Picton op het Zuidereiland: dit kun je er doen
De meeste reizigers zien Picton in Nieuw-Zeeland slechts als een snelle stop na aankomst op het Zuidereiland met de ferry van Wellington naar Picton. Of andersom. Echter is er in Picton veel meer te doen dan je in eerste instantie zou denken en is het beste een leuke en vooral mooie plek om ten minste een nachtje door te brengen. In dit artikel vertel ik je meer over wat je kunt doen in Picton op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland.
Table of Contents
Over Picton
Picton ligt in het noorden van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, ingeklemd tussen de grillige bergen van de Marlborough Sounds.
Bij aankomst met de ferry vanuit Wellington naar Picton, merk je gelijk de levendigheid die hier in het dorp heerst. Niet alleen de schepen van BlueBridge en Interislander gaan hier voor anker, maar ook enkele immense cruiseschepen doen de haven aan. Gelukkig verdwijnt het grootste deel van de bezoekers zodra deze varende steden hun ankers lichten en heb je meestal zo aan het einde van de middag het dorp weer bijna voor jezelf.
Picton bestaat uit slechts een handjevol straten en een levendige jachthaven waar de mooiste schepen liggen. De London Quay zit boordevol met terrassen en restaurants en op het Picton Foreshore Beach is altijd wat te doen. In Picton vind je verder alles wat je als reiziger nodig hebt: een i-SITE, een openbaar toilet en een relatief kleine supermarkt. Mocht je ‘grote’ inkopen willen doen, dan is dit voordeliger in bijvoorbeeld Nelson of Blenheim. Dit geldt uiteraard ook voor je brandstof.
Bezienswaardigheden in Picton
Vlakbij de ferryterminal liggen de overblijfselen van de Edwin Fox, een vrachtboot uit 1853 die naar het schijnt het negende oudste houten schip ter wereld is. Ook de moeite waard is het om een bezoek te brengen aan het Picton Heritage and Whaling Museum. Als je meer wilt weten over de fauna in de Marlborough Sounds, kun je een bezoek brengen aan het EcoWorld Aquarium. Duikers komen bij Picton aan hun trekken tijdens een duik naar de Mikhail Lermontov.
Victoria Domain Reserve
In Victoria Domain Reserve kun je prachtige wandelingen maken en zijn verschillende mountainbike routes. Steek vanuit het centrum de moderne Coathanger Bridge over, deze scheidt de commerciële haven van de jachthaven van Picton. Vanaf de oostelijke zijde van de brug wandel je zo Victoria Domain Reserve in. Een wandelkaartje is gratis te verkrijgen bij het bezoekerscentrum van Picton.
Het reservaat is enkele kilometers lang en de populairste wandeling is de Snout Track. Vanaf het eindpunt van het domein, toepasselijk genaamd The Snout, heb je prachtige uitzichten over de Queen Charlotte Sound. Deze wandeling kost je 2.5 uur retour. Heb je minder tijd, dan is de wandeling naar Bob’s Bay een prima alternatief. Wil je mountainbiken, dan kun je in het dorp een fiets huren.
De Marlborough Sounds
De beste manier om de Marlborough Sounds te bekijken is vanaf het water. Per dag vertrekken er meerdere watertaxi’s vanuit de haven van Picton. De meeste cruises worden georganiseerd door Cougarline en Beachcomber Cruises, beiden hebben een kantoor aan de haven. Een populaire bestemming is Ship Cove ten noordoosten van Picton. Dit is waar James Cook in 1770 voor het eerst voor anker ging. In Ship Cove ligt een herdenkingsmonument, een long drop toilet en er zijn enkele picknickplekken. Ship Cove is niet per auto bereikbaar, wat het tot een unieke plek maakt.
Iets verderop ligt Cannibal Cove, waar James Cook getuige was van een kannibalistische ceremonie van de Maori, waar de naam Cannibal Bay vandaan komt. Tijdens je tocht met de watertaxi heb je kans om dolfijnen te spotten die in de golven van de watertaxi meedansen, in de Marlborough Sounds leven maar liefst vijf verschillende dolfijnsoorten. Ben je op zoek naar een unieke ervaring, laat je dan per watertaxi afzetten bij een van de bijzonder fraai gelegen luxe accommodaties als de Furneaux Lodge of het Punga Cove Resort, vanaf waar je zo de Queen Charlotte Track op wandelt.
Bekijk hieronder alle tours vanuit Picton naar de Marlborough Sounds en omgeving:
Hoe kom je in Picton?
Je bereikt Picton vanuit Wellington per ferry met Interislander of BlueBridge. Lees verder over de ferry van het Noordereiland naar het Zuidereiland in dit artikel of vergelijk hier de prijzen tussen beide maatschappijen.
Per auto bereik je Picton vanuit Nelson (ca. 2 uur excl. stops) of Kaikoura (ca. 2uur). Er zijn verschillende busmaatschappijen die bussen vanuit Nelson, Kaikoura en Christchurch hebben, bekijk hier de prijzen en tarieven.
Ook kun je Picton bereiken met georganiseerde tours, bijvoorbeeld die van Stray New Zealand.
Accommodaties in Picton
Omdat veel mensen hun ferry overtocht van het Noordereiland naar het Zuidereiland al vast leggen en dus ook hun accommodatie na aankomst, kun je je accommodatie in Picton ook maar beter direct regelen, last minute boeken is vaak duur en in het hoogseizoen al helemaal onmogelijk.
Qua hostel in Picton kan ik je Sequoia Lodge Backpackers aanraden. Ik heb hier inmiddels drie keer overnacht en vond het een gezellig hostel waar ze elke avond free chocolate pudding maken. Bekijk hier de beschikbaarheid en tarieven.
Ook heb ik overnacht in het AAA Marlin Hotel in het centrum van Picton. De kamer was ruim en netjes en het personeel heel vriendelijk. Mijn bus vanuit Nelson was namelijk al erg op tijd in Picton maar het was geen probleem om iets eerder in te checken. Bekijk hier de beschikbaarheid en tarieven.
Bekijk hier alle andere accommodaties voor Picton.
Regel je Nieuw-Zeeland reis
Zin gekregen om naar Nieuw-Zeeland te gaan? Dan heb ik hieronder nog wat tips voor je met onder meer mijn favoriete websites om je reis te boeken en mijn favoriete reisgidsen.
– Vluchten boek je snel en voordelig via Skyscanner. Ook op KAYAK vind je vaak gunstige tarieven, evenals Cheap Tickets. Benieuwd naar mijn favoriete airlines? Lees dan dit uitgebreide artikel over vliegen naar Nieuw-Zeeland.
– Een huurauto boek je veilig bij Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico voor je af zodat je zonder zorgen op reis kunt gaan en bij aankomst geen discussie hoeft te voeren over extra verzekeringen. Ze werken uitsluitend samen met gerenommeerde autoverhuurders zoals Alamo en Herz. Bekijk de tarieven, opties en beschikbaarheid hier. Meer weten over autohuur? Lees dan dit uitgebreide artikel.
– Je accommodaties regel je snel en eenvoudig via Booking.com. Tip: boek je optie waarbij je tot kort voor vertrek kosteloos kunt annuleren zodat je eventueel nog kunt wijzigen.
– Liever met een camper op pad? Bekijk hier de opties en prijzen van verschillende camperverhuurders.
– Mijn favoriete wegenkaart van Nieuw-Zeeland is deze.
– Als reisgids neem ik steevast de Lonely Planet mee. Liever een Nederlandstalige reisgids? Bestel dan hier het Reishandboek Nieuw-Zeeland van uitgeverij Elmar dat door mijzelf geschreven is bij Bol.com of bestel hem bij je lokale boekhandel.
E-book Nieuw-Zeeland
voor beginners
Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Nieuw-Zeeland op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.
In mijn e-book Nieuw-Zeeland voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Nieuw-Zeeland. Ooit was ik zelf een beginner. In 2002 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik nog vier keer naar Nieuw-Zeeland en inmiddels heb ik dus meer dan 20 jaar reiservaring!
In het e-book vind je bovendien een leuke mix van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2002 voor het eerst op reis ging in Nieuw-Zeeland.
Bekijk en bestel het e-book hier.
Laat mij jouw reis plannen!
Wil je een rondreis door Nieuw-Zeeland gaan maken, maar heb je geen idee waar te beginnen? Ik help je graag met het maken van een persoonlijke reisplanning die aansluit bij jouw wensen. Geen dertien in een dozijn programma dus, maar een speciaal voor jou gecreëerde reisplanning die met zorg en aandacht voor je samengesteld wordt door dé Nieuw-Zeeland expert van Nederland. Ik bezocht het land vijf keer en reisde er meer dan een jaar rond.
Bekijk hier wat ik voor jou kan betekenen of neem direct contact met me op.
Verder lezen?
Hopelijk vond je dit artikel over Picton nuttig. Meer artikelen lezen? De volgende artikelen vind je ook vast nuttig:
- Route voor het Zuidereiland: lees hier mijn tips
- Paklijst Nieuw-Zeeland: dit moet mee op reis
- De mooiste korte wandelingen op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.