Mangaokewa Scenic Reserve in Te Kuiti
Steden

Wat te doen in Te Kuiti, Nieuw-Zeeland

Benieuwd naar wat je kunt doen in Te Kuiti in Nieuw-Zeeland? Dan ben je hier aan het juiste adres. Alhoewel … heel veel is er niet te doen en de meeste bezoekers gebruiken dat dan ook vooral wanneer ze op doorreis zijn op het Noordereiland. Ik verbleef tijdens mijn recente reis een week in Te Kuiti omdat ik vanwege slecht weer niet verder kon (ik liep de Te Araroa Track) en leerde het dorp hierdoor op een bijzondere manier kennen. Niet in de laatste plaats omdat ik hier oog in oog stond met Jacinda Ardern, de toenmalige premier van Nieuw-Zeeland!

Natuur Te Kuiti
De natuur rondom Te Kuiti

Te Kuiti ligt in het westen van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, op ongeveer drie uur rijden ten zuiden van Auckland en 20 minuten rijden van de beroemde Waitomo Caves vandaan.

Te Kuiti spreek je uit als “te kjoe-wi-tie”. Althans, zo heb ik het geleerd van de locals waar ik overnachtte.

Te Kuiti heeft ongeveer 5.000 inwoners en staat vooral bekend als de plek waar elk jaar het weekend na Pasen de New Zealand sheap shearing championships gehouden worden, oftewel de kampioenschappen schapen scheren. Er staat een Big Shearer standbeeld van wel zeven meter hoog in het centrum van Te Kuiti.

Wat te doen in Te Kuiti

In Te Kuiti zelf is niet ontzettend veel te doen. Er is één hoofdstraat met verschillende winkels, een aantal supermarkten. Het Tokanganui-a-Noho Maori House heeft prachtige houtsnijwerken en is op afspraak te bezoeken. Dit is waar ik Jacinda Ardern zag in 2022, toen ze in Te Kuiti was. Heel bijzonder!

Te Kuiti wordt omgeven door de groene heuvels waar dit deel van het Noordereiland zo bekend om staat. Net ten zuiden van Te Kuiti ligt het Mangaokewa Scenic Reserve, vanuit het dorp wandel je zo de Te Araroa Track op en kun je een stuk langs de rivier lopen.

Verderop liggen de beroemde Waitomo Caves. Ook wordt Te Kuiti vaak gebruikt voor mountainbikers die de prachtige Timber Trail fietsen.

Jacinda Ardern in Te Kuiti
Jacinda Ardern in Te Kuiti
Waar te overnachten in Te Kuiti

Als je de Waitomo Caves bezoekt is overnachten in Te Kuiti vaak een stuk voordeliger dan overnachten bij de caves zelf. Ik heb zelf overnacht bij een lokale host omdat door het slechte weer alle accommodaties vol zaten, maar er zijn verschillende lodges en motels.

Bekijk alle op opties hier.

Te Kuiti: weg van de toeristen

Soms krijg ik de vraag van lezers “wij willen graag weg van de toeristen”. Dan is een verblijf in Te Kuiti een prima optie. Heel veel is er niet te doen, maar dat maakt het juist zo leuk. De toeristen rijden Te Kuiti zo door, maar als je kennis wilt maken met het typische Nieuw-Zeelandse plattelandsleven, zit je hier goed!

Zonsondergang Te Kuiti
Zonsondergang in Te Kuiti

E-book Nieuw-Zeeland
voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Nieuw-Zeeland op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

In mijn e-book Nieuw-Zeeland voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Nieuw-Zeeland. Ooit was ik zelf een beginner. In 2002 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik nog vier keer naar Nieuw-Zeeland en bracht ik er meer dan een jaar door.

In het e-book vind je bovendien een leuke mix van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2002 voor het eerst op reis ging in Nieuw-Zeeland.

Bekijk en bestel het e-book hier.

Regel je Nieuw-Zeeland reis

Zin gekregen om naar Nieuw-Zeeland te gaan? Dan heb ik hieronder nog wat tips voor je met onder meer mijn favoriete websites om je reis te boeken en mijn favoriete reisgidsen.

– Vluchten boek je snel en voordelig via Skyscanner. Ook op KAYAK vind je vaak gunstige tarieven. Benieuwd naar mijn favoriete airlines? Lees dan dit uitgebreide artikel over vliegen naar Nieuw-Zeeland.

– Een huurauto boek je veilig bij Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico voor je af zodat je zonder zorgen op reis kunt gaan en bij aankomst geen discussie hoeft te voeren over extra verzekeringen. Ze werken uitsluitend samen met gerenommeerde autoverhuurders zoals Alamo en Herz. Bekijk de tarieven, opties en beschikbaarheid hier. Meer weten over autohuur? Lees dan dit uitgebreide artikel.

– Je accommodaties regel je snel en eenvoudig via Booking.com. Tip: boek je optie waarbij je tot kort voor vertrek kosteloos kunt annuleren zodat je eventueel nog kunt wijzigen.

– Liever met een camper op pad? Bekijk hier de opties en prijzen van verschillende camperverhuurders of boek hier je SpaceShip.

– Mijn favoriete wegenkaart van Nieuw-Zeeland is deze.

– Als reisgids neem ik steevast de Lonely Planet mee. Liever een Nederlandstalige reisgids? Bestel dan hier het Reishandboek Nieuw-Zeeland van uitgeverij Elmar dat door mijzelf geschreven is bij Bol.com of bestel hem bij je lokale boekhandel.

Laat mij jouw reis plannen!

Wil je een rondreis door Nieuw-Zeeland gaan maken, maar heb je geen idee waar te beginnen? Ik help je graag met het maken van een persoonlijke reisplanning die aansluit bij jouw wensen. Geen dertien in een dozijn programma dus, maar een speciaal voor jou gecreëerde reisplanning die met zorg en aandacht voor je samengesteld wordt door dé Nieuw-Zeeland expert van Nederland. Ik bezocht het land vijf keer en reisde er meer dan een jaar rond.

Bekijk hier wat ik voor jou kan betekenen of neem direct contact met me op.

Verder lezen?

Tijdens mijn reizen door Nieuw-Zeeland ga ik graag off the beaten path en bezoek ik plekken die de Nederlandse toeristen vaak overslaan. Lees verder over de volgende plekken op het Noordereiland:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.