Te Waikoropupu Springs
Bezienswaardigheden

Te Waikoropupu Springs (Pupu Springs) – het helderste water ter wereld

Een bijzondere bezienswaardigheid op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland zijn de Te Waikoropupu Springs, oftewel de Pupu Springs. Deze natuurlijke zoetwaterbron is de grootste koudwaterbron van Nieuw-Zeeland, met het helderste gemeten water ter wereld. Een bezoekje waard dus? Zeker weten! Ik vertel je er alles over in dit artikel.

Dit artikel verscheen voor het eerst in 2020 en werd geupdate naar aanleiding van mijn meest recente bezoek aan de Pupu Springs in 2023

Pupu Springs 2023
De Pupu Springs in 2023
Over de Pupu Springs

Je vindt de Te Waikoropupu Springs in het noorden van het Zuidereiland in de Golden Bay regio, ten noorden van Nelson en op ongeveer 6 kilometer ten westen van het dorpje Takaka. De Maori ontdekten deze koudwaterbron ongeveer 700 jaar geleden toen zij hun leefgebieden uitbreidden van Nelson naar de westkust van het Zuidereiland. In 1830 kwamen er mijnbouwwerkers in dit gebied, die het bosgebied ruimden om voorzieningen voor de mijnen aan te leggen. In deze mijnen werd goud gewonnen en ze waren actief tot in 1910.

De Pupu Springs bestaan uit 8 verschillende uitgangen die samen een volume hebben van 14.000 liter water per seconde. Ter indicatie: met 14.000 liter water vul je ongeveer 40 badkuipen met water.

De watertemperatuur is zo’n 11.7°C en de gemeten zichtbaarheid is 63 meter, wat het tot de meest heldere wateren ter wereld maakt.

Omdat het een beschermd natuurgebied is, is elk contact met het water van de Te Waikoropupū Springs verboden. Je mag dus geen water tappen uit de bronnen of omringende rivieren, pootje baden of erin zwemmen.

Te Waikoropupu Springs
Welkom bij de Te Waikoropupu Springs
Bij de Pupu Springs
Bij de Pupu Springs
Te Waikoropupū Springs Walk

Je bezoekt de Pupu Springs via de Te Waikoropupū Springs Walk. Deze korte en eenvoudige wandeling is slechts 700 meter lang en je kunt hem dus in minder dan een kwartiertje lopen. Echter geeft Department of Conservation een duur van 45 minuten aan voor deze wandeling.

Het wandelpad is breed en goed begaanbaar. Rondom de wandelpaden zijn snelstromende rivieren, houd je kinderen hier dus goed in de gaten want het water is krachtiger dan je denkt.

Het eerste deel van de wandeling voert je door het bos en langs de rivieren. Al snel kom je uit bij een uitzichtsplateau waar het redelijk druk kan zijn, afhankelijk van het tijdstip van je bezoek. Vanaf hier heb je zicht in het water. De kleurrijke beelden vind je iets verderop, waar je de planten kunt fotograferen.

Bij de parkeerplaats staan diverse informatiepanelen over de Pupu Springs en de historie van het gebied.

Het uitzichtsplatform over de Pupu Springs
Het uitzichtsplatform over de Pupu Springs
De diepte van de Pupu Springs
De diepte van de Pupu Springs
De Te Waikoropupū Springs bezoeken

Als je van plan bent om naar Golden Bay te gaan mag je de Pupu Springs eigenlijk niet missen. Alhoewel toeristisch zal de bijzonderheid van het water zeker de moeite waard zijn. Het is een flinke rit vanuit Nelson over de Takaka Hill (ca anderhalf uur) dus je kunt er dan net zo goed een uitje naar Golden Bay van maken. Andere leuke bezienswaardigheden hier zijn de Farewell Spit, Wharariki Beach en de Wainui Falls in het noorden van Abel Tasman National Park. Deze zijn prima allemaal te doen op 1 (lange) dag vanuit Nelson.

Ook handig om te weten is dat de Te Waikoropupu Springs vooral erg mooi zijn wanneer de zon schijnt. Ik voeg hieronder een foto van goed weer en slecht weer toe, zodat je zelf het verschil kunt zien. Plan je bezoek dus indien mogelijk op het zonnigste moment van de dag!

Pupu Springs met bewolkt weer
Pupu Springs met bewolkt weer
De Pupu Srpings met zonnig weer
De Pupu Springs met zonnig weer
Regel je Nieuw-Zeeland reis

Zin gekregen om naar Nieuw-Zeeland te gaan? Dan heb ik hieronder nog wat tips voor je met onder meer mijn favoriete websites om je reis te boeken en mijn favoriete reisgidsen.

– Vluchten boek je snel en voordelig via Skyscanner. Ook op KAYAK vind je vaak gunstige tarieven. Benieuwd naar mijn favoriete airlines? Lees dan dit uitgebreide artikel over vliegen naar Nieuw-Zeeland.

– Een huurauto boek je veilig bij Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico voor je af zodat je zonder zorgen op reis kunt gaan en bij aankomst geen discussie hoeft te voeren over extra verzekeringen. Ze werken uitsluitend samen met gerenommeerde autoverhuurders zoals Alamo en Herz. Bekijk de tarieven, opties en beschikbaarheid hier. Meer weten over autohuur? Lees dan dit uitgebreide artikel.

– Je accommodaties regel je snel en eenvoudig via Booking.com. Tip: boek je optie waarbij je tot kort voor vertrek kosteloos kunt annuleren zodat je eventueel nog kunt wijzigen.

– Liever met een camper op pad? Bekijk hier de opties en prijzen van verschillende camperverhuurders of boek hier je SpaceShip.

– Mijn favoriete wegenkaart van Nieuw-Zeeland is deze.

– Als reisgids neem ik steevast de Lonely Planet mee. Liever een Nederlandstalige reisgids? Bestel dan hier het Reishandboek Nieuw-Zeeland van uitgeverij Elmar dat door mijzelf geschreven is bij Bol.com of bestel hem bij je lokale boekhandel.

E-book Nieuw-Zeeland
voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Nieuw-Zeeland op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

In mijn e-book Nieuw-Zeeland voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Nieuw-Zeeland. Ooit was ik zelf een beginner. In 2002 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik nog vier keer naar Nieuw-Zeeland en bracht ik er meer dan een jaar door.

In het e-book vind je bovendien een leuke mix van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2002 voor het eerst op reis ging in Nieuw-Zeeland.

Bekijk en bestel het e-book hier.

Laat mij jouw reis plannen!

Wil je een rondreis door Nieuw-Zeeland gaan maken, maar heb je geen idee waar te beginnen? Ik help je graag met het maken van een persoonlijke reisplanning die aansluit bij jouw wensen. Geen dertien in een dozijn programma dus, maar een speciaal voor jou gecreëerde reisplanning die met zorg en aandacht voor je samengesteld wordt door dé Nieuw-Zeeland expert van Nederland. Ik bezocht het land vijf keer en reisde er meer dan een jaar rond.

Bekijk hier wat ik voor jou kan betekenen of neem direct contact met me op.

Verder lezen ?


Wil je verder lezen over deze regio? Dan zijn deze artikelen wellicht interessant voor je:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.