Auto kopen in Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland tips,  Vervoer

Een auto kopen in Nieuw-Zeeland doe je zo!

Wil je een auto kopen in Nieuw-Zeeland? Dat is stukken eenvoudiger dan je denkt. Ik kocht in het verleden twee keer een auto in Nieuw-Zeeland en zou het zo opnieuw doen. In dit artikel deel ik niet alleen handige tips voor het kopen- en verkopen van de auto, maar ook dingen om vooraf rekening mee te houden wanneer je overweegt om een auto te kopen.

Ook alleen als vrouw? Jazeker! Ik doorliep het proces van kopen en verkopen twee keer en heb er geen seconde spijt van gehad. Okee, alleen die ene keer dat ik met pech langs de kant van de weg stond. Maar goed, dat hoort erbij. Ik heb in principe geen verstand van auto’s en geef je hieronder al mijn tips! Mocht je na het lezen nog vragen hebben, laat dan gerust een comment achter!

auto kopen in nieuw-zeeland
Met mijn Toyota op de weg naar Mount Cook

Allereerst: hoe maak je de keuze voor het kopen of huren van een auto voor je Nieuw-Zeeland reis? Dat is natuurlijk heel persoonlijk en afhankelijk van hoeveel “gedoe” je wilt tijdens je reis. Ga je maar een maand of zes weken op reis, dan is een auto huren vaak sneller en eenvoudiger. Ga je langer op reis, dan is een auto kopen in Nieuw-Zeeland wellicht een goede optie voor jou.

Ga er vanuit dat je met het kopen en verkopen toch best wat tijd kwijt bent. Alhoewel het proces van kopen en verkopen bij mij beide keren super snel verliep, was ik er zowel met de koop en verkoop toch al een paar dagen druk mee.

Denk niet alleen aan het bekijken van auto’s en de uiteindelijke deal sluiten, maar vervolgens ook het registreren en verzekeren van je auto.

Bovendien brengt de aankoop- en verkoop stress met zich mee. Kun je wel een geschikte auto vinden? Wat als ie toch niet in orde blijkt? Wat als je schade rijdt? Wat als je hem niet kunt verkopen? Als jij denkt dat je hier gevoelig voor bent, koop dan zeker geen auto, maar kies ervoor om er eentje te huren. Over de kosten ga ik het later hebben!

Camping Queenstown camping
Met mijn Ford in Queenstown
Waar koop je een auto in Nieuw-Zeeland

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het kopen van een auto in Nieuw-Zeeland. Ik heb beide keren dat ik een auto kocht de betreffende auto via Facebook gevonden. De eerste keer in Auckland via een Facebook pagina “Backpacker Cars New Zealand” en de tweede keer in Nelson via de Facebook Marketplace.

Er zijn drie verschillende opties:

  • Je koopt van een andere backpacker. Dit kan via de verschillende Facebook groepen (oa Backpacker Cars New Zealand en Dutchies in New Zealand), via hostels of Facebook marketplace.
  • Je koopt van een particulier. Dit kan bijvoorbeeld via de Facebook marketplace of TradeMe, de Nieuw-Zeelandse versie van marktplaats.
  • Je koopt via een dealer of een garage. In Auckland en Christchurch zijn verschillende dealers die gespecialiseerd zijn in backpacker auto’s en goedkope auto’s.


De eerste keer kocht ik van een handelaar in Auckland, een Toyota Corolla. Het voordeel was dat hij me precies kon uitleggen hoe e.e.a. werkte en waar ik de auto kon registreren. Het nadeel van via een handelaar kopen is mogelijk dat je een scam koopt. Kijk daarom op de Facebook pagina’s altijd naar de reputatie van iemand, voor zoverre dat te achterhalen valt. Er gaan op Facebook verschillende namen rond van dealers die gebruik maken van backpackers en slechte auto’s verkopen.

De tweede keer kocht ik van een particulier, een jonge meid die van haar auto af wilde omdat ze een andere auto had gekocht. Ik logeerde bij een vriend in Nelson en hij vond deze auto op Facebook marketplace. In Nelson had ik geen concurrentie van andere backpackers en verliep het proces heel gemoedelijk. Omdat ik al voorkennis had van de vorige keer, ging het proces me eenvoudig af.

Roadtrip Lake Pukaki
Roadtrip time!
Je hebt een auto gevonden: en dan?

Stel je hebt (online) een geschikte auto gevonden. Maak dan allereerst een afspraak voor een proefrit. Weet je net als ik niks over auto’s? Schakel dan bijvoorbeeld een kennis in die mee kan denken. Zo heb ik tijdens mijn eerste aankoop een vriend van me in Nederland gebeld die alle specs van de auto van afstand bekeek. De tweede keer had ik een vriend bij me die wel enigszins verstand had van auto’s.

Gebruik bovendien je gezond verstand. Hoor je een raar geluid? Of stinkt de auto? Zie je vreemde dingen? Aarzel dan niet om de deal af te ketsen of verder door te vragen over de auto. Eventueel kun je bij de AA (Nieuw-Zeelandse ANWB) een Vehicle Report aanvragen. Dit kost NZD 18,95 voor members en NZD 23,95 voor non-members.

Ook bestaat er een mogelijkheid om een pre-purchase inspectie te laten doen, waarbij er gekeken wordt naar de staat van de auto. Dit kan onder andere bij de AA en is een stukje duurder, NZD 184 voor members en NZD 209 voor non-members. Overigens hoor ik soms dat er wachttijden zijn, dus hiermee kan wel kostbare tijd verloren gaan.

Wil de eigenaar van het voertuig niet meewerken aan een inspectie, dan zegt het eigenlijk al genoeg. Zelf kun je natuurlijk ook wel e.e.a. controleren, bijvoorbeeld:

  • Hoe zien de banden eruit, zit er nog genoeg groef in?
  • Maken de remmen geluiden? Maak een noodstop tijdens je proefrit om te checken hoe de remmen het doen.
  • Werken alle gordels naar behoren?
  • Wat is de kilometerstand?
  • Hoe zit het met de distributieriem? Moet deze binnenkort vervangen worden (tast maar in de buidel) of is dit gedaan? Wellicht heeft je auto een ketting en hoef je je hier niet druk over te maken.
  • Gaan er geen rare lampjes branden tijdens de proefrit.
  • Werkt de airco naar behoren?
  • Hoe doen de ruitenwissers het?
  • Werkt de afstandsbediening van je sleutel? Je audio systeem? Je ramen?
  • Kijk onder de motorkap hoe alles eruit ziet.
  • Check eventueel het oliepijl en hoe deze aangevuld en/of vervangen moet worden.
  • Loop een rondje om de auto terwijl deze stationair draait en luister naar eventuele vreemde geluiden.
  • Check of alle verlichting het doet en of er geen vocht in de lampen zit (dit is een reden om een auto af te keuren).

LET OP! Niet alle merken verkopen even makkelijk in Nieuw-Zeeland. De Nieuw-Zeelanders zijn erg van de Aziatische merken. Op de tweede plek komen Amerikaanse merken, Europese merken vind je er nauwelijks. Dit maakt het verkopen van een auto met een Europees merk (Volvo, Volkswagen) een stuk moeilijker. Ik kocht de eerste keer een Toyota Corolla en de tweede keer een Ford Mondeo. Beiden waren binnen enkele dagen verkocht.

Voordeel van je eigen auto: je mag op gravelwegen rijden!
De APK (WOF) en de rego

Twee administratieve zaken om rekening mee te houden bij de aankoop van je auto zijn de Warranty of Fitness (WOF) en de REGO.

De Warranty of Fitness is een soort van APK en elke auto in Nieuw-Zeeland moet een geldige WOF hebben. Als je van plan bent om je auto niet al te lang te houden (in mijn geval beide keren drie maanden) dan adviseer ik je om naar een auto te zoeken die een WOF heeft die ten minste nog geldig is tijdens je hele verblijf of zelfs langer, zodat je hem zonder de WOF uit te hoeven laten voeren kunt verkopen.

De REGO is registratie die voor elk voertuig betaald moet worden. Dit kun je voor een paar maanden doen of bijvoorbeeld een jaar vooruit. Je kunt het eenvoudig online doen of bij een postkantoor.

Roadtrippen op het Zuidereiland
Auto gevonden? Alles okee? Dan is dit de volgende stap!

Heb je een geschikte auto gevonden? En ben je eruit met de eigenaar over een aankoopprijs? Dan kun je de betaling gaan regelen. Tenzij je een Nieuw-Zeelandse bankrekening hebt, is het ‘t handigst om contant te betalen. Echter kun je bij veel banken maar een bepaald maximum bedrag contant opnemen uit de pinautomaat. Ik heb verschillende bankrekeningen (zakelijk en privé) en kwam hierdoor goed uit, maar ik moest er wel voor naar verschillende pinautomaten. Ga vooraf na wat de opties zijn bij jouw bank zodat je niet op het moment van de overdracht te kort hebt aan cash.

De laatste keer dat ik mijn auto verkocht, heb ik de koopster om een aanbetaling gevraagd. Dit is natuurlijk op goed vertrouwen, maar ik ga bij voorkeur uit van de goedheid in mensen en niet naar wat er allemaal mis kan gaan. Het restantbedrag maakte ze over (het was een NL-se backpacker) via internetbankieren en stond dezelfde dag op mijn rekening.

Niet vergeten: ze rijden links in Nieuw-Zeeland
De auto op jouw naam zetten en verzekeren

Nadat je de auto betaald en overgenomen hebt, kun je hem op jouw naam gaan zetten. Tenzij je al een Nieuw-Zeelands rijbewijs hebt, kan dit alleen bij een kantoor van AA, bij een postkantoor of een Vehicle Inspection Station. Neem je Nederlandse rijbewijs mee evenals je paspoort.

Nadat je de auto op jouw naam hebt gezet, ga je de auto verzekeren. Ik doe dit standaard bij de AA, de Nieuw-Zeelandse ANWB. Het hebben van een eigen auto brengt al wat meer “stress” met zich mee en dan wil ik niet niet besparen op een verzekering. Ik kies meestal voor de mees uitgebreide optie, waarbij onder meer pechhulp verzekerd was. En dit was maar goed ook, want ik heb ze een keer moeten bellen toen mijn auto niet meer wilde starten. Het euvel werd verholpen en ik kon meteen weer op pad zonder dat ik kosten maakte.

De kosten voor je verzekering zijn afhankelijk van welke auto je rijdt en of je lid bent van de AA. Ik betaalde in 2023 omgerekend ongeveer € 30 per maand voor mijn autoverzekering.

Alhoewel het verzekeren van je auto niet verplicht is in Nieuw-Zeeland is het gewoon STOM als je het niet doet. STOM ja. Maar dat snap je zelf waarschijnlijk ook wel.

Let op: als je reiziger bent kun je je premie niet per maand betalen. Je betaalt het jaarbedrag vooruit en zodra je de auto verkoopt en je verzekering opzegt, krijg je de ongenoten maanden teruggestort op je creditcard. Voor het kopen- en verkopen van een auto en het afsluiten van alle administratieve zaken moet je een adres opgeven. Dit kan het adres van een hostel of hotel zijn, maar bijvoorbeeld ook het adres van een kennis. Hier wordt niet moeilijk over gedaan aangezien het heel gebruikelijk is dat reizigers een auto kopen en verkopen.

Mijn verzekeringspapieren en registratie
Mijn verzekeringspapieren en registratie
Op pad met je nieuwe auto

Hoera, je hebt een eigen auto gekocht in Nieuw-Zeeland. En nu? Lekker mee op pad gaan en je niet teveel zorgen maken over de verkoop en de kosten van onderhoud!

Wil je weten of er onderhoud aan zit te komen? Dan is het slim om de AA 10 point check uit te laten voeren. Deze is twee keer per jaar gratis voor AA members en kost NZD 19 voor non-members. De keer dat ik het liet uitvoeren, kwamen ze met een uitgebreide lijst aan dingen die niet in orde waren met de auto. Hier werd ik best nerveus van (want yikes, hoge kosten!) en in eerste instantie heb ik met een kennis die verstand had van auto’s overlegd wat noodzakelijk was en wat niet. Kijk, een AA station moet ook geld verdienen en ze kunnen altijd wel iets vinden. Gebruik dus je gezond verstand als je beslissingen moet maken over het onderhoud van je auto.

Ga er vanuit dat je altijd onderhoudskosten hebt. Denk hierbij aan het vervangen van de oliefilter, ruitenwisser en eventueel de aanschaf van nieuwe banden. Ik heb in drie maanden tijd 188 euro aan onderhoudskosten gemaakt met mijn Ford.

Maar … doordat de auto verder goed onderhouden was, kon ik hem drie maanden na mijn aankoop voor dezelfde prijs weer verkopen. Oftewel: ik had nagenoeg gratis gereden!

De enige kosten die ik in drie maanden tijd had, was het op naam zetten en de rego (ca. 70 euro), het onderhoud (188 euro) en de verzekering van 30 euro per maand. Oftewel: ik reed voor 96 euro per maand een auto. Daar kun je niet voor huren! Ik kocht ook nog voor ongeveer 30 euro aan accessoires, onder andere een oplader en een houder voor mijn mobiele telefoon die ik als navigatie gebruikte. Deze heb ik doorverkocht aan de nieuwe eigenaar bij de verkoop. Ook heb ik één keer een liter motorolie moeten bijvullen.

Ik adviseer je overigens altijd om een spaarpotje te hebben voor onderhoud en/of noodgevallen. Dit geeft onwijs veel rust. Daarnaast loop je met een gekochte auto altijd het risico dat je groot onderhoud hebt en/of kosten maakt. Hierover vertel ik je verderop meer in het afwegen of een auto kopen in Nieuw-Zeeland voor jou geschikt is.

auto kopen in nieuw-zeeland doen of niet?
Kamperen in Tai Poutini Westland NP
Je auto verkopen: mijn tips!

Je reis door Nieuw-Zeeland loopt ten einde en je moet je auto gaan verkopen. Hieronder heb ik mijn tips opgesomd en zaken om rekening mee te houden:

  • Houd tijdens je reis de waarde van vergelijkbare auto’s online in de gaten zodat je weet voor hoeveel je hem te koop kunt aanbieden.
  • Maak onderweg mooie foto’s van je auto voor bij je advertentie.
  • Koop je van een dealer, maak dan eventueel de afspraak dat je hem na jouw reis voor een bepaald bedrag terug kunt verkopen (je moet dan meestal wel terug naar bv. Auckland).
  • Bied je auto tijdig te koop aan en wees bereid te zakken met je prijs. In de periode dat veel backpackers en reizigers aankomen in Nieuw-Zeeland (oktober, november, december) is de vraag en het aanbod een stuk hoger dan in de maanden waarin er weer veel vertrekken (maart, april, mei). Hoe minder aanbod, hoe hoger je vraagprijs!
  • Ik bood een “extra service” aan bij mijn verkoop, oftewel een uitgebreide uitleg, proefrit en het samen overschrijven van de auto. Ik wist namelijk hoe spannend het was om een auto te kopen in Nieuw-Zeeland als vrouw alleen en speelde hiermee in op de wens van andere vrouwelijke backpackers om op een veilige manier een auto te kopen. Ik ben uiteindelijk met degene die mijn auto de laatste keer kocht een paar uur wezen autorijden om haar uitleg te geven over de auto, heb haar laten zien hoe ze de olie kan checken en bijvullen, heb uitleg gegeven over de verzekeringen en we hebben de registratie samen gedaan. Hoe fijn is het als je dit kunt aanbieden en een andere solo reizende vrouw kunt helpen?

Het enige dat je bij de verkoop van de auto hoeft te regelen zijn het invullen van een verkoopformulier bij het postkantoor en het opzeggen van je verzekering. Dit laatste kan bij de AA telefonisch. Zo makkelijk gaat het dus!

Huurauto Nieuw-Zeeland auto huren Nieuw-Zeeland
Mijn auto van Omega Car Rentals toen ik geen auto kocht
Waarom je juist wel of geen auto moet kopen in Nieuw-Zeeland

Last but not least deel ik (nogmaals) enkele van mijn persoonlijke overwegingen of je wel of niet een auto moet kopen in Nieuw-Zeeland:

  • Koop geen auto als je minder dan zes weken op reis bent in Nieuw-Zeeland, het is dan het administratieve gedoe niet waard.
  • Reis je tussen de 6 weken en 3 maanden: ga dan na wat de kosten/baten zijn. Bekijk bijvoorbeeld op Booking wat het huren van een auto kost. Vergelijk dit met de kosten die je maakt voor het kopen van een auto met een afschrijving van ongeveer 25% op de aanschafprijs.
  • Houd rekening met onderhoud en kosten die je maakt mocht je pech krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een kapotte accu, een lekke band of een ster in je ruit.
  • Krijg je bij voorbaat al stress van auto’s? Ga dan een auto huren! Niks is zo vervelend als continue in spanning zitten of je auto wel start en/of ie je veilig naar je volgende bestemming zal brengen.
  • Het is echt een persoonlijke voorkeur. Het kopen en verkopen van een auto in Nieuw-Zeeland kan voordelig uitpakken, maar ook nadelig. Wees bereid om een gokje te wagen als je een auto koopt. Je kunt bepaalde risico’s nu eenmaal niet uitsluiten.
  • Met een eigen gekochte auto kun je op onverharde wegen rijden die niet zijn toegestaan bij huurauto’s. Krijg je pech, dan bestaat de kans dat je alsnog moet betalen ondanks je verzekering, check de voorwaarden!
  • Is je auto groot genoeg en ben je zelf niet al te groot? Dan kun je jouw auto ook gebruiken als kampeerauto. Ik had een tent bij me, maar omdat het regelmatig slecht weer was, sliep ik ook vaak achter in de auto. Let op: je moet met een auto wel op campings staan, freedom camping is niet toegestaan met een auto.
Auto huren in Nieuw-Zeeland
Met mijn Toyota op het Zuidereiland

E-book Nieuw-Zeeland
voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Nieuw-Zeeland op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

In mijn e-book Nieuw-Zeeland voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Nieuw-Zeeland. Ooit was ik zelf een beginner. In 2002 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik nog vier keer naar Nieuw-Zeeland en inmiddels heb ik dus meer dan 20 jaar reiservaring!

In het e-book vind je bovendien een leuke mix van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2002 voor het eerst op reis ging in Nieuw-Zeeland.

Bekijk en bestel het e-book hier.

Regel je Nieuw-Zeeland reis

Zin gekregen om naar Nieuw-Zeeland te gaan? Dan heb ik hieronder nog wat tips voor je met onder meer mijn favoriete websites om je reis te boeken en mijn favoriete reisgidsen.

– Vluchten boek je snel en voordelig via Skyscanner. Ook op KAYAK vind je vaak gunstige tarieven, evenals Cheap Tickets. Benieuwd naar mijn favoriete airlines? Lees dan dit uitgebreide artikel over vliegen naar Nieuw-Zeeland.

– Een huurauto boek je veilig bij Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico voor je af zodat je zonder zorgen op reis kunt gaan en bij aankomst geen discussie hoeft te voeren over extra verzekeringen. Ze werken uitsluitend samen met gerenommeerde autoverhuurders zoals Alamo en Herz. Bekijk de tarieven, opties en beschikbaarheid hier. Meer weten over autohuur? Lees dan dit uitgebreide artikel.

– Je accommodaties regel je snel en eenvoudig via Booking.com. Tip: boek je optie waarbij je tot kort voor vertrek kosteloos kunt annuleren zodat je eventueel nog kunt wijzigen.

– Liever met een camper op pad? Bekijk hier de opties en prijzen van verschillende camperverhuurders.

– Mijn favoriete wegenkaart van Nieuw-Zeeland is deze.

– Als reisgids neem ik steevast de Lonely Planet mee. Liever een Nederlandstalige reisgids? Bestel dan hier het Reishandboek Nieuw-Zeeland van uitgeverij Elmar dat door mijzelf geschreven is bij Bol.com of bestel hem bij je lokale boekhandel.

Laat mij jouw reis plannen!

Wil je een rondreis door Nieuw-Zeeland gaan maken, maar heb je geen idee waar te beginnen? Ik help je graag met het maken van een persoonlijke reisplanning die aansluit bij jouw wensen. Geen dertien in een dozijn programma dus, maar een speciaal voor jou gecreëerde reisplanning die met zorg en aandacht voor je samengesteld wordt door dé Nieuw-Zeeland expert van Nederland. Ik bezocht het land vijf keer en reisde er meer dan een jaar rond.

Bekijk hier wat ik voor jou kan betekenen of neem direct contact met me op.

Verder lezen?

Hopelijk heb ik je hiermee een beeld gegeven van wat het kopen van een auto in Nieuw-Zeeland precies inhoudt en wat de mogelijkheden zijn. Wil je verder lezen, dan vind je de volgende artikelen ook vast nuttig:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.