rondreis Nieuw-Zeeland rondreizen
Nieuw-Zeeland tips

Rondreis Nieuw-Zeeland: dit moet je weten!

Droom jij al jaren van een rondreis Nieuw-Zeeland en ben je klaar om je er verder in te gaan verdiepen? Dan ben je in dit blog aan het juiste adres! Ik maakte de afgelopen jaren vijf verschillende rondreizen in Nieuw-Zeeland en ga je in dit artikel dan ook alles vertellen over wat je vooraf moet weten. Ik vertel je onder meer over:

  • Hoeveel tijd je het beste kunt uittrekken voor een Nieuw-Zeeland rondreis
  • Of je alles van tevoren moet boeken of juist niet
  • Wat de voordelen zijn van een camper vs. accommodaties en andersom
  • Bij welke reisorganisaties je volledige rondreizen kunt boeken
  • Mijn tips om zelf voordelig je rondreis te boeken
  • De mooiste routes voor het Noordereiland en het Zuidereiland
  • & meer!

Veel leesplezier in dit uitgebreide blogartikel over individuele rondreizen in Nieuw-Zeeland

rondreis Nieuw-Zeeland met een huurauto
Op weg naar Mount Cook

Mijn eerste antwoord op de vraag hoeveel tijd je nodig hebt om rond te reizen in Nieuw-Zeeland is simpel: zo veel mogelijk! Ik bracht de afgelopen jaren meer dan negen maanden door met rondreizen in Nieuw-Zeeland en heb nog steeds niet alles gezien. Ik ga er echter vanuit dat je niet eindeloos de tijd hebt, dus ik zal je tips geven voor een kortere periode.

De minimale tijd die je toch wel uit moet trekken voor een reis naar Nieuw-Zeeland is vier weken. Vanwege de lange vluchttijd en het tijdsverschil, heb je dan onder de streep nog iets meer dan drie weken over voor een rondreis.

Een voorbeeld:
Stel je hebt vier weken de tijd en je vliegt op zaterdag. Dan kom je, afhankelijk van de exacte vluchtduur, op maandag lokale tijd aan in Auckland of Christchurch. Vanwege de jetlag ga je die dag waarschijnlijk niet zo veel meer doen, dus je kunt op dinsdag aan je Nieuw-Zeeland rondreis beginnen. De terugreis duurt ook ten minste 24 uur en er vanuit gaande dat je op zaterdag weer thuis wilt zijn, moet je op vrijdag vertrekken. Dit betekent op donderdag je voertuig inleveren etc. Dus dan heb je van dinsdag t/m donderdag drie weken later.

Wil je combinatie van een rondreis Australië en Nieuw-Zeeland, dan adviseer ik je te kiezen voor minstens zes weken in totaal. Heb je minder dan drie weken de tijd voor Nieuw-Zeeland, dan is het slim om voor maximaal één van de twee eilanden te kiezen. Anders ben je alleen maar aan het haasten en daar ga je achteraf echt spijt van krijgen.

Conclusie van hoeveel tijd heb je nodig voor een Nieuw-Zeeland rondreis? Minimaal vier weken!

hoeveel tijd heb je nodig voor een rondreis nieuw-zeeland?
Bij Slope Point
Rondreis Nieuw-Zeeland van tevoren boeken of juist niet?

Of je je rondreis door Nieuw-Zeeland van tevoren moet boeken of niet is natuurlijk geheel aan jezelf. Ik heb hier natuurlijk wel wat ideeën over die ik hieronder met je deel.

Allereerst ligt het er aan in welke periode je reist en met welk vervoersmiddel. In het hoogseizoen (medio december tot en met eind januari) hebben de Nieuw-Zeelanders zelf zomervakantie en zit alles steevast volgeboekt. In deze periode zou ik dan ook absoluut alles van tevoren vastleggen, ook als je met een camper reist en niet gaat vrij kamperen. Dit klinkt wellicht niet heel leuk, maar ik had afgelopen zomer (dec-jan) echt moeite om betaalbare en geschikte accommodatie te vinden, vooral rondom de feestdagen was het heel erg lastig en prijzig.

Ook in februari en maart was het op heel veel plekken ook druk. Zo was ik bijvoorbeeld in Wanaka tijdens een paardenfestival en kon ik met moeite nog een hele dure kampeerplek krijgen een week van tevoren. Ook op plekken als Queenstown en Rotorua is vaak nog maar weinig beschikbaarheid. Sinds Nieuw-Zeeland weer open is voor toerisme reist iedereen die jaren heeft moeten wachten die kant op, dus het is drukker dan voorheen in Nieuw-Zeeland met toeristen.

Daarnaast wil je waarschijnlijk niet de helft van de tijd bezig zijn met het zoeken naar een geschikte accommodatie. Niet weten of je een overnachtingsplek voor een bepaald moment kan vinden geeft stress en het is aan jou of je daar je reis niet door laat beïnvloeden.

Ik weet van afgelopen jaar in ieder geval ook dat alle huurauto’s al maanden van tevoren uitverkocht waren en dat de ferry tussen het Noordereiland en het Zuidereiland ook al ruim van tevoren volgeboekt was. Wacht hiermee dus absoluut niet tot het laatste moment, dat zou dom zijn.

Oftewel: heb je niet veel tijd dan adviseer ik je alles vast te leggen. Zo ben je verzekerd van een plek en kun je lekker onbezorgd op reis.

Waar te overnachten in Queenstown Nieuw-Zeeland
Queenstown
Rondreis Nieuw-Zeeland met de camper vs. accommodaties

Een vraag die ik ook regelmatig krijg, is de vraag of je beter met een camper in Nieuw-Zeeland kan rondreizen of kunt overnachten in accommodaties. Voor beiden is wat te zeggen.

Houd er rekening mee dat je, wanneer je met een camper reist, niet zomaar overal mag kamperen. De wetten met betrekking tot vrij kamperen in Nieuw-Zeeland worden steeds strenger gereguleerd en er zitten weer verschillende wijzigingen in de wet aan te komen. Dit neemt niet weg dat je met een camper natuurlijk wel op de mooiste plekjes kunt overnachten. Een camper huren is echter niet goedkoop en daarbij komen ook nog de veel hogere benzinekosten dan die van een auto en je overnachtingsplekken op campings, die rond de 50-80 dollar per nacht kunnen zijn, afhankelijk van je locatie. Het voordeel van een camper is dat je een huisje op wielen hebt, het nadeel van een camper is dat je, wanneer je eenmaal geïnstalleerd bent op je overnachtingsplek, je niet “even snel” ergens heen rijdt.

Wanneer je kiest voor accommodaties slaap je in een fijn bed en heb je meestal een eigen douche en toilet. Ik moet eerlijk zeggen dat ik wanneer ik kampeerde dit nooit met een self contained vehicle (= met eigen toilet) deed en ik er na een tijdje wel moe van werd dat ik steeds met mijn toilettas onder de arm naar het douchegebouw moest lopen. Ik wisselde kamperen daarom af met overnachten in accommodaties. Bovendien ben je met een auto veel flexibeler dan met een camper, je spring makkelijk even de auto in om boodschappen te doen en/of ergens heen te rijden. Bovendien liggen je benzinekosten een stuk lager!

Op zoek naar meer informatie over camperhuur in Nieuw-Zeeland? Lees dan hier mijn uitgebreide blog over een camper huren in Nieuw-Zeeland. Een camper huur je bijvoorbeeld via:

– WorldWideCampers
– Travelhome
– SpaceShips

Autorijden in Nieuw-Zeeland
Uitzicht op Mount Cook
Je Nieuw-Zeeland rondreis vooraf boeken? Dit kan bij de volgende organisaties!

Waarom je je Nieuw-Zeeland reis bij een organisaties zou boeken? Het antwoord is heel simpel: je wordt ontzorgd én hebt bepaalde rechten. Als je een “pakketreis” boekt inclusief vlucht, accommodatie en vervoer ben je voor al deze onderdelen ten opzichte van elkaar verzekerd. Dus stel jouw vlucht is vertraagd, dan helpt de betreffende reisorganisatie jou met het informeren van de huurauto en accommodaties. Ook denken zij met je mee in geval van (bijvoorbeeld) natuurrampen en heb je meestal een lokaal agentschap als aanspreekpunt voor jouw reis.

Kies altijd voor een reisorganisatie die is aangesloten bij de ANVR en de SGR. Deze twee organisaties werken er samen aan om reizen voor mensen zo goed, veilig en prettig mogelijk te laten verlopen.

Ik heb zelf jarenlang bij een reisorganisatie gewerkt. Ik kan je vanuit ervaring de volgende reisorganisaties van harte aanbevelen voor een individuele rondreis Nieuw-Zeeland:

milford road buiten te anau
De beroemde Milord Road
Mijn tips om zelf voordelig je rondreis Nieuw-Zeeland te boeken

Wil je alles zelf boeken zonder tussenkomst van een reisorganisatie? Dat kan natuurlijk ook. Of dit altijd goedkoper is kan ik je natuurlijk niet garanderen, want het kost je ook meer tijd let’s be fair … tijd is ook geld …

Dit gezegd hebbende kun je natuurlijk zelf alles uitzoeken en regelen, houd er dan dus wel rekening mee dat je vliegtickets niet verzekerd zijn ten opzichte van andere onderdelen etc. Ontstaan er ter plekke problemen, dan dien je deze zelf op te lossen.

Mijn vluchten boek ik meestal via Skyscanner. Tickets naar Nieuw-Zeeland zijn meestal vanaf 10 maanden van tevoren te boeken. Bekijk hier de tarieven en beschikbaarheid via Skyscanner.

Accommodaties regel je snel en simpel via Booking.com of KAYAK. Ik weet dat veel bloggers adviseren meerdere accommodaties op 1 locatie te boeken die je nog gratis kunt annuleren en dan pas last minute een keuze maakt. Echter wil ik je wel op het hart drukken dit niet te doen waar het kleinschalige accommodaties betreft. Hoe zou jij het vinden als je bijvoorbeeld een kleine Bed & Breakfast hebt en er steeds heel kort voor vertrek geannuleerd wordt waardoor je met een lege kamer zit? Je kunt dit trucje dus zeker gebruiken, maar met mate is mijn advies. Een grote hotelketen merkt minder van jouw annulering dan een kleinschalige locatie!

Voor je huurauto adviseer ik je te kiezen voor Sunny Cars. Ik heb al regelmatig via hen een auto gehuurd en ben er zeer tevreden over. Zij kopen namelijk het eigen risico al voor je af zodat je ter plekke niet meer hoeft te discussiëren hierover. Heel fijn, vooral na een lange reis en met een jetlag.

Andere opties die je kunt bekijken zijn Booking.com en Easy Terra. Bij Booking vind je ook verschillende budget maatschappijen die vaak een wat hoger eigen risico hebben, maar waar je wel tegen een leuk bedrag een auto kunt huren. Check de tarieven en beschikbaarheid hier.

Lees hier ook mijn tips voor autorijden in Nieuw-Zeeland.

lake hauroko bezoeken tijdens je rondreis nieuw-zeeland
Een onbekende stukje Fiordland National Park
Mooiste route Noordereiland

Een mooie vuistregel is dat je 1/3 van je reis op het Noordereiland doorbrengt en 2/3 op het Zuidereiland tijdens je Nieuw-Zeeland rondreis. Ik denk dat je op die manier een mooie verdeling hebt tussen beide eilanden en genoeg tijd op beide plekken hebt, mits je reisduur ten minste vier weken (inclusief vluchten) is. 

Mijn favoriete bezienswaardigheden op het Noordereiland zijn:
– Cape Reinga
– Bay of Islands
Rangitoto Island
Tongariro National Park
Wellington

Ik schreef een uitgebreid artikel met mooiste routes voor het Noordereiland inclusief tips voor 1 en 2 weken op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland.

Tongariro Crossing Tongariro Alpine Crossing Emerald Lakes
Tongariro National Park
Mooiste route Zuidereiland

Om een goede indruk van het Zuidereiland te krijgen heb je toch wel minstens een week of twee nodig en dan nog is het haasten. Op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland zijn een stuk minder wegen en hier volgt iedereen dan ook min of meer dezelfde route. De belangrijkste vraag is of je vanaf Picton (waar je aan komt met de ferry vanaf het Noordereiland) met de klok mee of tegen de klok in reist.

Vlieg je terug vanuit Christchurch, dan is de meest logische route voor je Zuidereiland rondreis tegen de klok in. Wanneer je ook weer terug reist via het Noordereiland kun je zowel tegen de klok in als met de klok mee reizen.

Mijn persoonlijke hoogtepunten op het Zuidereiland zijn:
– Glenorchy en omgeving
– de Milford Road
Mount Cook National Park
Golden Bay
Nelson Lakes National Park
The Catlins

In dit uitgebreide artikel vertel ik je meer over rondreizen op het Zuidereiland en geef ik je mijn route van twee weken.

nieuw-zeeland rondreizen kiezen
Hooker Valley
Groepsreis Nieuw-Zeeland

Ik heb het in dit artikel natuurlijk regelmatig over een individuele rondreis door Nieuw-Zeeland, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een groepsreis door Nieuw-Zeeland. Heel gezellig en handig want je hoeft zelf niks te regelen, alleen maar te genieten!

De volgende reisorganisaties hebben groepsreizen met Nederlandstalige reisleiding:

Ook kun je natuurlijk kiezen voor een internationale groepsreis. In dit geval kan ik je de volgende organsaties aanbevelen:

Lees hier mijn uitgebreide artikel over groepsreizen in Nieuw-Zeeland.

Auto huren in Nieuw-Zeeland goedkoop
On the road!
Laatste handige info!

Ik eindig dit artikel met wat handige tips en links die nuttig kunnen zijn bij het verder plannen van je rondreis in Nieuw-Zeeland.

Allereerst: bestel mijn Reishandboek Nieuw-Zeeland, dit kan bij Bol.com of bij de lokale boekhandel.

Ben je nog niet zeker van de periode waarin je in Nieuw-Zeeland wilt gaan rondreizen? Lees dan hier mijn artikel met de beste reistijd voor Nieuw-Zeeland.

Ook leuk om te lezen zijn mijn blogs met je paklijst voor Nieuw-Zeeland en de mooiste plekken van Nieuw-Zeeland.

E-book Nieuw-Zeeland
voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Nieuw-Zeeland op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

In mijn e-book Nieuw-Zeeland voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Nieuw-Zeeland. Ooit was ik zelf een beginner. In 2002 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik nog vier keer naar Nieuw-Zeeland en bracht ik er meer dan een jaar door.

In het e-book vind je bovendien een leuke mix van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2002 voor het eerst op reis ging in Nieuw-Zeeland.

Bekijk en bestel het e-book hier.

Laat mij jouw reis plannen!

Wil je een rondreis door Nieuw-Zeeland gaan maken, maar heb je geen idee waar te beginnen? Ik help je graag met het maken van een persoonlijke reisplanning die aansluit bij jouw wensen. Geen dertien in een dozijn programma dus, maar een speciaal voor jou gecreëerde reisplanning die met zorg en aandacht voor je samengesteld wordt door dé Nieuw-Zeeland expert van Nederland. Ik bezocht het land vijf keer en reisde er meer dan een jaar rond.

Bekijk hier wat ik voor jou kan betekenen of neem direct contact met me op.

Verder lezen?

Hopelijk vond je dit artikel over rondreizen in Nieuw-Zeeland nuttig en heb ik al je vragen beantwoord. Verder lezen? Dan vind je de volgende artikelen ook vast leuk:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.