noordereiland nieuw-zeeland route en bezienswaardigheden
Nieuw-Zeeland tips

Noordereiland Nieuw-Zeeland: de beste route en bezienswaardigheden

Benieuwd naar de mooiste route op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland? En wat de belangrijkste bezienswaardigheden zijn? Dan ben je hier op de juiste plek! Ik bezocht Nieuw-Zeeland de afgelopen jaren vijf keer en ken het land dus op mijn duimpje.

‘Please go to the South Island as soon as you can, it’s more beautiful than the North Island’. Dit zijn de exacte woorden die ik las in het gastenboek van mijn hostel in Auckland toen ik daar aan kwam tijdens mijn eerste Nieuw-Zeeland reis in 2002. Op dat moment wist ik nog niet dat het bovenstaande waar was, maar ook slechts een mening.

Heel vaak krijg ik de vraag van mensen ‘hoeveel tijd moet ik doorbrengen op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland’ en mijn antwoord is steevast dat ik dat niet voor jou kan bepalen. Het is namelijk volledig afhankelijk van hoeveel tijd je te besteden hebt, hoeveel kilometers je wilt rijden en hoe lang je op één plek wilt blijven.

Ik ga je echter toch op weg helpen om een weloverwogen keuze te kunnen maken. Laat me zeker achteraf weten of je mijn lijst met bezienswaardigheden op het Noordereiland goed vond of dat er plek is voor verbetering.

Dit artikel verscheen voor het eerst in 2020 en werd geupdate na mijn meest recente bezoek aan Nieuw-Zeeland in 2023.

Whangarei Heads, Noordereiland Nieuw-Zeeland
Whangarei Heads
Hoeveel tijd op het Noordereiland vs. het Zuidereiland

Een mooie vuistregel is dat je 1/3 van je reis op het Noordereiland doorbrengt en 2/3 op het Zuidereiland tijdens je Nieuw-Zeeland reis. Ik denk dat je op die manier een mooie verdeling hebt tussen beide eilanden en genoeg tijd op beide plekken hebt, mits je reisduur ten minste vier weken (inclusief vluchten) is.

Wanneer je reis korter dan vier weken is adviseer ik je een keuze te maken tussen het Noordereiland en het Zuidereiland, omdat je anders alleen maar aan het haasten bent.

Houd er rekening mee dat je, wanneer je vanuit Nederland of België reist je vooruit in de tijd gaat. Afhankelijk van het seizoen is dit 11 of 12 uur. Daarnaast duurt de vlucht naar Nieuw-Zeeland nog minstens 24 uur. Je komt dus meestal pas anderhalve dag na vertrek vanuit hier in Nieuw-Zeeland aan. Voor de terugreis geldt dat je terug vliegt en dus 11 of 12 uur ‘wint’. Maar ook dan duurt de vlucht nog steeds 24 uur. Oftewel je bent minimaal 3.5-4 dagen kwijt als reistijd. Als je maar drie weken vakantie hebt, blijft er te weinig tijd over om beide eilanden te bezoeken.

Lees hier mijn verdere tips voor het vliegen naar Nieuw-Zeeland en het autorijden in Nieuw-Zeeland.

Houd er daarnaast rekening mee dat:
– De overtocht van het Noordereiland naar het Zuidereiland niet altijd even goedkoop is.
– Het soms flink aan de prijs kan zijn als je een auto op het Noordereiland ophaalt en op het Zuidereiland weer inlevert.

Als je maar zo’n 2.5 week hebt, zou ik dus kiezen om één van de twee eilanden te bezoeken en het andere eiland voor een volgende keer te bewaren. Want beloof me: na je eerste bezoek aan Nieuw-Zeeland, wil je er zeker nog eens terug.

Aankomst op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland
Welkom in Nieuw-Zeeland
Handig om te weten over het Noordereiland

Het Noordereiland is eenvoudiger te bereizen dan het Zuidereiland. Vooral rondom Auckland zijn er diverse vierbaanswegen die het simpel maken je te verplaatsen van de ene naar de andere plek. Wanneer je wat verder van Auckland vandaan raakt, worden de wegen smaller en het landschap heuvelachtiger.

De hoogste bergen vind je op het centrale deel van het Noordereiland in Tongariro National Park. Het hoogste punt van het Noordereiland is Mount Ruapehu (2.797m) gevolgd door Mount Taranaki (2.518m) en Mount Ngaruhoe (2.291m).

Behalve deze vulkanische pieken vind je met name groene heuvellandschappen op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Of zoals ik ze noem: hobbitheuvels. De ‘rolling hills’ met schapen zijn zeer karakteristiek voor het Noordereiland. Wist je trouwens dat Nieuw-Zeeland meer schapen dan inwoners heeft?

Enkele van mijn persoonlijke favoriete routes / wegen over het Noordereiland zijn:

– Highway 1 tussen Kaitaia en Cape Reinga
– de ‘Desert Road’ door de Rangipo Desert (Highway 1 tussen Turangi en Waiouru)
– De 25 en 25A op het Coromandel Peninsula

Mount Ngauruhoe in Tongariro National Park
Route Noordereiland Nieuw-Zeeland

Zoals ik in dit artikel schrijf adviseer ik je om altijd even te acclimatiseren in Auckland. Mocht je niet in Auckland willen blijven, dan zijn er in de omgeving prachtige plekken die je kunt bezoeken, zoals Rangitoto Island, Waiheke Island en de Waitakere Ranges.

Ik heb hieronder mijn ideale route omschreven voor een rondreis over het Noordereiland van 1 en 2 weken. Daaronder vind je mijn persoonlijke hoogtepunten en nog wat aanvullende tips.

Piha Beach
Rondreis Noordereiland 7 dagen

Dag 1. Aankomst Auckland
Dag 2. Vrije dag Auckland, eventueel bezoek Rangitoto Island of Waitakere Ranges
Dag 3. Ophalen huurauto en naar Rotorua
Dag 4. Vrije ochtend Rotorua, in de middag naar Taupo
Dag 5. Bezoek aan Tongariro National Park
Dag 6. Rit naar Wellington, vrije middag
dag 7. Ferry naar het Zuidereiland

Rijafstand (meest directe route): 725 km

Dit is een hele beperkte route, maar laat je kennis maken met de belangrijkste bezienswaardigheden op het Noordereiland. Hieronder vind je ook een route van 14 dagen die je net iets meer van het Noordereiland laat zien maar waarbij de rijafstand ook langer is.

Houd er rekening mee dat rijden in Nieuw-Zeeland een stuk tijdrovender is dan wij gewend zijn en dat het tijd kost om aan het links rijden te wennen. Plan daarom vooral aan het begin van je reis niet te lange rijdagen in.

De beroemde Wellington Cable Car
Rondreis Noordereiland 14 dagen

Dag 1. Aankomst in Auckland
Dag 2. Vrije dag in Auckland voor Rangitoto Island of Waiheke Island
Dag 3. Rit naar Whangarei en Bay of Islands
Dag 4. Vrije dag in de Bay of Islands of bij Whangarei Heads
Dag 5. Naar Cape Reinga
Dag 6. Terug naar Auckland, overnachting in de Waitakere Ranges
Dag 7. Naar het Coromandel Peninsula en Waitomo
Dag 8. Bezoek aan de Waitomo Caves, door naar Rotorua
Dag 9. Vrije dag in Rotorua
Dag 10. Korte rit naar Taupo, vrije middag
Dag 11. Bezoek aan Tongariro National Park
Dag 12. Naar Napier, bezoek Cape Kidnappers
Dag 13. Naar Wellington, vrije middag
Dag 14. Ferry naar het Zuidereiland

Rijafstand (meest directe route): 2.305 km

Bij deze route rij je dus aanzienlijk meer kilometers, maar zie je echt de grote verscheidenheid van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland.

Cape Kidnappers Noordereiland Nieuw-Zeeland
Cape Kidnappers
Overige bezienswaardigheden Noordereiland

Behalve bovengenoemde zijn er nog diverse andere bezienswaardigheden op het Noordereiland die niet terugkomen in de bovenstaande routes. Dit zijn meestal zeer specifieke bestemmingen die niet voor iedereen even interessant zijn. Je kunt ze echter zonder problemen toevoegen in de bovengenoemde routes door enkele andere dingen over te slaan

Je kunt de volgende plekken indien gewenst nog toevoegen aan je rondreis over het Noordereiland:

– Great Barrier Island
– Whanganui en Whanganui National Park
– Matamata en de Hobbiton Movie Set
– Tauranga Forest Park
– Otaki Beach
– De Timber Trail
– Mount Taranaki / Egmont National Park

Het vulkanische White Island is vanwege een zware uitbarsting in december 2019 voorlopig gesloten voor bezoekers.

Hobbiton movie set Nieuw-Zeeland
Hobbiton movie set
Noordereiland kaart

Op zoek naar een een handige kaart van het Noordereiland? In Nederland worden geen losse kaarten verkocht van alleen het Noordereiland. Mijn favoriete kaart om mijn rondreis te plannen is deze van Freytag & Berndt.

Bij de AA in Auckland (het kantoor van de Nieuw-Zeelandse ANWB) kun je gratis wegenkaarten ophalen. Een bezoek aan dit kantoor loont sowieso vanwege het uitgebreide aanbod informatiefolders en behulpzame personeel.

Bezienswaardigheden Noordereiland Nieuw-zeeland
De rollende heuvels van het Noordereiland
Top 5 bezienswaardigheden Noordereiland

Ik sluit dit artikel af met mijn persoonlijke top 5 bezienswaardigheden op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Een mix van natuur, wandelingen en culturele bezienswaardigheden:

1. De Tongariro Alpine Crossing in Tongariro National Park
2. Rangitoto Island, Auckland
3. Cape Reinga in Northland (noord Nieuw-Zeeland)
4. Hobbiton movie set
5. Te Papa Museum in Wellington

Over het Zuidereiland schreef ik ook een artikel met tips voor je route en hoogtepunten, je vindt het artikel hier.

Hopelijk heb ik je hiermee een idee gegeven van de mogelijkheden om jouw rondreis over het Noordereiland zo goed mogelijk te plannen.

Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, laat ze dan gerust achter in de comments!

Nieuw-Zeeland bezienswaardigheden
Cape Reinga
Regel je Nieuw-Zeeland reis

Zin gekregen om naar Nieuw-Zeeland te gaan? Dan heb ik hieronder nog wat tips voor je met onder meer mijn favoriete websites om je reis te boeken en mijn favoriete reisgidsen.

– Vluchten boek je snel en voordelig via Skyscanner. Ook op KAYAK vind je vaak gunstige tarieven. Benieuwd naar mijn favoriete airlines? Lees dan dit uitgebreide artikel over vliegen naar Nieuw-Zeeland.

– Een huurauto boek je veilig bij Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico voor je af zodat je zonder zorgen op reis kunt gaan en bij aankomst geen discussie hoeft te voeren over extra verzekeringen. Ze werken uitsluitend samen met gerenommeerde autoverhuurders zoals Alamo en Herz. Bekijk de tarieven, opties en beschikbaarheid hier. Meer weten over autohuur? Lees dan dit uitgebreide artikel.

– Je accommodaties regel je snel en eenvoudig via Booking.com. Tip: boek je optie waarbij je tot kort voor vertrek kosteloos kunt annuleren zodat je eventueel nog kunt wijzigen.

– Liever met een camper op pad? Bekijk hier de opties en prijzen van verschillende camperverhuurders of boek hier je SpaceShip.

– Mijn favoriete wegenkaart van Nieuw-Zeeland is deze.

– Als reisgids neem ik steevast de Lonely Planet mee. Liever een Nederlandstalige reisgids? Bestel dan hier het Reishandboek Nieuw-Zeeland van uitgeverij Elmar dat door mijzelf geschreven is bij Bol.com of bestel hem bij je lokale boekhandel.

Reishandboek Nieuw-Zeeland

Meer lezen over Nieuw-Zeeland? In het najaar van 2022 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Nieuw-Zeeland, dat ik schreef naar aanleiding van de vier uitgebreide rondreizen die ik maakte door dit fascinerende land.

In dit boek heb ik niet alleen alle praktische en toeristische informatie gebundeld, maar ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ervaringen en leuke wandelroutes.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Laat mij jouw reis plannen!

Wil je een rondreis door Nieuw-Zeeland gaan maken, maar heb je geen idee waar te beginnen? Ik help je graag met het maken van een persoonlijke reisplanning die aansluit bij jouw wensen. Geen dertien in een dozijn programma dus, maar een speciaal voor jou gecreëerde reisplanning die met zorg en aandacht voor je samengesteld wordt door dé Nieuw-Zeeland expert van Nederland. Ik bezocht het land vijf keer en reisde er meer dan een jaar rond.

Bekijk hier wat ik voor jou kan betekenen of neem direct contact met me op.

Meer lezen? Dan zijn deze artikelen wellicht interessant voor je:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.