Ship Cove start Te Araroa Zuidereiland
Wandelingen

Te Araroa voorbereiding update!

De vraag die me de laatste tijd zo’n beetje het meest gesteld werd naast “hé hoe gaat het met je” was toch wel het nu eigenlijk met mijn Nieuw-Zeeland plannen gaat. Ik zag dat de laatste update alweer dateert van oktober dus de hoogste tijd voor het laatste nieuws. Because a lot of stuff has happened en dingen lopen toch altijd anders dan je had gedacht…

(Header foto: Ship Cove, het begin van Te Araroa op het Zuidereiland)

Het afgelopen jaar heb ik het boek ‘The Seven Habits of Highly Effective People’ van Stephen Covey bestudeerd, een boek dat ik steeds weer terug hoorde komen in podcasts die ik luister en andere boeken die ik over persoonlijke ontwikkeling las. Ik zal je niet uitgebreid gaan uitleggen waar het over gaat, maar in een van de eerste hoofdstukken heeft de auteur het over de ‘circle of influence’ en de ‘circle of concern.’

Lang verhaal kort: als je ergens geen invloed op hebt, heeft het ook geen zin om je er druk over te maken. Dat klinkt heel makkelijk (en is in de praktijk soms best lastig) maar dit heeft ertoe geleid dat ik het hele ‘gedoe’ over of Nieuw-Zeeland wel of niet open zou gaan en ik TA zou kunnen doen, naast me neer heb gelegd. Ik heb namelijk geen invloed op of Nieuw-Zeeland open gaat en simpel gezegd: als zij besluiten de grenzen te sluiten, dan is dat wat het is en kan ik daar niks aan veranderen. Het enige wat ik eraan kan veranderen is de manier waarop ik daarmee omga. Ik heb dus eigenlijk besloten het maar gewoon op z’n beloop te laten.

Op de Queen Charlotte Track, onderdeel van Te Araroa, in 2019
Life is what happens while you are busy making other plans

In januari 2021 publiceerde ik mijn eerste blog over Te Araroa en in maart 2021 schreef ik over mijn spaarplan en hoe ik het financieel wilde gaan doen. Inmiddels zijn er nogal wat dingen veranderd in mijn leven die ik op dat moment niet had kunnen voorzien en/of niet over na had gedacht. Lang verhaal kort, mijn huurhuis is verkocht en dus ben ik vanaf 1 juli ‘dakloos’. Het huis aanhouden hoeft dus niet meer (scheelt me toch wel zo’n € 5.000) maar ik heb vanaf die datum dus wel een periode te overbruggen tot aan mijn vertrek naar Nieuw-Zeeland. Zoals het er nu naar uit ziet ga ik met een camper naar Zweden waar ik de hele zomer blijf, tot kort voor vertrek naar Nieuw-Zeeland. Mits het allemaal gaat lukken met het visum …

Visum voor Te Araroa

Want ja … dat visum is ook wel een ding haha. Omdat ik Te Araroa in zes maanden wil gaan doen, heb ik daar een visum voor nodig. Voor de pandemie was het zo dat je met een Nederlands paspoort een visum on arrival kreeg voor maximaal drie maanden en dat je een langer visum bij de ambassade in Den Haag kon aanvragen. Op dit moment zijn de visa aanvragen voorlopig opgeschort en zoals het er nu naar uit ziet, gaan die procedures pas vanaf oktober opgestart worden. Dat is voor mij dus te laat omdat ik medio oktober wil vertrekken. Ik ga nu dus verder onderzoeken wat de opties zijn.

Van andere hikers heb ik reeds vernomen dat ze tegen hetzelfde probleem aanlopen. Vanuit Nieuw-Zeeland heb ik vernomen dat ze een hausse aan aanvragen verwachten en dat het dus onwijs druk zal worden met visum aanvragen. Ik heb me laten vertellen dat je in Nieuw-Zeeland zelf een verlenging kunt aanvragen, maar dat je ook ‘even’ naar Australië kunt vliegen en dan een nieuw drie maanden visum krijgt. Allemaal erg vaag dus, maar aangezien het nog vijf maanden duurt, ben ik hier nog niet mee echt mee bezig want ik heb eerst nog een huis leeg te ruimen en een camper te zoeken. First things first.

Zoals het er nu naar uit ziet mag ik sowieso drie maanden naar binnen en als dat het is, dan is dat het. Again: ik heb geen invloed op de visum procedure. Dus maak ik er me niet druk om.

En verder …

Tot zover het praktische deel. Daarnaast ben ik op dit moment ook gewoon heel druk met het leven en heb ik maar heel beperkt tijd om na te denken over wat ik over 5-6 maanden doe. Mijn belangrijkste focus op dit moment is LEEF en GENIET! Vanwege de pandemie lagen mijn werk en een groot deel van mijn reizen de afgelopen twee jaar nagenoeg stil.

Gelukkig kan er weer van alles en heb ik bepaald niet stil gezeten. Ik reisde het afgelopen half jaar naar Jordanië, Mexico, bracht een maand in Zuid-Spanje door en was vorige week in mijn favoriete Europese land: Zweden. Tussendoor probeer ik zo goed mogelijk te husselen met werken, afspreken met vrienden en familie en voldoende rust pakken. En ik moet zeggen: dat gaat me best goed af. Mijn werk loopt ontzettend goed, ik ben in de afrondende fase van het schrijven van mijn Reishandboek Nieuw-Zeeland (pre-order hem hier!) en ga deze zomer het Reishandboek Zweden schrijven.

Daarnaast ben ik voor We12travel erg druk met mooie opdrachten en heb ik mijn nieuwe website Wandelen in Zweden gelanceerd. Na anderhalf jaar pandemie heb ik eindelijk weer het gevoel dat ik lééf en dat ik het leven op mijn voorwaarden kan invullen. And I love it!

te araroa voorbereiding
TA sign in Bluff
Fysieke voorbereiding

Ondertussen ben ik druk met het maken van allerlei tochten om me toch enigszins voor te bereiden op zes maanden hiken. Onlangs liep ik het Krijtlandpad en volgende week ga ik een deel van de Eifelsteig in Duitsland doen. In juni heb ik ook nog een vierdaagse hike op de planning met blogvriendin Jacomijn van Zinvol Reizen.


In juli ga ik echt iets heel gaafs doen, namelijk een C1 cursus van de NKBV. Dit is een alpiene basiscursus waarbij ik vooral hoop te leren nog zelfverzekerder alpien terrein in te gaan. Omdat ik Te Araroa solo ga doen, vond ik nog wel dat ik hier wat werk te doen had. Vooral op het Zuidereiland komen er flink wat alpiene stukken en (steile) rotsvelden. De vorige keer dat ik een solo-hike deed naar Angelus Hut heb ik op sommige stukken echt doodsangsten uitgestaan en ben ik op een bepaald deel zelfs gewoon zittend naar beneden gegaan. Uiteindelijk kwam het allemaal goed hoor, maar ik hoop gewoon meer te leren over wandelen op puinhellingen, rotsblokken en zelfs wat sneeuwtechnieken, ook omdat ik laat tot laat in het seizoen op TA loop en ik dus zomaar sneeuw kan verwachten onderweg.

Vanuit Oostenrijk rijd ik naar Zweden waar ik (een deel van de) Södra Kungsleden wil gaan doen ter voorbereiding op TA. Deze zuidelijke Kungsleden is een stuk minder geplaveid dan de reguliere Kungsleden en wordt nauwelijks belopen, dus een goede oefening dacht ik zo.

Ga daar maar eens naar beneden (Angelus hut hike, 2017)
Over gear en baseweight enzo

Ik merk bij mezelf dat ik het hele ‘gear’ verhaal gewoon niet leuk vind. Het kan me eerlijk gezegd niet zoveel schelen hoe zwaar iets is en met wat voor ‘base weight’ ik ga lopen. Ik weet uiteraard ook wel dat ik m’n backpack zo licht mogelijk moet houden, maar ik voel er weinig voor om m’n hele uitrusting (die nog dik in orde is!) om te ruilen voor lichtgewicht spullen. Bovendien ga ik toch al niet super lichtgewicht omdat ik een mini-laptop mee neem op (delen van) de hike zodat ik, zoals in eerder blog uitgelegd, ook af en toe kan werken vanaf de trail.

Maar goed … gear dus. Ik heb een vrij beperkt budget en eigenlijk allemaal goede spullen waar ik al jaren erg blij mee ben. Het enige wat ik op dit moment wil vervangen is mijn tent, over m’n slaapzak en matje twijfel ik nog. Momenteel neig ik naar de MSR Hubba Hubba NX1. Met de NX2 hebben we goede ervaringen op de treks die we afgelopen jaar in Zweden maakten. Een andere optie is een Big Agnes tent maar daar moet ik nog verder induiken. Zoals gezegd, het is bepaald niet mijn hobby om dit soort dingen uit te zoeken. Het plan is om naar Zweden mijn nieuwe tent al mee te nemen, dus ergens de komende weken valt daarover de beslissing. Dat moet ook wel, want veel outdoormerken hebben op dit moment leveringsproblemen.

Ohja die laptop … ik plan om hem sowieso op het Noordereiland mee te nemen en dan op de heftige stukken op het Zuidereiland wellicht vooruit te sturen naar mijn volgende bestemming. Persoonlijk vind ik het een enorme luxe dat ik straks met 1 dag werken in de week mezelf een maand kan onderhouden op de trail, maar dan is werken op een tablet of mobiel echt gewoon geen optie, want die dag wil ik wel graag effectief besteden.

Ik doe dus niet mee aan de zo licht mogelijk hiken hype en trek vooral m’n eigen plan en dat voelt heerlijk! Voor vragen over welke gear ik van plan ben mee te nemen, heb je aan mij dus niet zo veel op dit moment.

Lang verhaal kort

Time flies when you’re having fun! Het komt allemaal goed, alleen nog geen idee hoe. Over een jaar lees ik dit hopelijk terug en denk ik ‘wow ik heb het toch maar mooi gedaan’ en heb ik 3.000 kilometer door Nieuw-Zeeland gelopen.

Mocht je ondertussen geïnspireerd zijn geraakt, dan heb ik hieronder drie Nederlandse boeken voor je op een rijtje gezet die je kunt lezen. Onderweg ga ik uiteraard aan mijn eigen boek over Te Araroa werken, dus wie weet staat die over een jaar ook wel in het onderstaande lijstje!

De leukste boeken over Te Araroa:

Verder lezen over mijn plannen? Lees dan hier alle blogs die ik tot nu toe schreef over mijn Te Araroa voorbereiding!

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *