Routeburn Track
Wandelingen

De mooiste meerdaagse hikes in Nieuw-Zeeland

Wat mij betreft is Nieuw-Zeeland echt de beste plek ter wereld voor het maken van een meerdaagse hike. Ik loop hier al sinds 2011 trektochten en heb me, ook als vrouw alleen, nooit onveilig gevoeld. Met bijna 1.000 berghutten verspreid over het hele land (de meeste daarvan in beheer bij Department of Conservation) is er voor elk niveau een mooie trektocht in Nieuw-Zeeland te bedenken.

Behalve de zogenaamde ‘Great Walks’ (een selectie van de mooiste trektochten, tevens ook de populairste en drukste) zijn er ook talloze andere gave meerdaagse hikes in Nieuw-Zeeland te maken. In dit artikel deel ik mijn favoriete meerdaagse hiking trails van Nieuw-Zeeland met je. Veel leesplezier!

De orange markers vertellen je de weg in Nieuw-Zeeland
De Routeburn Track

Na de Milford Track (die ik zelf nooit gelopen heb omdat je die een jaar van tevoren moet boeken, helaas) is de Routeburn Track verreweg de meest populaire meerdaagse hike van Nieuw-Zeeland. Deze driedaagse trektocht voert je van het bergachtige Mount Aspiring National Park over een bergpas naar het natte Fiordland National Park. Dit laatste natuurgebied staat erom bekend het natste deel van Nieuw-Zeeland te zijn en regen is dus eerder regel dan uitzondering. Ik liep de Routeburn Track twee keer, de eerste keer had ik prachtig weer, de tweede keer ben ik compleet verregend.

Zoals gezegd is de Routeburn Track één van de populairste hikes van Nieuw-Zeeland. De hutten dien je ruim van tevoren te boeken op de website van Department of Conservation. Mochten de standaard hutten volgeboekt zijn, dan zijn er ook alternatieve routes mogelijk. Sommige wandelaars kiezen er vanwege de relatief korte afstand voor om deze trektocht in één hele lange dag te lopen, maar dan heb je wel iemand nodig die je naar het beginpunt brengt en in het donker weer ophaalt bij het eindpunt. Het begin- en eindpunt liggen ongeveer 4.5 uur rijden bij elkaar vandaan.

Houd er rekening mee dat er op deze track zelfs begin december nog sneeuw kan liggen. Ik liep hem ooit in december en toen was een deel van de trek nog afgesloten in verband met lawinegevaar.

Mijn uitgebreide verslag van deze hike lees je op mijn We12travel website.

Afstand: 33 km
Aantal dagen: 3
Zwaarte: medium
Beginpunt: Routeburn Shelter
Eindpunt: The Divide

Lake Mackenzie op de Routeburn Track een van de mooiste meerdaagse hikes op Nieuw-Zeeland
Lake Mackenzie op de Routeburn Track
Tongariro Northern Circuit

De allereerste trektocht ooit die ik liep in Nieuw-Zeeland was de Tongariro Northern Circuit, een 4-daagse hike door Tongariro National Park. De welbekende Tongariro Alpine Crossing vormt een onderdeel van deze hike, maar daar waar de daghikers helemaal afdalen tot de parkeerplaats, gaat deze route nog verder door het desolate landschap van Tongariro National Park.

Handig om rekening mee te houden is dat het alpiene deel (de Tongariro Alpine Crossing) vaak gesloten wordt vanwege slecht weer. Toen ik deze trail in 2011 liep, moest ik de route omdraaien vanwege slecht weer dat op komst was. Oftewel ik heb hem uiteindelijk in omgekeerde volgorde gelopen.

Mijn uitgebreide verslag van de Tongariro Northern Circuit staat hier.

Afstand: 43 km
Aantal dagen: 3 of 4 dagen
Zwaarte: medium
Beginpunt: Whakapapa Village
Eindpunt: Whakapapa Village

De Emerald Lakes in Tongariro National Park
De Emerald Lakes in Tongariro National Park
Abel Tasman Coast Track

Deze trail liep ik maar liefst 3 keer. Twee keer deels en een keer helemaal van begin tot eind. De reden dat ik dat slechts een keer deed, was omdat het vervoer van het einde naar het begin wat gecompliceerd is en de meeste mensen er daarom voor kiezen om een korte variant te lopen.

Deze meerdaagse hike voert je over de goudgele stranden van Abel Tasman National Park en door groene wouden. Onderweg steek je getijdegeulen (de zgn. tidal crossing) door en wordt je getrakteerd op prachtige uitzichten. De tidal crossings dien je van te voren te checken op de website van Department of Conservation voordat je de hutten boekt. Soms kun je namelijk een bepaalde passage niet maken en loop je in het donker. Of moet je om de tidal crossing heen en dat kost je dan zo’n 2 uur extra.

Deze trektocht is met name ook geschikt voor beginnende hikers die (nog) geen ervaring hebben met alpien terrein en eens willen snoepen van het lopen van een meerdaagse trektocht over goed begaanbare paden.

Afstand: 60 km
Aantal dagen: 4
Zwaarte: licht / medium
Beginpunt: Marahau
Eindpunt: Totaranui (3 dagen) of Wainui Car Park (4 dagen)

Abel Tasman National Park de mooiste hikes in Nieuw-Zeeland
Abel Tasman National Park
Kepler Track

De Kepler Track wordt ook wel het kleine zusje van de Routeburn Track genoemd, omdat dit een prima en gelijkwaardig alternatief vormt indien deze laatste is volgeboekt. De Kepler Track heeft alles wat je van een Great Walk mag verwachten: flinke klimmetjes, prachtig gelegen hutten, een goed gemarkeerd pad en fabelachtige vergezichten indien het weer mooi is. De trail voert je volledig door het Fiordland National Park en ook voor deze trail geldt dus dat de zon kan schijnen of dat je alleen maar regent hebt.

Afstand: 60 km
Aantal dagen: 4
Zwaarte: medium
Beginpunt: Kepler Track Car Park (5 km buiten Te Anau)
Eindpunt: Kepler Track Car Park

Een zonnige dag op de Kepler Track
Een zonnige dag op de Kepler Track
Mueller Hut hike

Eén van de vetste overnight hikes die je kunt doen in Nieuw-Zeeland is de Mueller Hut Hike. Deze hut ligt in Mount Cook National Park en heeft echt een hele toffe locatie. Omdat de hike er naartoe behoorlijk zwaar is, is deze trektocht niet voor iedereen geschikt. Je klimt ruim 1.000 meter over steil en soms slecht begaanbaar terrein en handen- en voetenwerk is eerder regel dan uitzondering. Toch is deze tocht enorm de moeite waard. Ondanks dat het geen Great Walk is dien je deze hut ook ruim van tevoren te boeken, hij zit bijna altijd volgeboekt. Daarnaast is ook deze hike extreem weersafhankelijk. Hierdoor moest ik uiteindelijk mijn geboekte nacht cancelen en maakte ik de hike op één dag heen en terug. Niet ideaal, maar de weersomstandigheden op de dag dat ik geboekt had waren zo slecht dat de hut onbereikbaar was.

Afstand: 16 km
Aantal dagen: 2
Zwaarte: zwaar
Beginpunt: White Horse Hill Campsite
Eindpunt: White Horse Hill Campsite

Onderweg naar de Mueller Hut in Mount Cook National Park
Heaphy Track

De Heaphy Track is een van de minder bekende Great Walks en is hierdoor relatief rustig in het voor- en naseizoen. Dit heeft tot gevolg dat mountainbikers buiten het hoogseizoen ook van de trail gebruik mogen maken, maar dit heeft bij mij verder niet tot irritatie gewekt.

Het bijzondere van deze trektocht, die je door de bergen van Kahurangi National Park voert, is dat je begint op zeeniveau, stijgt tot grote hoogte en afdaalt naar de Tasmanzee.

Vervoer van- en naar de track is nogal gecompliceerd en in het laagseizoen gaan de shuttles niet dagelijks. Ik deed hierdoor 5 dagen over de trail (omdat ik eerder geen shuttle terug naar Nelson kon krijgen) maar zodra de shuttles dagelijks gaan kun je hem in principe ook in 4 dagen lopen. Echter omdat ik hem in 5 dagen liep had ik twee relatief korte dagen en overnachtte ik in een van de hutten slechts met twee andere dames. Op deze track zijn er behoorlijk wat hutten dus de route is voor iedereen anders. Over deze track schrijf ik later nog een utigebreid artikel.

De Heaphy Track kan op regenachtige dagen onbegaanbaar worden doordat rivieren buiten hun oevers treden. Laat je dus altijd goed informeren over de weersomstandigheden en voorspellingen. Neem voor minimaal 1 extra dag eten mee.

Afstand: 78 km
Aantal dagen: 4/5
Zwaarte: medium
Beginpunt: Brown Hut
Eindpunt: Kohaihai Shelter

Terug op zeeniveau op de Heaphy Track
Terug op zeeniveau op de Heaphy Track
Greenstone / Caples Track

De meest rustige trail die ik ooit liep was de Greenstone/Caples Track. Deze 4-daagse hike is een vallei zuidelijker dan de Routeburn Track, maar wel een stuk minder populair. Alhoewel deze trail niet het sublieme landschap van de Routeburn Track evenaart, heeft het toch alles dat je van een meerdaagse hike in Nieuw-Zeeland mag verwachten. Prachtige berglandschappen, een wandeling door sub-alpien terrein en snelstromende rivieren vormen het decor voor deze trektocht.

In tegenstelling tot alle eerder genoemde wandelingen kun je deze hutten niet van tevoren boeken en is hier een ‘first come, first serve’ systeem. Meer informatie vind je op de website van Department of Conservation of in dit uitgebreide artikel.

Afstand: 61 km
Aantal dagen: 4
Zwaarte: medium
Beginpunt: Greenstone Car Park
Eindpunt: Greenstone Car Park

Hiken op de Greenstone Caples Track
Angelust Hut hike

De zwaarste hike van deze lijst is zonder twijfel de Angelus Hut hike. Deze alpiene tocht voert je over de Robert Ridge in Nelson Lakes National Park naar de prachtig gelegen Angelus Hut. Onderweg loop je langs steile afgronden en dien je te beschikken over flink wat tredzekerheid evenals zelfvertrouwen. Er zijn meerdere aanlooproutes naar de hut, maar geen van deze is begaanbaar bij slecht weer. De mooiste aanlooproute is die over de Robert Ridge.

Deze tocht heeft de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen waardoor je je overnachting hier ook ruimschoots van tevoren dient te boeken. Ondanks dat de route nog slechts 12 km per enkele reis is doe je er een volledige dag over om bij de hut te komen. Heen- en terug op dezelfde dag is onbegonnen werk.

Het uitgebreide verslag lees je hier.

Afstand: 24 km
Aantal dagen: 2
Zwaarte: zwaar
Beginpunt: Mount Robert Car Park
Eindpunt: Mount Robert Car Park

Angelus Hut
Angelus Hut
Hump Ridge Track

De Hump Ridge Track is in de running om de volgende Great Walk of New Zealand te worden. In de tijd dat ik hem liep (2018) was deze hike nog relatief onbekend en vond ik hem mooi, maar niet zo indrukwekkend als de andere hikes in Fiordland National Park.

Het bijzondere aan deze hike is dat hij niet in beheer is bij Department of Conservation en dat de hutten relatief luxe zijn. Dit wil zeggen: je kunt er eten en drinken kopen en kiezen voor opgemaakte bedden. Daarnaast hoef je niet je eigen kookspullen mee te dragen, die zijn ruimschoots voorzien in de hutten.

De Hump Ridge Track voert je door de meest desolate landschappen van Fiordland National Park en voor mijn gevoel liep ik echt door het einde van de wereld. Echter had ik helaas ontzettend slecht weer (Fiordland he) waardoor ik niet zo genoot van deze hike als ik had gehoopt. Wie weet krijg ik ooit nog eens de kans om hem met goed weer te lopen.

Afstand: 61 km
Aantal dagen: 3
Zwaarte: medium
Beginpunt: Rarakau Car Park
Eindpunt: Rarakau Car Park

Op de Hump Ridge Track
Op de Hump Ridge Track
Rakiura Track

En last but not least, de Rakiura Track. Deze bijzondere 3-daagse hike op Stewart Island wordt relatief weinig belopen en is dus een prima optie wanneer je de drukte op de tramping tracks van Nieuw-Zeeland wilt vermijden.

Deze track voert je door de meest fabelachtige landschappen van Rakiura National Park en alhoewel ik hem in 2011 al liep, kan ik me vooral nog herinneren hoe modderig het destijds was. Ook zag ik op deze track voor het eerst (en tevens laatst) een wilde kiwi. Eén van de huttenwachten op deze track nam me mee op pad en hielp me tijdens de schemer een wilde kiwi te zien. Zo gaaf!

Afstand: 31 km
Aantal dagen: 3
Zwaarte: medium
Beginpunt: Lee Bay Road End
Eindpunt: Fern Bay Road End

Rakiura National Park
Ook nog handig om te weten

Handig om te weten over deze meerdaagse hikes in Nieuw-Zeeland is dat alle hierboven gegeven informatie onder voorbehoud van wijzigingen is. Department of Conservation past met regelmaat voorwaarden en regels aan, maar het is onmogelijk die continue te updaten en bij te houden. Check daarom altijd de laatste informatie op de website van de betreffende track.

Daarnaast wil ik je nog het volgende meegeven:

– Alle genoemde trektochten met uitzondering van de Greenstone/Caples Track dien je (ruim) van tevoren te boeken. Op sommige tracks is het mogelijk te kamperen, zie hiervoor de website van DOC. Ook campings dienen van tevoren geboekt te worden.

– Voor de meeste hutten geldt dat je zelf kookgerei mee dient te nemen. Een slaapzak en kussensloop draag je altijd zelf mee, evenals al je eten en drinken voor tijdens de track. Ik neem op meerdaagse hikes altijd voor 1 extra dag eten mee, omdat het kan gebeuren dat je wegens weersomstandigheden vast komt te zitten.

– Wat weersomstandigheden betreft: houd er rekening mee dat je trektocht mogelijk anders verloopt dan gepland. Zo kon maakte ik de Tongariro Northern Circuit hike zoals gezegd in omgekeerde volgorde, cancelde ik de nacht in Mueller Hut en heb ik de trektocht naar Welcome Flat Hut zelfs nooit kunnen maken.

Hopelijk heb je genoten van dit artikel en heb ik je gemotiveerd om eens een meerdaagse hike in Nieuw-Zeeland te doen. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, laat ze dan gerust achter in de comments of stuur me een bericht!

Regel je Nieuw-Zeeland reis

Zin gekregen om naar Nieuw-Zeeland te gaan? Dan heb ik hieronder nog wat tips voor je met onder meer mijn favoriete websites om je reis te boeken en mijn favoriete reisgidsen.

– Vluchten boek je snel en voordelig via Skyscanner. Ook op KAYAK vind je vaak gunstige tarieven. Benieuwd naar mijn favoriete airlines? Lees dan dit uitgebreide artikel over vliegen naar Nieuw-Zeeland.

– Een huurauto boek je veilig bij Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico voor je af zodat je zonder zorgen op reis kunt gaan en bij aankomst geen discussie hoeft te voeren over extra verzekeringen. Ze werken uitsluitend samen met gerenommeerde autoverhuurders zoals Alamo en Herz. Bekijk de tarieven, opties en beschikbaarheid hier. Meer weten over autohuur? Lees dan dit uitgebreide artikel.

– Je accommodaties regel je snel en eenvoudig via Booking.com. Tip: boek je optie waarbij je tot kort voor vertrek kosteloos kunt annuleren zodat je eventueel nog kunt wijzigen.

– Liever met een camper op pad? Bekijk hier de opties en prijzen van verschillende camperverhuurders of boek hier je SpaceShip.

– Mijn favoriete wegenkaart van Nieuw-Zeeland is deze.

– Als reisgids neem ik steevast de Lonely Planet mee. Liever een Nederlandstalige reisgids? Bestel dan hier het Reishandboek Nieuw-Zeeland van uitgeverij Elmar dat door mijzelf geschreven is bij Bol.com of bestel hem bij je lokale boekhandel.

Meer lezen? Dan zijn deze artikelen wellicht interessant voor je:
– Alle nationale parken van Nieuw-Zeeland op een rij
– De mooiste wandelingen in Abel Tasman National Park
– De 25 mooiste plekken in Nieuw-Zeeland

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.