Tongariro Crossing Tongariro Alpine Crossing Emerald Lakes
Nationale Parken,  Wandelingen

Tongariro Northern Circuit: 4 dagen hiken door Tongariro National Park

Wie in Tongariro National Park verder wil wandelen dan de Tongariro Alpine Crossing, kan kiezen voor een vierdaagse trektocht op de Tongariro Northern Circuit. Tijdens deze trektocht wandel je rondom Mount Ngauruhoe, de meest iconische vulkaan van Tongariro National Park. Ik liep de tocht jaren geleden, nog voordat Ketetahi Hut in een shelter veranderde. Echter besloot ik er toch een artikel over te schrijven daar de wandeling an sich gelijk is gebleven en ik recent nog wel de Tongariro Crossing liep. Veel leesplezier!

Tongariro Northern Circuit
De Emerald Lakes
Over de Tongariro Northern Circuit

De Tongariro Northern Circuit is een van de Great Walks of New Zealand. Dit zijn in totaal negen meerdaagse wandelingen (en een kajaktocht op de Whanganui River) die geselecteerd zijn als mooiste wandelingen van Nieuw-Zeeland die je met de rugzak kunt doen. Het voordeel van het lopen van een Great Walk versus een minder bekende wandeltocht is dat de paden goed onderhouden zijn en dat ze voor iedereen met een redelijke wandelconditie goed te doen zijn. Het nadeel van de Great Walks is dat je de hutten en/of campings van tevoren moet boeken. Sommige tracks zijn zo populair dat ze al een jaar van tevoren volgeboekt zijn. Voor de Tongariro Northern Circuit geldt dit niet, maar je doet er wel verstandig aan ruim van tevoren te boeken.

Deze track is behoorlijk onderhevig aan het weer. Als je hem in de reguliere volgorde loopt, wandel je met de klok mee. Je doet dan de Tongariro Alpine Crossing op dag twee. Helaas was deze gesloten op de dag dat ik hem zou lopen en moest ik mijn trektocht noodgedwongen omdraaien, omdat het op ‘dag drie’ aanzienlijk beter weer zou worden.

De track is 44.9 kilometer lang en begint en eindigt in Whakapakpa Village.

Red Crater Tongariro Crossing
Red Crater
Dag 1: Whakapapa Village – Mangatepopo Hut

Dag 1 van de Tongariro Northern Circuit start met een wandeling van Whakapapa Village naar Mangatepopop Hut. Dit is een relatief kleine en knusse hut waar de dagwandelaars van de Tongariro Alpine Crossing ook langs wandelen. De route is niet al te zwaar en het pad goed gemarkeerd. Met helder weer heb je de eerste blikken op Mount Ngauruhoe aan je rechterzijde. Het hoogteverschil is ook beperkt: een fijne inloopdag dus.

Wandelafstand: 9.4 km
Duur: ca. 4 uur

Soda Springs op de Tongariro Alpine Crossing en Tongariro Northern Circuit
Soda Springs
Dag 2: Mangatepopo Hut – Otuhere Hut

De tweede dag ga je (een deel van de) Tongariro Alpine Crossing lopen. Deze ‘mooiste wandeling van Nieuw-Zeeland’ wordt geroemd om de prachtige landschappen en wordt op de dagen dat ie open is, door veel mensen gelopen. Zaak om op tijd op te staan dus, zodat je voor de grote groepen uit kunt lopen. Je begint aan Devil’s Staircase die je naar Central Crater voert. Hier is het een tijdje vlak lopen en je staat nu letterlijk aan de voet van ‘Mount Doom’. Na de Central Crater volgt opnieuw een klim, waar je af en toe langs steile afgronden loopt en er kabels hangen om je aan vast te houden. Eenmaal boven sta op de Red Crater, het hoogste punt van de wandeling.

Vanaf de top heb je prachtige uitzichten over de wijde omgeving en de Emerald Lakes onder je. Alhoewel je wellicht denkt dat je het moeilijkste deel nu gehad hebt, is niets minder waar. Want hier begint namelijk een steile afdaling door het vulkanische gruis. Tredzekerheid is hier noodzakelijk en wandelstokken zijn ook geen overbodige luxe. 

Eenmaal aangekomen bij de meertjes vlakt het pad af en vervolgen de dagwandelaars de weg naar Blue Lake. Vergeet niet om af en toe achterom te kijken naar de immense vulkanen die nu achter je liggen. De Circuit wandelaars slaan hier rechtsaf naar Otuhere Hut. Is het goed weer, bezoek dan nog even de oevers van Blue Lake, een half uurtje verderop.

Wandelafstand: 12,3 kilometer
Duur: ca. 5u10min

De Emerald Lakes vanaf Red Crater
De Emerald Lakes vanaf Red Crater
Dag 3: Otuhere Hut – Waihohonu Hut

Op de derde dag staat er een relatief korte wandeling gepland zodat je benen even kunnen herstellen van de zware dag ervoor. Je steekt talloze stroompjes over en de vallei waar je je bevindt verandert langzaam van vulkanisch naar groen. Net voor de laatste hut, Waihohonu Hut, volgt een fikse klim naar een kam, waar deze relatief nieuwe hut op ligt.

Wandelafstand: 8,1 kilometer
Duur: 3u45min

Waihohonu Hut
Waihohonu Hut
Dag 4: Waihohonu Hut – Whakapapa Village

De laatste dag van Tongariro Northern Circuit voert je opnieuw door een prachtig landschap met bijzondere natuurverschijnselen. Je wandelt over de Tama Saddle, vanaf waar je een korte detour kunt maken naar de Tama Lakes, twee explosiekraters. Even verderop liggen de Taranaki Falls, een leuke waterval om te bekijken. Vanaf hier wordt het pad vlakker en wandel je uiteindelijk weer terug naar Whakapapa Village, waar je avontuur ten einde komt.

Wandelafstand: 15,1 kilometer
Duur: 5u45min

Lower Tama Lake op de Tongariro Northern Circuit
Lower Tama Lake
Nog wat laatste tips voor de Tongariro Northern Circuit

Voordat je besluit of deze wandeling bij jou past, is het volgende nog even handig om te weten:

– Alhoewel de Tongariro Northern Circuit een prachtige vierdaagse hike is, heb je met alleen de Tongariro Alpine Crossing wel het mooiste deel achter de rug. Heb je dus maar beperkt de tijd, dan is dit een prima alternatief voor Tongariro Northern Circuit.

– De wandeling wordt omschreven als middelzwaar. Heb je een goede wandelconditie en ben je gewend om met bepakking te wandelen, dan is alleen de beklimming naar Red Crater en de afdaling een échte uitdaging. De rest van de trail is over het algemeen prima geplaveid.

– De trail is te lopen vanaf eind oktober tot en met april. Ik liep hem medio november en had nog sneeuw op de track. Sneeuw kan vanwege de extreme weersomstandigheden in Tongariro National Park, het hele jaar vallen en grote invloed hebben op het verloop van je tocht.

– Van tevoren boeken is essentieel, dit kan via Department of Conservation.

– Je kunt overnachten in hutten of kamperen. Beide opties moet je van tevoren boeken.

– Informeer de dag voor vertrek altijd bij het DOC kantoor in Whakapapa Village of de trails open zijn en/of er bijzonderheden zijn.

– Je draagt al je bagage mee. In de hutten is geen eten en drinken te krijgen. Meer informatie over wat mee te nemen op een Great Walk lees je in dit artikel.

Regel je Nieuw-Zeeland reis

Zin gekregen om naar Nieuw-Zeeland te gaan? Dan heb ik hieronder nog wat tips voor je met onder meer mijn favoriete websites om je reis te boeken en mijn favoriete reisgidsen.

– Vluchten boek je snel en voordelig via Skyscanner. Ook op KAYAK vind je vaak gunstige tarieven. Benieuwd naar mijn favoriete airlines? Lees dan dit uitgebreide artikel over vliegen naar Nieuw-Zeeland.

– Een huurauto boek je veilig bij Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico voor je af zodat je zonder zorgen op reis kunt gaan en bij aankomst geen discussie hoeft te voeren over extra verzekeringen. Ze werken uitsluitend samen met gerenommeerde autoverhuurders zoals Alamo en Herz. Bekijk de tarieven, opties en beschikbaarheid hier. Meer weten over autohuur? Lees dan dit uitgebreide artikel.

– Je accommodaties regel je snel en eenvoudig via Booking.com. Tip: boek je optie waarbij je tot kort voor vertrek kosteloos kunt annuleren zodat je eventueel nog kunt wijzigen.

– Liever met een camper op pad? Bekijk hier de opties en prijzen van verschillende camperverhuurders of boek hier je SpaceShip.

– Mijn favoriete wegenkaart van Nieuw-Zeeland is deze.

– Als reisgids neem ik steevast de Lonely Planet mee. Liever een Nederlandstalige reisgids? Bestel dan hier het Reishandboek Nieuw-Zeeland van uitgeverij Elmar dat door mijzelf geschreven is bij Bol.com of bestel hem bij je lokale boekhandel.Meer lezen? Dan zijn deze artikelen wellicht handig:

Alles wat je wilt weten over Tongariro National Park
Tongariro Crossing – de mooiste dagwandeling van Nieuw-Zeeland
De mooiste meerdaagse wandelingen in Nieuw-Zeeland

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.