de mooiste korte hikes op het zuidereiland van nieuw-zeeland
Wandelingen

De 5 mooiste korte hikes op het Zuidereiland: onze tips!

Het is niet bepaald makkelijk om de mooiste hikes op het Zuidereiland te kiezen want je kunt letterlijk overal wandelen. Afgelopen november verbleef ik een maand in het noorden van het Zuidereiland en ik had daar elke dag een toffe hike kunnen maken en dan nóg niet alles kunnen zien wat ik wilde zien. Dit neemt niet weg dat ik toch een top 5 voor jullie heb samengesteld van de mooiste korte hikes op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Veel leesplezier!

Key Summit, Fiordland National Park

Key Summit is een korte wandeling van ongeveer 2.5 uur in Fiordland National Park. Vanaf de parkeerplaats bij The Divide wandel je over een breed gravelpad omhoog tot boven de boomgrens. Hier aangekomen maak je wat zigzags en kom je uiteindelijk bij de Key Summit uit.

Onderweg heb je prachtige uitzichten over de Hollyford Valley en de Darran Mountains. Eenmaal boven zijn er diverse boardwalks om de natuur te beschermen én kun je aan de overkant Lake Marian zien, een minder makkelijke wandeltocht.

Afstand: 3.5 km enkele reis
Zwaarte: middelzwaar
Startpunt: The Divide aan de Milford Road

Check hier de video die ik maakte van deze toffe wandeling:

Hooker Valley, Aoraki / Mount Cook National Park

De allerbekendste hike van het Zuidereiland in Nieuw-Zeeland is de Hooker Valley hike. Ik deed hem inmiddels vier keer en zou hem, ondanks dat het steeds drukker wordt, met liefde nogmaals doen. Deze korte en eenvoudige wandeling naar Lake Tasman en de Tasman Glacier voert je over een breed en vlak gravelpad en diverse hangbruggen.

Onderweg word je omringd door besneeuwde toppen en in het juiste seizoen velden vol met bloeiende bloemen. Aan het einde van de trail kom je bij het turkooizen Hooker Lake uit. In de verte zie je de eindmorene van de Hooker Glacier en met een beetje geluk dobberen er ijsbergen in het water. Vanaf hier heb je, met goed weer, ook een goed uitzicht op Mount Cook, de hoogste berg van Nieuw-Zeeland.

Afstand: 10 km retour over hetzelfde pad
Zwaarte: eenvoudig
Startpunt: White Horse Hill Campground in Aoraki / Mount Cook NP

Hooker Lake en Mount Cook
Wainui Falls Track, Abel Tasman National Park

Helemaal aan het einde van de weg in Golden Bay ligt het onherbergzame noorden van Abel Tasman National Park. Er komen maar weinig toeristen, de meesten blijven in het zuiden rondom Marahau.

De Wainui Falls Track leidt je via een eenvoudig pad door de bush over diverse hangbruggen de naar de Wainui waterfall. Toen ik deze wandeling maakte had het net flink geregend en was de waterval vol en groot, maar in drogere periodes kan het zijn dat je minder geluk hebt en dus maar een kleine waterval treft.

De wandeling is eenvoudig maar let wel op de afgronden, het pad is nogal geërodeerd op sommige plekken waardoor het erg smal is.

Afstand: 4 km retour over hetzelfde pad
Zwaarte: eenvoudig
Startpunt: 25 km ten noorden van Takaka bij de Wainui Falls parkeerplaats

Het uitgebreide verslag van deze wandeling lees je op mijn andere website We12travel.

De Wainui Falls
Rob Roy Glacier, Mount Aspiring National Park

Alhoewel de Roys Peak hike de meest bekende wandeling van Wanaka is, is de Rob Roy Glacier hike de mooiste! De wandeling begint op een goed uur rijden van Wanaka vandaag en de trailhead is alleen bereikbaar met een 4WD auto want je moet diverse riviertjes doorsteken om er te komen. Vanuit Wanaka kun je ook transport boeken overigens, zodat je niet met de eigen auto hoeft te gaan.

De wandeling voert je diep de natuur van Mount Aspiring National Park in en brengt je naar de voet van Mount Roy en de Rob Roy Glacier. Je klimt behoorlijk over een stenig pad en komt onderweg meerdere viewing points tegen. Loop echter helemaal door tot het einde, vanaf de alpenweide hier heb je prachtige uitzichten!

Afstand: 10 km retour
Zwaarte: middelzwaar
Startpunt: 25 km ten noorden van Takaka bij de Wainui Falls parkeerplaats

Aan het einde van de Rob Roy Glacier Track
Aan het einde van de Rob Roy Glacier Track
Lake Alta, Queenstown

De mooiste hike die je kunt doen bij Queenstown is die naar Lake Alta. Dit hooggelegen alpiene meer trekt relatief weinig bezoekers en is alleen daarom de moeite van de wandeltocht er naartoe al meer dan waard.

Om bij de trailhead te komen rijd je hoog de bergen van The Remarkables in naar het skigebied. Vanaf hier loop je eerst over de onverharde weg omhoog en later via alpien terrein steil omhoog richting het meertje. De klim is niet al te zwaar maar een heel duidelijk pad is er niet overal, de oranje paaltjes geven de routesuggestie aan.

Eenmaal boven heb je de mogelijkheid om over de morene verder te klauteren, maar dit is niet gemarkeerd.

Afstand: 6 km retour over hetzelfde pad
Zwaarte: middelzwaar
Startpunt: parkeerplaats bij The Remarkables Ski-Field

Lake Alta Queenstown mooiste hikes van het zuidereiland

Dit waren mijn 5 favoriete korte hikes op het Zuidereiland. Hopelijk heb ik je voorzien van een flinke dosis inspiratie en wandeltips. Voor meer informatie kun je ook kijken op de website van Department of Conservation. Hier staat vermeld of een wandeling open of gesloten is en houdt men de laatste updates bij.

Meer lezen? Dan zijn deze artikelen wellicht interessant voor je:
Wat te doen in Queenstown, Nieuw-Zeeland
De mooiste wandelingen in Abel Tasman National Park
De 25 mooiste plekken van Nieuw-Zeeland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *