in Cook Strait, zij varen deze route reeds sinds 1962. De schepen van Interislander zijn groter waardoor ze sneller kunnen varen en ze minder snel last hebben van het weer. Hierdoor worden de overtochten van Interislander in de praktijk minder vaak geannuleerd dan die van de concurrent.
  • BlueBridge is een relatief jonge rederij die sinds 2002 overtochten uitvoert in Cook Strait. De schepen zijn wat kleiner en hebben vooral focus op vrachtverkeer en het vervoer van goederen. De tarieven zijn hierdoor over het algemeen wat gunstiger, maar omdat de schepen wat kleiner zijn is de kans groter dat een ferry overtocht geannuleerd wordt.

Ik heb zelf zowel met BlueBridge als Interislander gevaren en geef je hieronder per rederij de voor- en nadelen evenals mijn eigen persoonlijke mening.

Waarom kiezen voor Interislander (kosten en tijd)

De eerste keer dat ik in Nieuw-Zeeland was (in 2002) was BlueBridge er nog niet en ging iedereen met de Interislander. Daarna heb ik ze nog een keertje gebruikt voor de overtocht en ik kan niet anders zeggen dan dat het gewoon prima was.

Interislander heeft, afhankelijk van het seizoen en de dag van de week, gemiddeld zes afvaarten per dag.

Qua tarief geldt dat een overtocht met Interislander te boeken is vanaf ongeveer NZD 315, dit is een tarief voor twee volwassenen en een auto. Een tarief voor een voetpassagier bedraagt NZD 75 (niveau november 2023).

Houd er rekening mee dat dit tarief op basis van beschikbaarheid is en dat er in het hoogseizoen (december tot en met februari) andere tarieven kunnen gelden. Interislander staat erom bekend meer met hoog- en laagseizoen prijzen te werken dan BlueBridge.

TIP! Als je lid ben van de Top 10 Holiday Parks krijg je 15% korting met Interislander!

Vergelijk de prijzen tussen Interislander en BlueBridge hier.

Waarom kiezen voor BlueBridge

De laatste paar keer dat ik de overtocht maakte van het Noordereiland naar het Zuidereiland, ben ik met BlueBridge gegaan. Zij waren op het moment van boeken net iets goedkoper dan Interislander en qua service maakt het niet echt uit. Het zijn echter wel oudere schepen uit Europa, dus dat is iets om rekening mee te houden. Daarnaast zijn de schepen kleiner en dus is de kans op vertraging en/of annulering groter dan bij Interislander.

BlueBridge heeft, afhankelijk van het seizoen en de dag van de week, gemiddeld vier afvaarten per dag.

Qua tarief geldt dat een overtocht met BlueBridge te boeken is vanaf ongeveer NZD 264, dit is een tarief voor twee volwassenen en een auto. Een tarief voor een voetpassagier bedraagt NZD 62 (niveau november 2023).

Houd er rekening mee dat dit tarief op basis van beschikbaarheid is en dat er in het hoogseizoen (december tot en met februari) andere tarieven kunnen gelden.

Vergelijk de prijzen tussen Interislander en BlueBridge hier.

De haven van Picton
De haven van Picton
Hoe werken de tarieven precies?

De rederijen gaan natuurlijk niet precies vertellen hoe het werkt met de tarieven. Echter kan ik je wel wat tips geven om zo voordelig mogelijk te boeken:

  • Boek zo vroeg mogelijk!
  • Boek zo vroeg mogelijk!
  • Boek zo vroeg mogelijk!

Dit klinkt heel flauw natuurlijk, maar feit is dat dit gewoon de enige manier is om van het Noordereiland naar het Zuidereiland te komen en dat vol gewoon vol is. Tijdens de pandemie hebben de rederijen hun schepen verhuurd voor een langere periode en hierdoor is het aanbod minder dan een paar jaar geleden. Afgelopen seizoen (2022-2023) was het zelfs zo dat mensen een maand voor hun gewenste datum al geen ferry meer konden boeken en december zat zelfs maanden voor vertrek al vol. En als het vol is, is het vol en komen er geen alternatieven, tenzij je standby wilt gaan staan.

Ik adviseer je dus om gewoon zodra je de datum weet te boeken want anders vis je achter het net en dat zou zonde zijn.

ferry in Nieuw-Zeeland van het Noordereiland naar het Zuidereiland
Op de ferry van het Noordereiland naar het Zuidereiland
Kun je zeeziek worden op de ferry in Nieuw-Zeeland?

Uhm, ja dat kan! Ik ben ooit met een enorme storm vertrokken uit Wellington en wow, het schip ging echt als een gek tekeer. Ik ben nogal gevoelig voor zeeziekte, dus was heel blij met mijn Seaband!

Verder nog handig om te weten

Het cardeck wordt afgesloten tijdens de overtocht dus neem de spullen waarvan je denkt ze nodig te hebben mee uit je auto. Denk bijvoorbeeld aan je camera en een warme jas, want zelfs in de zomer kan het ontzettend koud zijn op de ferry in Nieuw-Zeeland.

Daarnaast moet je meestal ongeveer een uur voor vertrek inschepen (check altijd de laatste informatie bij je boeking) en kost het ontschepen ook ongeveer een uur. In totaal ben je dus ten minste 5-6 uur kwijt met de overtocht, iets om rekening mee te houden bij het plannen van je reis!

E-book Nieuw-Zeeland
voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Nieuw-Zeeland op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

In mijn e-book Nieuw-Zeeland voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Nieuw-Zeeland. Ooit was ik zelf een beginner. In 2002 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik nog vier keer naar Nieuw-Zeeland en inmiddels heb ik dus meer dan 20 jaar reiservaring!

In het e-book vind je bovendien een leuke mix van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2002 voor het eerst op reis ging in Nieuw-Zeeland.

Bekijk en bestel het e-book hier.

Regel je Nieuw-Zeeland reis

Zin gekregen om naar Nieuw-Zeeland te gaan? Dan heb ik hieronder nog wat tips voor je met onder meer mijn favoriete websites om je reis te boeken en mijn favoriete reisgidsen.

– Vluchten boek je snel en voordelig via Skyscanner. Ook op KAYAK vind je vaak gunstige tarieven, evenals Cheap Tickets. Benieuwd naar mijn favoriete airlines? Lees dan dit uitgebreide artikel over vliegen naar Nieuw-Zeeland.

– Een huurauto boek je veilig bij Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico voor je af zodat je zonder zorgen op reis kunt gaan en bij aankomst geen discussie hoeft te voeren over extra verzekeringen. Ze werken uitsluitend samen met gerenommeerde autoverhuurders zoals Alamo en Herz. Bekijk de tarieven, opties en beschikbaarheid hier. Meer weten over autohuur? Lees dan dit uitgebreide artikel.

– Je accommodaties regel je snel en eenvoudig via Booking.com. Tip: boek je optie waarbij je tot kort voor vertrek kosteloos kunt annuleren zodat je eventueel nog kunt wijzigen.

– Liever met een camper op pad? Bekijk hier de opties en prijzen van verschillende camperverhuurders.

– Mijn favoriete wegenkaart van Nieuw-Zeeland is deze.

– Als reisgids neem ik steevast de Lonely Planet mee. Liever een Nederlandstalige reisgids? Bestel dan hier het Reishandboek Nieuw-Zeeland van uitgeverij Elmar dat door mijzelf geschreven is bij Bol.com of bestel hem bij je lokale boekhandel.

Laat mij jouw reis plannen!

Wil je een rondreis door Nieuw-Zeeland gaan maken, maar heb je geen idee waar te beginnen? Ik help je graag met het maken van een persoonlijke reisplanning die aansluit bij jouw wensen. Geen dertien in een dozijn programma dus, maar een speciaal voor jou gecreëerde reisplanning die met zorg en aandacht voor je samengesteld wordt door dé Nieuw-Zeeland expert van Nederland. Ik bezocht het land vijf keer en reisde er meer dan een jaar rond.

Bekijk hier wat ik voor jou kan betekenen of neem direct contact met me op.

Meer tips voor Nieuw-Zeeland

Wil je nog verder lezen over Nieuw-Zeeland? Dan vind je de volgende blogs ook vast leuk:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.