hoofdstad van Nieuw-Zeeland
Steden

Wat is de hoofdstad van Nieuw-Zeeland?

Wist jij dat niet Auckland maar Wellington de hoofdstad van Nieuw-Zeeland is? Vandaag krijg je een korte geschiedenisles van me, namelijk over het ontstaan van de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Over wat de voormalige hoofdsteden zijn, waarom de hoofdstad twee keer verplaatst is en nog wat andere leuke weetjes. Veel leesplezier!

Nieuw-Zeeland kent in zijn geschiedenis drie verschillende hoofdsteden:

  • Russell / Okiato (1840-1841)
  • Auckland (1841 – 1865)
  • Wellington (1865 – heden)

Hieronder vertel ik je meer over de drie steden en waarom de hoofdstad van Nieuw-Zeeland de afgelopen eeuwen meermaals veranderd is.

aankomst in Auckland de grootste stad van Nieuw-Zeeland
Auckland, Nieuw-Zeeland
De eerste hoofdstad van Nieuw-Zeeland: Russell

De eerste hoofdstad van Nieuw-Zeeland was Old-Russel, oftewel Okiato. Dit gehucht in de Bay of Islands werd de hoofdstad in 1840, toen kapitein William Hobson hier aan kwam met zijn schip. Het werd hem echter al snel duidelijk dat dit niet de permanente hoofdstad van Nieuw-Zeeland kon worden en hij stuurde zijn troepen erop uit om een beter geschikte plek te zoeken.

Niet veel later kreeg hij als suggestie om een nieuwe hoofdstad te bouwen aan Waitematā harbour, een stuk verder zuidwaarts. Hier werd bij Shelly Beach in Ponsonby een nederzetting gesticht en met de bouw van Auckland als hoofdstad van Nieuw-Zeeland begonnen. Hobson verhuisde op 14 maart 1841 van Okiato naar Auckland, waarmee de nieuwe hoofdstad van Nieuw-Zeeland een feit was.

Russell, de voormalige hoofdstad van Nieuw-Zeeland
De haven van Russell in de Bay of Islands
De tweede hoofdstad van Nieuw-Zeeland

De ontwikkeling van Auckland, vernoemd naar de Britse Lord Auckland, verliep snel en voorspoedig, binnen enkele jaren woonden er meer dan 20.000 mensen in Auckland. Er werd rap gebouwd en er was meer dan voldoende werk in en rondom de haven.

Toch was er al vrij snel na het stichten van Auckland als hoofdstad van Nieuw-Zeeland twijfel over de locatie. In de tien jaar voorafgaand aan het verplaatsen van de hoofdstad naar Wellington, was hier al regelmatig sprake van.

Auckland CBD vanaf Mount Victoria in Devonport
Waitematā
De derde hoofdstad van Nieuw-Zeeland

In het jaar 1840 kwamen de eerste kolonisten aan in Wellington en in 1865 werd Wellington de nieuwe hoofdstad van Nieuw-Zeeland. De officiële reden is dat de ligging gunstiger was dan die van Auckland. Wellington ligt namelijk in het centrum van Nieuw-Zeeland. Er was destijds sprake van dat het Zuidereiland zich wilde afscheiden van Nieuw-Zeeland en om dit te voorkomen werd de hoofdstad van Nieuw-Zeeland verplaatst van Auckland naar Wellington. Er gaan echter ook verhalen rond dat dit te maken zou hebben met de vondst van goud in de omgeving van de stad.

Wat de échte reden ook mag zijn, sinds 1865 is Wellington de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Auckland is echter nog altijd de grootste stad van Nieuw-Zeeland, ruim eenderde van de Nieuw-Zeelanders woont in en rondom Auckland.

bezienswaardigheden nieuw-zeeland
Uitzicht over Wellington, de huidige hoofdstad van Nieuw-Zeeland
Meer leren over de geschiedenis van Nieuw-Zeeland

Ben je op reis in Nieuw-Zeeland en wil je meer leren over de geschiedenis van het land? Dan kan ik je de volgende musea van harte aanbevelen:

  • De Waitangi Treaty Grounds bij Pahia
  • Het Auckland Museum
  • Het Te Papa Museum in Wellington

Wil je verder lezen? Dat kan in de volgende artikelen:

Reishandboek Nieuw-Zeeland

Meer lezen over Nieuw-Zeeland? In het najaar van 2022 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Nieuw-Zeeland, dat ik schreef naar aanleiding van de vier uitgebreide rondreizen die ik maakte door dit fascinerende land.

In dit boek heb ik niet alleen alle praktische en toeristische informatie gebundeld, maar ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ervaringen en leuke wandelroutes.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Regel je Nieuw-Zeeland reis

Zin gekregen om naar Nieuw-Zeeland te gaan? Dan heb ik hieronder nog wat tips voor je met onder meer mijn favoriete websites om je reis te boeken en mijn favoriete reisgidsen.

– Vluchten boek je snel en voordelig via Skyscanner. Ook op KAYAK vind je vaak gunstige tarieven. Benieuwd naar mijn favoriete airlines? Lees dan dit uitgebreide artikel over vliegen naar Nieuw-Zeeland.

– Een huurauto boek je veilig bij Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico voor je af zodat je zonder zorgen op reis kunt gaan en bij aankomst geen discussie hoeft te voeren over extra verzekeringen. Ze werken uitsluitend samen met gerenommeerde autoverhuurders zoals Alamo en Herz. Bekijk de tarieven, opties en beschikbaarheid hier. Meer weten over autohuur? Lees dan dit uitgebreide artikel.

– Je accommodaties regel je snel en eenvoudig via Booking.com. Tip: boek je optie waarbij je tot kort voor vertrek kosteloos kunt annuleren zodat je eventueel nog kunt wijzigen.

– Liever met een camper op pad? Bekijk hier de opties en prijzen van verschillende camperverhuurders of boek hier je SpaceShip.

– Mijn favoriete wegenkaart van Nieuw-Zeeland is deze.

– Als reisgids neem ik steevast de Lonely Planet mee. Liever een Nederlandstalige reisgids? Bestel dan hier het Reishandboek Nieuw-Zeeland van uitgeverij Elmar dat door mijzelf geschreven is bij Bol.com of bestel hem bij je lokale boekhandel.

Laat mij jouw reis plannen!

Wil je een rondreis door Nieuw-Zeeland gaan maken, maar heb je geen idee waar te beginnen? Ik help je graag met het maken van een persoonlijke reisplanning die aansluit bij jouw wensen. Geen dertien in een dozijn programma dus, maar een speciaal voor jou gecreëerde reisplanning die met zorg en aandacht voor je samengesteld wordt door dé Nieuw-Zeeland expert van Nederland. Ik bezocht het land vijf keer en reisde er meer dan een jaar rond.

Bekijk hier wat ik voor jou kan betekenen of neem direct contact met me op.

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.