Moeraki Boulders Nieuw-Zeeland
Bezienswaardigheden

Moeraki Boulders: fotogenieke keien op het strand

Aan de oostkust van het Zuidereiland liggen de Moeraki Boulders. Dit zijn grote, ronde stenen op een strand zo’n 75 kilometer ten noorden van de stad Dunedin. Er zijn verschillende theorieën over het ontstaan van deze bijzondere keien. Als je in de Otago-regio over State Highway 1 langs de kust rijdt, zijn de Moeraki Boulders absoluut een tussenstop waard.

Door Annemarie Smit van Is Het Nog Ver?

Moeraki Boulders New Zealand moeraki boulder
De Moeraki Boulders (foto: Annemarie Smit)
Over de Moeraki Boulders

De Moeraki Boulders liggen op Koekohe Beach, tussen de plaatsen Moeraki en Hampden. De fotogenieke grijze keien, ongeveer 50 in totaal, liggen verspreid over een stukje strand. Er waren er ooit veel meer, maar ze werden vroeger soms meegenomen als souvenir. Nu zijn de boulders beschermd en is het verboden om ze mee te nemen. De stenen variëren in grootte; de grootsten hebben een diameter van wel twee meter. Sommige zijn gebarsten of helemaal uit elkaar gevallen, waardoor je de binnenkant kunt zien.  

Hoe zijn de Moeraki Boulders ontstaan?

Volgens een Maori-legende zijn de keien versteende kalebassen en manden die een paar eeuwen geleden aanspoelden nadat de legendarische waka (kano) Araiteuru was vergaan. Er wordt ook wel beweerd dat het om dinosaurus-eieren zou gaan. Maar de meest waarschijnlijke verklaring is dat de stenen miljoenen jaren geleden zijn ontstaan op de bodem van de zee, waarbij kalkzouten zich geleidelijk ophoopten rond een harde kern.

De Moeraki Boulders / foto door Astrid Nielsen via Pixabay
Korte tussenstop

Het strand met de boulders ligt vlak aan State Highway 1. Een korte tussenstop is dus zo gemaakt, bijvoorbeeld als je vanuit Oamaru richting Dunedin rijdt – of omgekeerd natuurlijk. Vanaf de parkeerplaats loop je in een paar minuten naar de stenen. Aan een halfuur of een uur heb je genoeg, dan heb je de stenen wel gezien en genoeg foto’s kunnen maken. Voor de mooiste foto’s kun je Koekohe Beach het beste ’s ochtends vroeg of aan het eind van de middag bezoeken. Check van tevoren wel even de getijden, want je kunt het strand het beste bezoeken als het eb is. Bij vloed liggen sommige keien namelijk in het water.  

Moeraki Boulders Café

Voor of na je bezoek aan de boulders kun je wat eten of drinken bij het Moeraki Boulders Café. Vanaf het terras heb je een mooi uitzicht over het lager gelegen strand met de stenen. En voor wie een aandenken wil kopen: er is ook een souvenirwinkel bij café.

E-book Nieuw-Zeeland
voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Nieuw-Zeeland op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

In mijn e-book Nieuw-Zeeland voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Nieuw-Zeeland. Ooit was ik zelf een beginner. In 2002 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik nog vier keer naar Nieuw-Zeeland en bracht ik er meer dan een jaar door.

In het e-book vind je bovendien een leuke mix van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2002 voor het eerst op reis ging in Nieuw-Zeeland.

Bekijk en bestel het e-book hier.

Laat mij jouw reis plannen!

Wil je een rondreis door Nieuw-Zeeland gaan maken, maar heb je geen idee waar te beginnen? Ik help je graag met het maken van een persoonlijke reisplanning die aansluit bij jouw wensen. Geen dertien in een dozijn programma dus, maar een speciaal voor jou gecreëerde reisplanning die met zorg en aandacht voor je samengesteld wordt door dé Nieuw-Zeeland expert van Nederland. Ik bezocht het land vijf keer en reisde er meer dan een jaar rond.

Bekijk hier wat ik voor jou kan betekenen of neem direct contact met me op.

Regel je Nieuw-Zeeland reis

Zin gekregen om naar Nieuw-Zeeland te gaan? Dan heb ik hieronder nog wat tips voor je met onder meer mijn favoriete websites om je reis te boeken en mijn favoriete reisgidsen.

– Vluchten boek je snel en voordelig via Skyscanner. Ook op KAYAK vind je vaak gunstige tarieven. Benieuwd naar mijn favoriete airlines? Lees dan dit uitgebreide artikel over vliegen naar Nieuw-Zeeland.

– Een huurauto boek je veilig bij Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico voor je af zodat je zonder zorgen op reis kunt gaan en bij aankomst geen discussie hoeft te voeren over extra verzekeringen. Ze werken uitsluitend samen met gerenommeerde autoverhuurders zoals Alamo en Herz. Bekijk de tarieven, opties en beschikbaarheid hier. Meer weten over autohuur? Lees dan dit uitgebreide artikel.

– Je accommodaties regel je snel en eenvoudig via Booking.com. Tip: boek je optie waarbij je tot kort voor vertrek kosteloos kunt annuleren zodat je eventueel nog kunt wijzigen.

– Liever met een camper op pad? Bekijk hier de opties en prijzen van verschillende camperverhuurders of boek hier je SpaceShip.

– Mijn favoriete wegenkaart van Nieuw-Zeeland is deze.

– Als reisgids neem ik steevast de Lonely Planet mee. Liever een Nederlandstalige reisgids? Bestel dan hier het Reishandboek Nieuw-Zeeland van uitgeverij Elmar dat door mijzelf geschreven is bij Bol.com of bestel hem bij je lokale boekhandel.

Meer lezen? Dan zijn deze artikelen wellicht interessant voor je:
– De mooiste wandelingen in Abel Tasman National Park
– Het weer in Nieuw-Zeeland: dit moet je er over weten!
– De mooiste nationale parken in Nieuw-Zeeland

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.