Abel Tasman National Park Nieuw-Zeeland
Nationale Parken,  Wandelingen

De mooiste wandelingen in Abel Tasman National Park

De enige plek naast Auckland waar ik tijdens al mijn Nieuw-Zeeland reizen ben geweest, is Abel Tasman National Park. Dit bijzondere natuurpark, genoemd naar de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman, ligt in het noordelijkste punt van het Zuidereiland en wordt gevormd door goudgele stranden, felblauwe baaien en een levendig oerwoud. Abel Tasman Park is met uitstek geschikt voor het maken van mooie (dag) wandelingen of de meerdaagse Abel Tasman Coast Track. In dit artikel deel ik mijn favoriete wandelingen in Abel Tasman NP in Nieuw-Zeeland.

Dit artikel verscheen voor het eerst in 2020 en werd geupdate na mijn meest recente bezoek in 2023

De Abel Tasman Coast Track in Abel Tasman Nieuw-Zeeland
Op de Abel Tasman Coast Track
Dagwandeling Marahau – Anchorage of v.v.

De beroemdste wandeling in Abel Tasman National Park is die van Marahau naar Anchorage of vice versa. Deze wandeling is ongeveer 12 kilometer lang en kent relatief weinig hoogteverschillen. Het pad is goed begaanbaar en breed zonder technische moeilijkheden. De hoogteverschillen zijn met name van toepassing wanneer je vanaf het hoofdpad afdaalt naar een strandje zoals Apple Tree Beach of Akersten Bay.

Voor deze lijnwandeling boek je de watertaxi van Marahau naar Anchorage Bay of vice versa. Ik gebruikte hiervoor de Abel Tasman Aqua Taxi, maar er zijn meerdere ondernemingen die transfers per watertaxi verzorgen. Vervoer over land naar Anchorage Bay is niet mogelijk, Anchorage Bay is niet per auto bereikbaar. Het is slim om een aantal dagen voor vertrek te boeken want vooral in het hoogseizoen kan het druk zijn en de afvaart van jouw keuze al volgeboekt zijn.

Ik liep zelf van noord (Anchorage Bay) naar zuid (Marahau) oftewel terug naar mijn auto. Op die manier hoefde ik niet te haasten omdat ik een watertaxi moest halen en had ik voldoende tijd om alle stranden te bekijken en optionele wandelingen onderweg te maken.

Ik maakte van deze wandeling de volgende video:

Pitt Head, Anchorage

Eén van de extra wandelingen die je kunt toevoegen aan de bovenstaande hike van Marahau naar Anchorage is de korte hike naar Pitt Head, een uitzichtpunt boven Anchorage Bay. De wandeling naar het viewpoint duurt vanaf het strand ca. 30 minuten per enkele reis, maar je kunt ook een rondwandeling van 1.5 uur maken. De wandeling is relatief eenvoudig met weinig hoogteverschillen en het uitzicht vanaf Pitt Head is adembenemend.

Uitzicht over Anchorage Bay vanaf Pitt Head in Abel Tasman National Park
Uitzicht over Anchorage Bay vanaf Pitt Head
Bark Bay naar Torrent Bay

Deze wandeling is net als die van Marahau naar Anchorage onderdeel van de Abel Tasman Coast Track en eveneens een halve dagwandeling. Vraag de watertaxi om je af te zetten in Bark Bay, vanaf hier loop je naar Torrent Bay verder zuidwaarts. Deze wandeling kost je ongeveer 2.5 uur, afhankelijk van de drukte onderweg bij de hangbrug die je halverwege oversteekt. Er mogen slechts 5 mensen tegelijk op deze brug waardoor er helaas soms wachtrijen kunen ontstaan. Toen ik deze hike liep als onderdeel van de Abel Tasman Coast Track moest ik enkele minuten wachten.

Headlands Track

De Headlands Track is een mooie wandeling indien je de noordelijke ingang bij Totaranui bezoekt. Deze wandeling kost je ongeveer een uur en heeft een grote verscheidenheid aan landschappelijke schoonheid en de ecosystemen in Abel Tasman National Park.

Anapai Bay

Anapai Bay is wat mij betreft één van de mooiste baaien van Abel Tasman National Park. Aangezien de watertaxi’s niet verder gaan dan Totaranui is het hier veel rustiger dan op de andere zandstranden van het park. Ik had het strand in zijn geheel voor mezelf tijdens mijn hike en dat op slechts een goed uur lopen vanaf Totaranui. Vanaf hier kun je ook nog verder naar Mutton Cove, nog een uurtje verder. Mutton Cove was eigenlijk nog mooier dan Anapai Bay maar ook een heel stuk winderiger.

Totaranui tijdens de wandelingen in Abel Tasman National Park
Het uitzicht over Totaranui
Wharawharangi Bay

Helemaal aan het einde van de weg bij Wainui vind je de Whariwharangi Bay Walk. Deze voert je naar de Whariwharangi Bay en de hut met dezelfde naam, waar de hikers van de Abel Tasman Coast Track overnachten. Het is een vier uur durende wandeling over een enorme heuvel van de ene kant van het water naar de andere kant. Mocht je wat extra tijd hebben, bezoek dan ook Separation Point, waar je met een beetje geluk een kolonie zeehonden kunt spotten. Separation Point ligt een uur verder dan Whariwharangi Bay en kost je in totaal dus twee uur extra.

Wandelingen in Abel Tasman National Park Whariwharangi Bay
Whariwharangi Bay in het noorden van Abel Tasman
Wainui Falls walk

Een van de mooiste korte wandelingen in Abel Tasman National Park is die naar Wainui Falls. Deze anderhalf uur durende wandeling begint net buiten de grenzen van het nationale park, dat je tijdens de wandeling binnen stapt. De Wainui Falls zijn 20 meter hoog en het volume ervan hangt af van de regenval. Tijdens mijn bezoek had het de dagen ervoor flink geregend en dus was het een prachtige waterval.

Wainui Falls wandelingen in Abel Tasman National Park
Wainuit Falls
Abel Tasman Coast Track

En last but not least de Abel Tasman Coast Track. Deze beroemde 3-5 dagen durende hike is één van de Great Walks of New Zealand en een must als je van meerdaagse tochten houdt. Ik deed de Abel Tasman Coast Track twee keer, een keer van Marahau naar Totaranui en een keer helemaal door naar Wainui Bay.

Voor mij geldt dat het mooiste deel van de wandeling tussen Totaranui en Wanui ligt, mede omdat hier weinig andere toeristen komen in vergelijking met het zuidelijke deel van de wandeling. Ik maakte de volledige wandeltocht in november 2019 en was in Whariwharangi Bay Hut bijna de enige, terwijl de eerdere hutten op de track bomvol zaten. Alle hutten en campings dien je van tevoren te boeken bij Department of Conservation.

De beste wandelingen in Abel Tasman National Park - de Abel Tasman Coast Track
Anchorage Bay op de Abel Tasman Coast Track
Waar te overnachten voor je bezoek aan Abel Tasman National Park

Waar je het beste kunt overnachten voor je bezoek aan Abel Tasman National Park hangt een beetje af van je wandelplannen. Sommige mensen bezoeken Abel Tasman voor een dagje vanuit Nelson, anderen brengen er enkele dagen door.

Zelf overnacht ik van tevoren meestal in Marahau bij het Marahau Beach Camp. Vanaf hier wandel je zo het nationale park in. Andere overnachtingsopties voor Marahau vind je hier. Marahau is erg geliefd ook bij Nieuw-Zeelanders wat als resultaat heeft dat alle campings en hotels vaak al ruim van tevoren volgeboekt zijn. Andere (en soms meer betaalbare) overnachtingsmogelijkheden voor Abel Tasman National Park vind je in het iets zuidelijker gelegen Kaiteriteri en Motueka.

De mooiste wandelingen in Abel Tasman National Park - Awaroa Inlet bij Anchorage Bay
Awaroa Inlet bij Anchorage Bay
Regel je Nieuw-Zeeland reis

Zin gekregen om naar Nieuw-Zeeland te gaan? Dan heb ik hieronder nog wat tips voor je met onder meer mijn favoriete websites om je reis te boeken en mijn favoriete reisgidsen.

– Vluchten boek je snel en voordelig via Skyscanner. Ook op KAYAK vind je vaak gunstige tarieven. Benieuwd naar mijn favoriete airlines? Lees dan dit uitgebreide artikel over vliegen naar Nieuw-Zeeland.

– Een huurauto boek je veilig bij Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico voor je af zodat je zonder zorgen op reis kunt gaan en bij aankomst geen discussie hoeft te voeren over extra verzekeringen. Ze werken uitsluitend samen met gerenommeerde autoverhuurders zoals Alamo en Herz. Bekijk de tarieven, opties en beschikbaarheid hier. Meer weten over autohuur? Lees dan dit uitgebreide artikel.

– Je accommodaties regel je snel en eenvoudig via Booking.com. Tip: boek je optie waarbij je tot kort voor vertrek kosteloos kunt annuleren zodat je eventueel nog kunt wijzigen.

– Liever met een camper op pad? Bekijk hier de opties en prijzen van verschillende camperverhuurders of boek hier je SpaceShip.

– Mijn favoriete wegenkaart van Nieuw-Zeeland is deze.

– Als reisgids neem ik steevast de Lonely Planet mee. Liever een Nederlandstalige reisgids? Bestel dan hier het Reishandboek Nieuw-Zeeland van uitgeverij Elmar dat door mijzelf geschreven is bij Bol.com of bestel hem bij je lokale boekhandel.

Reishandboek Nieuw-Zeeland

Meer lezen over Nieuw-Zeeland? In het najaar van 2022 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Nieuw-Zeeland, dat ik schreef naar aanleiding van de vier uitgebreide rondreizen die ik maakte door dit fascinerende land.

In dit boek heb ik niet alleen alle praktische en toeristische informatie gebundeld, maar ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ervaringen en leuke wandelroutes.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Laat mij jouw reis plannen!

Wil je een rondreis door Nieuw-Zeeland gaan maken, maar heb je geen idee waar te beginnen? Ik help je graag met het maken van een persoonlijke reisplanning die aansluit bij jouw wensen. Geen dertien in een dozijn programma dus, maar een speciaal voor jou gecreëerde reisplanning die met zorg en aandacht voor je samengesteld wordt door dé Nieuw-Zeeland expert van Nederland. Ik bezocht het land vijf keer en reisde er meer dan een jaar rond.

Bekijk hier wat ik voor jou kan betekenen of neem direct contact met me op.

Conclusie van de mooiste wandelingen in Abel Tasman

Ik kan niet één specifieke wandeling noemen die ik het allermooiste vind, dat moet je toch echt zelf gaan ervaren. Schoonheid is uiteindelijk een persoonlijke keuze en hangt ook af van het weer en de drukte. Hopelijk heb ik je met dit artikel de mogelijke wandelingen in Abel Tasman National Park laten zien en je tips gegeven hoe je tijd hier in te vullen. Mocht je nog tips en/of aanvullingen hebben, laat ze dan gerust achter in de comments!

Meer lezen? Dan zijn deze artikelen wellicht interessant voor je:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.