Lake Matheson Nieuw-Zeeland
Bezienswaardigheden,  Wandelingen

Lake Matheson: het mooiste meer van Nieuw-Zeeland?

Het mooiste meer van Nieuw-Zeeland? Dat is absoluut Lake Matheson, ook wel bekend als ‘Reflection Lake.’ Op een heldere dag kun je hier, wanneer het bovendien windstil is, de reflectie van Mount Cook en Mount Tasman zien, een heel bijzonder fenomeen. In dit artikel vertel ik je alles over Matheson Lake en wat je zelf kunt doen om je bezoek aan het meer tot een succes te maken!

Lake Matheson Nieuw-Zeeland
Lake Matheson wordt omringd door mooie quotes

Lake Matheson is waarschijnlijk het beroemdste meer van Nieuw-Zeeland. Je hoeft maar een fotoboek open te slaan en gegarandeerd dat er een foto van dit meer in staat. Het meer ligt in Westland Tai Poutini National Park, aan de westkust van het Zuidereiland, op ongeveer 10 minuten rijden buiten Fox Glacier. Matheson Lake werd ongeveer 14.000 jaar geleden gevormd, toen de Fox Glacier zich begon terug te trekken, toen de gletsjer helemaal tot aan zee reikte.

Lake Matheson is beroemd vanwege de reflectie van de twee hoogste bergen van Nieuw-Zeeland: Mount Tasman (links) en Mount Cook (rechts). Alhoewel Mount Tasman de hoogste twee lijkt, is het andersom, dit komt omdat Mount Tasman dichterbij ligt dan Mount Cook.

Lake Matheson Mount Tasman Mount Cook
Lake Matheson vanaf Jetty Viewpoint
Wandelingen bij Lake Matheson

De enige manier om Lake Matheson te bezoeken is te voet. Er zijn meerdere opties, ook voor mindervaliden en kinderwagens is er een wandelroute uitgezet. Vanaf de parkeerplaats op tien minuten rijden buiten het dorp, is het een wandeling van 4,4 kilometer rondom het meer, je bezoek dan alle hieronder genoemde uitzichtpunten.

Wandeloptie 1: Jetty Viewpoint – deze is toegankelijk voor minder validen
Deze wandelroute is 2,4 km retour en duurt ongeveer 45 minuten

Wandeloptie 2: Lake Circuit – naar Jetty Viewpoint, View of Views Lookout, Reflection Island Lookout
Deze wandelroute is 4,4 km retour en duurt ongeveer 1.5 uur

De genoemde wandeltijden zijn zoals omschreven door Department of Conservation. Je kunt aanzienlijk sneller zijn met een gemiddeld wandeltempo.

Het begin van de Lake Matheson wandelroutes
Het begin van de Lake Matheson wandelroutes
Het vlonderpad bij Lake Matheson
Het vlonderpad
Reflection Pond
Reflection Pond
Tips voor je bezoek aan Lake Matheson

Ik heb Lake Matheson drie keer bezocht, waarvan twee keer met reflectie en een keer met slecht weer. Je kunt je met slecht weer de moeite van deze wandeling besparen, als het bewolkt is en/of regent is het aanzienlijk minder mooi. Mijn ervaring is dat je het beste zo vroeg mogelijk kunt gaan, net als de zon op is. Beide keren dat ik de reflectie zag, was dit net net zonsopkomst. Het is bijna altijd zo dat gedurende de ochtend er bewolking optreedt boven de bergen en dan is het mooiste moment al voorbij. Oftewel: vroeg je bed uit dus!

The View of Views bij Lake Matheson
The View of Views
Ook nog handig om te weten voor je bezoek aan Lake Matheson

Tenslotte heb ik nog wat overige tips voor je bezoek aan Lake Matheson en Reflection Pond:

– De beste wandelrichting is met de klok mee.
– Houd er rekening mee dat vogels en eenden regelmatig de reflectie verstoren.
– Er is een café bij de parkeerplaats met heerlijke ontbijtjes voor na je wandeling.
– Het wandelpad is breed en vlak, alleen bij View of the Views zijn wat trappen en er zijn een aantal boardwalks.
– Er zijn niet al te veel parkeerplaatsen, zorg dus dat je er bent voordat de meeste mensen komen én voordat de touringcars komen!

Blauwe paddestoelen Nieuw-Zeeland
Blauwe paddestoelen in het sprookjesbos bij Lake Matheson
Waar te overnachten in Fox Glacier?

Fox Glacier is niet meer dan een straat met wat restaurants en motels. Even met je ogen knipperen en je bent er doorheen gereden zeg maar. Mijn favoriete plek om te overnachten bij Fox Glacier is op de Top 10 Campsite. Ze hebben non-powered en powered sites, maar ook verschillende motel units. Verder zijn er in het gehucht enkele motels en B&B’s. Het stelt allemaal niet zo veel voor, maar het is wel noodzakelijk om ruim van tevoren te boeken. Ook de campsite waar ik stond was elk dag al volgeboekt, zelfs nog half maart, wat normaal gesproken al geen hoogseizoen meer is.

Bekijk hier de verschillende opties, prijzen en beschikbaarheid van de accommodaties in Fox Glacier.

Reflection Pond
Een bijna perfecte reflectie!
Regel je Nieuw-Zeeland reis

Zin gekregen om naar Nieuw-Zeeland te gaan? Dan heb ik hieronder nog wat tips voor je met onder meer mijn favoriete websites om je reis te boeken en mijn favoriete reisgidsen.

– Vluchten boek je snel en voordelig via Skyscanner. Ook op KAYAK vind je vaak gunstige tarieven. Benieuwd naar mijn favoriete airlines? Lees dan dit uitgebreide artikel over vliegen naar Nieuw-Zeeland.

– Een huurauto boek je veilig bij Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico voor je af zodat je zonder zorgen op reis kunt gaan en bij aankomst geen discussie hoeft te voeren over extra verzekeringen. Ze werken uitsluitend samen met gerenommeerde autoverhuurders zoals Alamo en Herz. Bekijk de tarieven, opties en beschikbaarheid hier. Meer weten over autohuur? Lees dan dit uitgebreide artikel.

– Je accommodaties regel je snel en eenvoudig via Booking.com. Tip: boek je optie waarbij je tot kort voor vertrek kosteloos kunt annuleren zodat je eventueel nog kunt wijzigen.

– Liever met een camper op pad? Bekijk hier de opties en prijzen van verschillende camperverhuurders of boek hier je SpaceShip.

– Mijn favoriete wegenkaart van Nieuw-Zeeland is deze.

– Als reisgids neem ik steevast de Lonely Planet mee. Liever een Nederlandstalige reisgids? Bestel dan hier het Reishandboek Nieuw-Zeeland van uitgeverij Elmar dat door mijzelf geschreven is bij Bol.com of bestel hem bij je lokale boekhandel.

Reishandboek Nieuw-Zeeland

Meer lezen over Nieuw-Zeeland? In het najaar van 2022 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Nieuw-Zeeland, dat ik schreef naar aanleiding van de vier uitgebreide rondreizen die ik maakte door dit fascinerende land.

In dit boek heb ik niet alleen alle praktische en toeristische informatie gebundeld, maar ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ervaringen en leuke wandelroutes.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Laat mij jouw reis plannen!

Wil je een rondreis door Nieuw-Zeeland gaan maken, maar heb je geen idee waar te beginnen? Ik help je graag met het maken van een persoonlijke reisplanning die aansluit bij jouw wensen. Geen dertien in een dozijn programma dus, maar een speciaal voor jou gecreëerde reisplanning die met zorg en aandacht voor je samengesteld wordt door dé Nieuw-Zeeland expert van Nederland. Ik bezocht het land vijf keer en reisde er meer dan een jaar rond.

Bekijk hier wat ik voor jou kan betekenen of neem direct contact met me op.

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.