The Catlins Nieuw-Zeeland
Bezienswaardigheden

The Catlins – dit kun je er zien en doen

The Catlins in Nieuw Zeeland … doen of niet doen? Dit is een vraag die ik vaak te horen krijg als Nieuw-Zeeland expert. Ik reisde vijf keer naar Nieuw-Zeeland en tijdens twee van deze reizen ging ik naar de Catlins. Vanwege de onlogische ligging, in het uiterste zuiden van het Zuidereiland, wordt dit gebied regelmatig overgeslagen omdat er vele andere routes zijn die van de westkust naar de oostkust leiden, of andersom. Toch is een bezoek aan The Catlins de moeite waard, onder meer vanwege Slope Point, de Purakaunui Falls, Nugget Point en Curio Bay, om zo eens wat hoogtepunten te noemen. In dit artikel vertel ik je meer over de bezienswaardigheden van de Catlins in Nieuw-Zeeland.

De Catlins is een gebied met rollende heuvels, klaterende watervallen, prachtige uitzichten over zee en last but not least: ontzettend veel wild.

Op de officiële website van The Catlins worden ze omschreven als “hidden gem”. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat dit eigenlijk al jarenlang niet meer zo is, want de Catlins hebben internationaal steeds meer aandacht gekregen als toeristische regio om te bezoeken in Nieuw-Zeeland. Dit betekent dat het lang niet meer zo “hidden” is als men je doet geloven.

Wel is het zo dat er in vergelijking met andere toeristische plekken op het Zuidereiland aanzienlijk minder toeristen komen dan in bijvoorbeeld Queenstown, Wanaka en de westkust. Bovendien hebben veel reizigers haast en razen ze in één dag door de Catlins heen. Echter is er meer dan genoeg te zien en te beleven om je er twee dagen te vermaken. Wat je er allemaal kunt doen vertel ik je verderop in dit artikel!

Zeeleeuwen in Surat Bay Nieuw-Zeeland
Zeeleeuwen in Surat Bay
Waar liggen de Catlins?

De Catlins liggen in het uiterste zuidoosten van het Zuidereiland, globaal genomen tussen Fortrose in het westen en Balclutha in het westen. De Southern Scenic Route, die je dwars door de Catlins voert, is een van de mogelijke routes die je kunt nemen wanneer je van de oostkust van het Zuidereiland naar de westkust reist, of andersom. Veel bezoekers vertrekken vroeg in de ochtend vanuit Dunedin en eindigen in de industriestad Invercargill. De Catlins omvatten bovendien het meest zuidoostelijke punt van Nieuw-Zeeland (Nugget Point) en het meest zuidelijke punt van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland: Slope Point.

Slope Point Nieuw-Zeeland
Het zuidelijkste punt van het Zuidereiland
Bezienswaardigheden The Catlins

Je kunt je zonder problemen minstens drie tot vier dagen vermaken in de Catlins als je alle bezienswaardigheden wilt bezoeken. De Southern Scenic Route heeft vele zijwegen die naar de meest bijzondere bezienswaardigheden leiden. Tenzij je inderdaad een paar dagen beschikbaar hebt, moet je keuzes maken qua wat je wel en niet wilt zien.

Zelf heb ik ruim vier dagen in de Catlins doorgebracht en helaas nog steeds niet alle bezienswaardigheden kunnen bezoeken, simpelweg omdat het er teveel zijn. Mocht je een goede indruk willen krijgen van de Catlins en heb je toch maar één dag, dan zou ik je de volgende stops aanbevelen.

 • Waipapa Point
 • Slope Point
 • Curio Bay
 • Purakaunui Falls
 • Surat Bay
 • Nugget Point

Als je al deze bezienswaardigheden wilt bezoeken op één dag mag je alsnog flink doorrijden. Beter is het om halverwege, in Curio Bay, te overnachten. Bovendien maak je ‘s avonds de grootste kans om hier pinguïns te zien, dus win/win!

Hieronder beschrijf ik alle plekken in The Catlins die ik zelf bezocht en of ik ze de moeite waard vond! Ik reisde beide keren van west naar oost en heb ze dus ook op die manier beschreven.

Surat Bay Beach in de Catlins
Surat Bay Beach
Waipapa Point

Waipapa Point markeert het westelijke uiteindelijk van de Catlins. Vanaf de parkeerplaats is er een kort wandelpad naar de vuurtoren en de naastgelegen begraafplaats. In 1881 strandde hier het passagiersschip Tararua dat aan de meeste van de 151 opvarenden het leven kostte. Op het strand bij de vuurtoren liggen heb je kans om zeeleeuwen en zeehonden te spotten. De moeite waard? Ja, maar niet als je weinig tijd hebt en ook de Nugget Point Lighthouse bezoekt.

Waipapa Point Lighthouse The Catlins
Waipapa Point Lighthouse
Slope Point

Slope Point markeert het zuidelijkste punt van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Vanaf de weg is het 20 minuten lopen door een weiland tot je daadwerkelijk bij het punt aankomt. Hier vind je een wegwijzer die de afstand tot de evenaar en de zuidpool markeert. Veel meer dan dat is er niet te zien, maar ik vond het toch een bijzonder moment om hier te lopen en ondertussen echt het einde van de wereld gevoel te ervaren. Doen dus!

Slope Point, het zuidelijkste punt van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland
Bij Slope Point
Curio Bay

En dan Curio Bay. Tsja … wat zal ik erover zeggen. Ik vond het zeer teleurstellend. Allereerst omdat de uitbater van de lokale camping nogal onvriendelijk was en de camping veel te duur is voor wat je ervoor terug krijgt. Dat drukte al direct een stempel op mijn bezoek. Het feit dat ik ook nog eens voor niks urenlang in de kou heb staan wachten op een paar pinguïns die met het blote oog niet waarneembaar waren, zegt wellicht genoeg.

Okee ik zal eerlijk zijn: ik heb gewoon pech gehad. De kans is groot dat je bij Curio Bay pinguïns ziet. Vanaf speciale observatievlonders hoog boven het strand kun je ze zien, en dan vooral net voor de zonsondergang. Ik maak geen geintje als ik je vertel dat ik hier vier uur heb gewacht, nagenoeg tevergeefs. De enige pinguïn die ik zag was honderden meters van me vandaan en nauwelijks te zien dus. Twee dagen later was ik op het Otago Peninsula en daar zag ik er verschillende, dus achteraf gezien had ik niet in Curio Bay hoeven verblijven.

De Petrified Forest is leuk om even doorheen te lopen maar niet noemenswaardig. Mocht je elders al pinguïns gezien hebben dan kun je Curio Bay wat mij betreft gewoon overslaan.

Curio Bay Catlins
Curio Bay observatiepunt
McLean Falls

Alhoewel iedereen dolenthousiast is over de Purakaunui Falls, vond ik de McLean Falls mooier. Wellicht omdat er weinig van had verwacht? Of omdat er minder toeristen waren? Ik vond de 20 minuten durende wandeling er naartoe in ieder geval de moeite waard.

The Catlins McLean Falls
McLean Falls
Florence Hill Lookout

Aangezien je er nagenoeg langs komt, kun je dan net zo goed maar even stoppen bij de Florence Hill Lookout. Vanaf hier heb je prachtige uitzichten over Tautuku Bay, ver onder je. Deze stop kost je niet meer dan een paar minuten. Doen dus!

Florence Hill Lookout The Catlins
Florence Hill Lookout
Het leukste koffietentje van de Catlins

Ondertussen heb je vast zin in koffie gekregen, dus tijd voor een flat white bij het leukste koffietentje van de Catlin: the Lost Gypsy. Eigenlijk is het een oude schoolbus die tot galerij is omgetoverd met een klein museum erbij. Ik gebruikte het beide keren simpelweg als koffiestop.

Matai Falls

Aangezien je als het goed is de McLean Falls en de Purakaunui Falls gaat bezoeken, kun je de Matai Falls overslaan. Ik heb even terug gescrolld in mijn foto’s en zag er slechts één afbeelding van. Aangezien ik er verder geen herinneringen van heb, vermoed ik dat het een teleurstelling was. Overslaan dus maar als je weinig tijd hebt.

Matai Falls
Matai Falls
Purakaunui Falls

De Purakaunui Falls zijn de meest gefotografeerde watervallen van Nieuw-Zeeland en daarom niet te missen tijdens je rondreis door de Catlins. Dit gezegd hebbende, was ik toch wel een klein beetje teleurgesteld toen ik deze waterval zag. Niet alleen omdat ik niet zo goed begrijp waarom ze zo vaak gefotografeerd worden, maar ook omdat er beide keren dat ik hier was nauwelijks water in de waterval was, dus misschien was het daardoor ook gewoon minder indrukwekkend dan ik had verwacht. Bovendien zijn hier aanzienlijk meer toeristen dan bij de andere watervallen.

Purakaunui Falls
De Purakaunui Falls
Surat Bay

Een plek waar ik beide keren zeeleeuwen heb gezien was in Surat Bay. Hier loop je, vanaf een piepkleine parkeerplaats, zo het strand op waar ze liggen te bakken. Houd wel voldoende afstand! Je kunt zo ver als je wilt over het strand lopen, waar ze precies liggen blijft altijd een vraag natuurlijk. Het strand van Surat Bay is bovendien prachtig en een fijne plek om even uit te waaien en te ontsnappen aan de drukte van de Purakaunui Falls.

Surat Bay
Surat Bay
Kaka Point

Kaka Point is een dorpje aan de oostkust van het Zuidereiland dat het einde van de Catlins markeert. Indien je voor de zonsopkomst naar Nugget Point wilt rijden, kun je het beste in Kaka Point overnachten, vanaf hier is het een kwartiertje rijden. Ik heb hier op de lokale campground gekampeerd en dat was prima.

De weg tussen Kaka Point en Nugget Point in de Catlins
De weg tussen Kaka Point en Nugget Point
Nugget Point

Ik bezocht Nugget Point de afgelopen jaren drie keer. Twee keer overdag en één keer voor de zonsopkomst. Helaas was het bewolkt en was er dus geen mooie zonsopkomst waar Instagram mij lekker mee maakte. Achteraf gezien had ik beter kunnen uitslapen.

Nugget Point is het zuidoostelijkste punt van Nieuw-Zeeland en je vindt er niet alleen de vuurtoren, maar ook de rotsen die hier als ‘nuggets’ uit zee steken, vandaar de naam Nugget Point. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer een kwartier lopen naar de vuurtoren. Let op met kinderen: de afgronden zijn diep en er staan geen hekken.

Aanrader? Ja, al is het maar om te kunnen zeggen dat je er er geweest bent.

Nugget Point
Nugget Point
Handig om te weten voor je gaat roadtrippen

Voordat je aan je roadtrip door de Catlins gaat beginnen is het handig om rekening te houden met het volgende:

 • Sommige wegen zijn nog onverhard, echter verandert dit in rap tempo en ik verwacht dat de meeste wegen binnen niet al te lange tijd geasfalteerd zijn.
 • Op grote delen van de doorgaande route is geen mobiel bereik.
 • Neem voldoende eten en drinken mee voor onderweg. Er zijn nauwelijks mogelijkheden tot inkopen en waar dit wel mogelijk is, is het behoorlijk prijzig.
 • Gooi je tank vol voordat je begint aan je roadtrip door de Catlins, benzine onderweg is schaars en duur.
 • Freedom camping is nagenoeg nergens toegestaan en boetes zijn hoog. Ik adviseer je daarom naar een campsite te gaan. Ik overnachtte de eerste nacht in Curio Bay en de tweede nacht op de camping in Kaka Point.
 • Liever niet kamperen? Bekijk dan hier alle accommodaties in The Catlins. Het zijn er niet zo heel veel dus vooraf boeken is een must!
 • Download van tevoren deze digitale kaart met alle bezienswaardigheden.
Curio Bay catlins
Curio Bay bij laagwater
Wat ik van de Catlins vond

Zoals je wellicht tussen de regels door hebt kunnen lezen heb ik gemixte gevoelens over de Catlins. Ja het is er prachtig en er zijn bijzonder mooie plekken om te bezoeken. Mijn persoonlijke hoogtepunten waren Slope Point, Surat Bay en Nugget Point. De watervallen vond ik allemaal niet super indrukwekkend, als je ze vergelijkt met bijvoorbeeld de watervallen in Fiordland National Park.

Ik vond het echter wel ontzettend toeristisch geworden (2019 vs. 2023) en had gewoon pech met wild de afgelopen keer. Ik hoor van mensen dat ze onwijs veel dolfijnen, pinguïns, zeehonden en zeeleeuwen zagen, maar bij mij is het beperkt gebleven tot één pinguïn en een handjevol zeeleeuwen.

Moet je de Catlins bezoeken of overslaan? Dat laat ik aan jou over. Heb je maar heel beperkt de tijd, dan zou ik overwegen om het over te slaan. Heb je een dag of twee de tijd en geen haast? En is de weersvoorspelling gunstig? Dan zou ik zeker gaan!

Een zeeleeuw op Surat Bay Beach
Een zeeleeuw op Surat Bay Beach
Regel je Nieuw-Zeeland reis

Zin gekregen om naar Nieuw-Zeeland te gaan? Dan heb ik hieronder nog wat tips voor je met onder meer mijn favoriete websites om je reis te boeken en mijn favoriete reisgidsen.

– Vluchten boek je snel en voordelig via Skyscanner. Ook op KAYAK vind je vaak gunstige tarieven. Benieuwd naar mijn favoriete airlines? Lees dan dit uitgebreide artikel over vliegen naar Nieuw-Zeeland.

– Een huurauto boek je veilig bij Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico voor je af zodat je zonder zorgen op reis kunt gaan en bij aankomst geen discussie hoeft te voeren over extra verzekeringen. Ze werken uitsluitend samen met gerenommeerde autoverhuurders zoals Alamo en Herz. Bekijk de tarieven, opties en beschikbaarheid hier. Meer weten over autohuur? Lees dan dit uitgebreide artikel.

– Je accommodaties regel je snel en eenvoudig via Booking.com. Tip: boek je optie waarbij je tot kort voor vertrek kosteloos kunt annuleren zodat je eventueel nog kunt wijzigen.

– Liever met een camper op pad? Bekijk hier de opties en prijzen van verschillende camperverhuurders of boek hier je SpaceShip.

– Mijn favoriete wegenkaart van Nieuw-Zeeland is deze.

– Als reisgids neem ik steevast de Lonely Planet mee. Liever een Nederlandstalige reisgids? Bestel dan hier het Reishandboek Nieuw-Zeeland van uitgeverij Elmar dat door mijzelf geschreven is bij Bol.com of bestel hem bij je lokale boekhandel.

Reishandboek Nieuw-Zeeland

Meer lezen over Nieuw-Zeeland? In het najaar van 2022 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Nieuw-Zeeland, dat ik schreef naar aanleiding van de vier uitgebreide rondreizen die ik maakte door dit fascinerende land.

In dit boek heb ik niet alleen alle praktische en toeristische informatie gebundeld, maar ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ervaringen en leuke wandelroutes.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Laat mij jouw reis plannen!

Wil je een rondreis door Nieuw-Zeeland gaan maken, maar heb je geen idee waar te beginnen? Ik help je graag met het maken van een persoonlijke reisplanning die aansluit bij jouw wensen. Geen dertien in een dozijn programma dus, maar een speciaal voor jou gecreëerde reisplanning die met zorg en aandacht voor je samengesteld wordt door dé Nieuw-Zeeland expert van Nederland. Ik bezocht het land vijf keer en reisde er meer dan een jaar rond.

Bekijk hier wat ik voor jou kan betekenen of neem direct contact met me op.

Verder lezen?

Hopelijk vond je dit artikel over de Catlins nuttig. Mocht je nog vragen hebben? Of iets toe te voegen hebben aan dit artikel? Laat dan een comment achter!

Verder lezen? Dan vind je de volgende blogs vast ook leuk:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.