Rotorua Nieuw-Zeeland
Steden

Wat te doen in Rotorua, Nieuw-Zeeland

Met ruim 65.000 inwoners is Rotorua een stuk groter dan het nabijgelegen Taupo. De plaats is Nieuw-Zeelands meest actieve geothermische gebied. Exploderende modderpotjes, stomende hot springs en spuitende geisers. Voeg daar de Maori-tradities aan toe et voilà, zie daar een fijne mix van natuur en cultuur die deze regio zo populair maakt onder toeristen. Verwacht dus niet dat je de enige bent. Jammer? Ergens wel misschien, maar de drukte zegt ook iets over hoe bijzonder het is.

– Dit artikel is geschreven door Marieke Eijsink –

Over Rotorua, Nieuw-Zeeland

Rotorua heeft talloze eet- en drinkgelegenheden, welke allemaal op loopafstand van het Rotorua Museum liggen. Het museum ligt in een Tudor-stijl gebouw. Er omheen zijn kleurrijjke tuinen aangelegd. Dit is naar mijn idee ook direct het enige mooie in de stad zelf. Je gaat naar Rotorua voor de bezienswaardigheden en voor de liefhebbers ook de outdoor activiteiten, niet voor een paar dagen in een gezellige plaats. Toch mag Rotorua zeker niet ontbreken tijdens je Nieuw-Zeeland reis. Dit is waarom:

Bezienswaardigheden Rotorua

Vanwege de populariteit wilde ik Rotorua zien, maar omdat ik meer een rustzoeker ben koos ik voor een bliksembezoek. Ik vond destijds, in 2018, een transfer van Auckland via de Waitomo Caves naar Rotorua inclusief bezoek aan Te Puia en reisde direct de dag erna door naar mijn volgende bestemming Taupo. Dat klonk ideaal maar achteraf gezien vind ik dat ik iets gemist heb, namelijk het welbekende plaatje van Rotorua van de kleurrijke Wai-O-Tapu. Kijk dus goed naar wat je wilt bezoeken en stem je plannen daar op af. Om je te helpen licht ik hieronder de in mijn ogen belangrijkste hoogtepunten en activiteiten toe.

Te Puia en Whakarewarewa

Als je kijkt op interet zie je nauwelijks verschil: Te Puia en Whakarewarewa zijn beiden geothermisch gebieden met daarbij een kijkje in de Maori cultuur én liggen naast elkaar. Hoe zit dat nou precies?

Tot aan het eind van de jaren negentig was het één. Je betaalde één entreeprijs voor het hele gebied. Toen ontstond er een discussie: de regering wilde een andere weg in slaan dan de Tuhourangi stam. Het resultaat? De plek is opgedeeld en gescheiden door een poort, die ’s nachts werd geplaatst, en tot op heden dicht is. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een oplossing waarbij de hoop bestaat dat de hele thermische Whakarewarewa vallei terug zal zijn in handen van van het Te Arawa volk.

Welke van de twee je ook kiest, je ziet nagenoeg hetzelfde. Met een derde van de originele grootte biedt Whakarewarewa je bubbelende modderpotjes, warme baden en stomende naar sulfiet (en dus rotte eieren) ruikende vlaktes, evenals Maori houtsnijwerken. Meerdere keren per dag treden de Maori op. Een culturele show waarin de welbekende haka niet ontbreekt. Het is erg toeristisch maar hoort er ook een beetje bij als je een complete Nieuw-Zeeland ervaring wilt. 

Kijk op je gemak rond op eigen tempo of sluit je aan bij een rondleiding. Whakarewarewa wordt beschouwd als The Thermal Village die het beste het gevoel van het originele dorp oproept. Voor wie een beperkt budget heeft, het is goedkoper dan Te Puia. 

De overige tweederde is het huidige Te Puia. De actieve Pohutu geiser, die in dit gebied staat maar ook vanuit Whakarewarewa te zien is, barst enkele keren per dag uit. Op natuurlijke wijze, zonder toevoegingen. Deze opmerking klinkt misschien vreemd, maar niet als je weet dat op andere plekken ter wereld geisers met zeep een handje geholpen worden om tot uitbarsting te komen.

Te Puia is eveneens het officiele Nieuw-Zeelands Maori Crafts & Arts Instituut. Maori kunstenaars laten zien hoe ze kano’s, wapens, sieraden, kleren en huizen maken, met de typische houtsnijwerken.  Ook in dit deel worden optredens met zang en dans gegeven.

Wai-O-Tapu

Heb je een auto tot je beschikking of kun je ander vervoer regelen, ga dan naar het 27 kilometer ten zuiden van Rotorua gelegen Wai-O-Tapu. De Champagne Pool is het meest afgebeelde geothermisch verschijnsel, wat je kent van de plaatjes van Rotorua. De kleuren zijn spectaculair! In dit qua oppervlakte relatief kleine gebied vind je verder borrelde modderpoeltjes, indrukwekkende mineraalterrassen en de Lady Knox geiser. Deze laatste krijgt wat hulp: rond 10:00 in de ochtend wordt een beetje organische zeep toegevoegd waardoor een uur lang water 20 meter de hoogte in spuit: een bijzonder gezicht. Ben je ooit in IJsland geweest bij de Geysir en de ernaast gelegen Strokkur geweest, dan kan dit wat tegenvallen.

Waikite Valley Thermal Pools

Alle thermale bezienswaardigheden in Te Puia, Whakarewarewa en Wai-O-Tapu bevatten gloeiend heet water of stoom. Hier blijf je het best op veilige afstand van. Wil je toch ervaren hoe dit mineraalrijke water aan voelt, badder dan in de Waikite Valley Thermal Pools. Je merkt dat het natuurlijk verwarmd wordt als je wat heen en weer loopt in de baden: de temperatuur varieert en soms is het water onverwacht flink heet. 

Actief Rotorua

Ook degenen die houden van lichamelijke inspanning is er voldoende te doen! Neem bijvoorbeeld de Trawera Trail. Het startpunt ligt 15 minuten rijden buiten Rotorua. Een 15-kilometer lange trail kronkelt langs Lake Tarawera door bossen naar het Hot Water Beach, waar je je tent kunt opzetten op de camping. Trek voor het wandelen zelf 5 tot 6 uur uit en neem voldoende water mee. Op veel plekken in Nieuw-Zeeland kun je water tappen uit de heldere riviertjes, maar in deze vulkanische geothermische regio bevat water mogelijk een natuurlijk chemisch arsenicum. Wil je deze hike doen, boek dan vooraf je watertaxi. Alle ins en outs over Tarawera vind je op de DOC-website. Wie wil kan in de omgeving mountainbiken, ziplinen en raften. 

Waar te overnachten in Rotorua

Heb je niet veel te besteden of wil je niet veel uitgeven, dan zijn er tal van mogelijkheden. Zelf sliep ik in het Kiwi As Guest House. Het is drie blokken vanaf het I-Site informatiecentrum, twee vanaf de supermarkt en ook op loopafstand van alle restaurants en café’s. Een net guesthouse, basic als een hostel maar schoon en met een ruime gezamenlijke woonkamer.

Voor wie op zoek is naar wat meer luxe, kan terecht bij de kleinschalige Koura Lodge. De 10 ruime luxe suites kijken uit op het idyllische meer. Je stapt vanaf hier zo in de kajak. De spa, sauna en tennisbaan maken je verblijf hier helemaal af.

Zoek je iets er tussen in qua prijs en kwaliteit? Kies dan voor een B&B. Laat je in de watten leggen door de gastheer en -vrouw bij Sandi’s B&B of Mokoia Downs Estate B&B. Ook zijn er voor deze middelste prijsklasse voldoende andere opties, waarbiji de persoonlijke aandacht minder op de voorgrond staat dan bij de B&B’s.

Reis je met een tent of camper, dan kun je terecht bij het Rotorua Thermal Holiday Park, het Rotorua Top 10 Holiday Park, het Waiteti Trout Stream Holiday Park of het buiten de stad gelegen Lake Okareka DOC Campsite. Qua ligging adviseer ik de laatste, maar ook het Thermal Holiday Park en Top 10 Holiday Park hebben hun charme met goede faciliteiten.

Bekijk alle mogelijkheden voor je verblijf in Rotorua hier

Meer leuke dingen om te doen in Rotorua vind je hier:

Regel je Nieuw-Zeeland reis

Zin gekregen om naar Nieuw-Zeeland te gaan? Dan heb ik hieronder nog wat tips voor je met onder meer mijn favoriete websites om je reis te boeken en mijn favoriete reisgidsen.

– Vluchten boek je snel en voordelig via Skyscanner. Ook op KAYAK vind je vaak gunstige tarieven. Benieuwd naar mijn favoriete airlines? Lees dan dit uitgebreide artikel over vliegen naar Nieuw-Zeeland.

– Een huurauto boek je veilig bij Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico voor je af zodat je zonder zorgen op reis kunt gaan en bij aankomst geen discussie hoeft te voeren over extra verzekeringen. Ze werken uitsluitend samen met gerenommeerde autoverhuurders zoals Alamo en Herz. Bekijk de tarieven, opties en beschikbaarheid hier. Meer weten over autohuur? Lees dan dit uitgebreide artikel.

– Je accommodaties regel je snel en eenvoudig via Booking.com. Tip: boek je optie waarbij je tot kort voor vertrek kosteloos kunt annuleren zodat je eventueel nog kunt wijzigen.

– Liever met een camper op pad? Bekijk hier de opties en prijzen van verschillende camperverhuurders of boek hier je SpaceShip.

– Mijn favoriete wegenkaart van Nieuw-Zeeland is deze.

– Als reisgids neem ik steevast de Lonely Planet mee. Liever een Nederlandstalige reisgids? Bestel dan hier het Reishandboek Nieuw-Zeeland van uitgeverij Elmar dat door mijzelf geschreven is bij Bol.com of bestel hem bij je lokale boekhandel.

Reishandboek Nieuw-Zeeland

Meer lezen over Nieuw-Zeeland? In het najaar van 2022 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Nieuw-Zeeland, dat ik schreef naar aanleiding van de vier uitgebreide rondreizen die ik maakte door dit fascinerende land.

In dit boek heb ik niet alleen alle praktische en toeristische informatie gebundeld, maar ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ervaringen en leuke wandelroutes.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Laat mij jouw reis plannen!

Wil je een rondreis door Nieuw-Zeeland gaan maken, maar heb je geen idee waar te beginnen? Ik help je graag met het maken van een persoonlijke reisplanning die aansluit bij jouw wensen. Geen dertien in een dozijn programma dus, maar een speciaal voor jou gecreëerde reisplanning die met zorg en aandacht voor je samengesteld wordt door dé Nieuw-Zeeland expert van Nederland. Ik bezocht het land vijf keer en reisde er meer dan een jaar rond.

Bekijk hier wat ik voor jou kan betekenen of neem direct contact met me op.

Verder lezen?

Meer lezen over het Noordereiland? Dan zijn deze artikelen wellicht interessant voor je:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.