sparen voor te araroa
Wandelingen

Sparen voor Te Araroa – mijn spaarplan en de verwachte kosten

Zoals beloofd neem ik jullie de komende anderhalf jaar mee in de voorbereidingen op mijn Te Araroa hike. Alhoewel het nog onduidelijk is of Nieuw-Zeeland tegen die tijd open zal zijn (in oktober/november 2022) ga ik er wel vanuit dat reizen tegen die tijd weer mogelijk is.

Behalve het feit dat Nieuw-Zeeland open moet zijn voor toerisme, zijn er twee dingen die noodzakelijk zijn om deze reis te kunnen maken: tijd en geld. Tijd heb ik als zelfstandig ondernemer gelukkig, geld nog even niet. Daarom heb ik een spaarplan gemaakt voor deze reis, dat ik in deze blog met jullie deel. Om je te inspireren ook jouw dromen achterna te jagen en om je te laten zien hoe je een groot doel op zo’n manier wat kleiner en haalbaarder kunt maken. Veel leesplezier!

Wat kost het hiken van Te Araroa?

Ik begon met onderzoeken hoeveel het zou kosten om Te Araroa te doen, maar heb er niet superveel informatie over gevonden. Op de website van Te Araroa zelf staat een aanbeveling van ca. NZD 7.000-10.000 voor een periode van 5 maanden. Op andere blogs lees ik weer hele andere bedragen. Ik vind het dus lastig in te schatten. Omdat ik natuurlijk al vaker door Nieuw-Zeeland heb gereisd, heb ik mijn oude spreadsheets met kosten er even op nageslagen.

Tijdens deze reizen, reisde ik maar beperkt on a budget. Ik kocht en/of huurde een auto, ging 1 x per dag uiteten (meestal voor lunch) en overnachtte soms zelfs eens in luxe hotels. Ik gaf dan gemiddeld zo’n 100 NZD per dag uit.

Wat betreft het bovenstaande ga ik er vanuit dat ik met iets meer dan de helft uit moet kunnen komen tijdens Te Araroa. Omdat ik een groot deel van de tijd (wild)kampeer en/of in (gratis) berghutten overnacht en minder uit eten zal gaan. Ik heb dus ingezet op een middenweg van het bedrag dat de website van Te Araroa noemt, oftewel NZD 8.500 – wat ongeveer neerkomt op € 5.000 – oftewel € 1.000 per maand aan uitgaven in Nieuw-Zeeland.

Vliegticket en verzekering

Dan zijn er nog kosten voor een vliegticket naar Nieuw-Zeeland. Ik vind het lastig inschatten hoeveel dat me gaat kosten omdat de wereld op dit moment natuurlijk op zijn kop staat. Het is nog maar afwachten wat ticketprijzen gaan doen. De afgelopen jaren kon ik steeds voor minder dan € 1.000 een retourticket naar Auckland boeken, dus ik ga voor deze reis uit van een bedrag van € 1.000 voor een vliegticket.

Een reisverzekering heb ik al lopen voor mijn werk en reken ik mee als zakelijke kosten, waarvoor ik elke maand een X-bedrag apart zet als die kosten. Dus daar reken ik geen extra kosten voor, maar neem ik mee in de kosten die ik in Nederland blijf houden.

In 2019 vloog ik voor € 950 retour naar Auckland met Korean Air
Kosten voor gear

Alle gear die ik verwacht nodig te hebben, verwacht ik gesponsord te kunnen krijgen via mijn diverse websites en mijn werk. Ik heb hiervoor dus geen extra kosten berekend. Over welke gear ik precies mee ga nemen heb ik nog niet nagedacht, dat komt in een later stadium van de voorbereiding. Daarnaast gaan er onderweg natuurlijk spullen kapot en/of verloren. Daar maak ik een reservepotje voor.

Kosten in Nederland tijdens mijn avontuur

Dan zijn er nog de kosten die ik maak in Nederland wanneer ik er niet ben. Denk hierbij aan huur (mijn huisje in het bos houd ik gewoon aan), mijn ziektekostenverzekering en andere verzekeringen. Daarnaast heb ik natuurlijk diverse zakelijke kosten zoals mijn websites in de lucht houden, verzekeringen etc. Ik heb begroot dat de kosten in Nederland tussen de € 1.000 en € 1.200 per maand gaan liggen.

Gelukkig ben ik de afgelopen jaren heel hard aan het werk geweest om ‘passief inkomen’ te creëeren. Dit is inkomen dat je genereert zonder er direct een tegendienst voor te verrichten. Denk hierbij aan de advertenties die je ziet verschijnen op deze site en de aankopen / reserveringen die je maakt via mijn sites. Dit inkomen komt hoe dan ook binnen elke maand, of ik nu aan het wandelen ben of niet. Hierbij plaats ik wel twee side notes:

– Ik ga op de trail 1 dag besteden aan bloggen / content maken en nalopen of al mijn sites nog up and running zijn. Ik kan namelijk niet al mijn projecten (We12travel, Avontuurlijke Vrouwen, NieuwZeelandInfo en Wandelen op de Veluwe) voor 5 maanden stop zetten. Dat is een keuze die ik maakte toen ik ondernemer werd en ik sta er nog steeds volledig achter. Ik zie het dus niet als een belemmering. Hoe ik dit precies ga doen ben ik nog over aan het nadenken. Dus laptop mee of niet? VPN kopen of niet? Een virtual assistent inhuren of niet? Ik ga me hier het komende jaar verder in verdiepen.

– Dit bedrag is gebaseerd op een gemiddelde uit de pre-corona tijd. Omdat niemand kan voorspellen hoe het gaat de komende jaren, heb ik de verwachtingen gebaseerd op een gemiddelde uit het verleden. Of dit haalbaar is, is afwachten en kan ik nu niks over zeggen. Mijn intuïtie vertelt me echter dat het prima te doen is.

Oftewel: alle vaste lasten die in Nederland ‘achterblijven’ ga ik betalen vanuit mijn passieve inkomen. Ik hoef er dus niet extra voor te sparen.

Hoeveel moet ik gaan sparen?

En dan nu de hamvraag … hoeveel moet ik gaan sparen? Met de eerder genoemde 5.000 euro aan kosten voor de trail en € 1.000 voor het vliegticket verwacht ik minimaal € 6.000 nodig te hebben. Ik verwacht te vertrekken in oktober of november 2022 (ga ik me nog verder in verdiepen) oftewel ik heb vanaf maart 2021 zo’n 20 maanden de tijd om te gaan sparen. Dit komt neer op een bedrag van € 300 per maand.

Dit is natuurlijk een behoorlijk bedrag en ik heb er de hele winter over nagedacht hoe ik dit zou kunnen gaan genereren. Omdat mijn vaste lasten met ingang van 1 januari flink omhoog zijn gegaan aangezien ik verhuisd ben naar mijn eigen huisje, moest ik flink herberekenen en geld van mijn spaarrekening halen omdat ik nauwelijks inkomen heb vanwege corona. Ik ga daar niet verder over uitweiden, maar het komt erop neer dat ik de volgende ideeën heb om het bedrag bij elkaar te sparen.

1. Abonnementen opzeggen.
Ik heb mijn Canva Pro en Spotify Premium opgezegd. Dit levert me een besparing van € 30 per maand op.

2. Minder geld uitgeven aan boodschappen.
Ik hoop hier zo’n € 50,- per maand mee te besparen. Ik ga al naar de Lidl en de Jumbo, maar wil niet inleveren op de kwaliteit van mijn eten. Zo eet ik nog steeds veel verse groente en fruit, noten, avocado en koop ik vlees, vis en eieren meestal biologisch. Het voelt voor mij niet okee om hierop ook nog eens te bezuinigen. Vlees eet ik trouwens maar 1x per week.

3. Verkoop van mijn e-book ‘In 10 stappen naar een avontuurlijker leven’.
Ik heb in de maanden januari en februari een e-book geschreven voor avontuurlijke vrouwen. Na aftrek van BTW en kosten voor mijn betaalsysteem houd ik hier € 9 per verkocht boek op over. Hiervan gaat eenderde naar de podcast kosten die ik maak (website, benzinekosten naar interviews, Soundcloud etc.) en de rest, oftewel € 6 per boek, gaat naar Te Araroa. Ik verwacht ongeveer 10 boeken per maand te verkopen, oftewel € 60 per maand.

Wil je mij steunen op Te Araroa? Koop dan mijn e-book of doe een donatie!

4. Ik ben in crypto gestapt.
Ik ga hier niet uitgebreid over uitweiden want ik ben geen expert en heb ook niet de ambitie om hier volledig bij te gaan houden hoe ik dat precies doe. Wel heb ik een groepje gelijkgestemden om mij heen verzameld die mij van goede adviezen voorzien op het gebied van crypto currency. Ik maak gebruik van Bitvavo voor mijn currencies en check dagelijks welke crypto ik het beste kan kopen/verkopen. Dit kost me wat tijd, maar beschouw het als hobby. Het hebben van een doel met je crypto maakt het ineens een stuk leuker.

Ik realiseer me dat ik met crypto meer zou kunnen verdienen, maar ik gebruik crypto ook deels voor andere investeringen die ik wil gaan doen in de toekomst. Ik haal dus maar een klein deel van mijn crypto winst naar mijn Nieuw-Zeeland rekening.


Totaal per maand te sparen:
– Besparingen abonnementen: € 25,-
– Besparingen boodschappen: € 50,-
– Verkoop e-book: € 60,-
– Winst vanuit Crypto: € 100,-

Totaal: € 235,-

Dit is dus nog niet genoeg om € 300 per maand te halen, maar er zijn wat nieuwe ontwikkelingen waar ik je in een volgend artikel meer over vertel. Hierdoor gaat het me lukken om het juiste bedrag op tijd bij elkaar te krijgen. Meer daarover in de volgende blog.

Conclusie en disclaimer

Ik hoop je hiermee een idee te hebben gegeven van hoe ik deze reis wil gaan bekostigen zonder extreem rare moves uit te halen en mijn leven zoals het nu is te blijven leiden. Vragen? Opmerkingen? Drop ze in de comments!

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

4 Comments

 • Rosanne

  Hiiii dat komt wel goed met je spaarplan! Ik heb al mijn uitgaven bijgehouden tijdens mijn TA trip, en het kostte mij NZD 8300 in 2017/18. Dat is exclusief de vliegreis, reisverzekering en wat nieuwe gear die ik tijdens de tocht aan heb moeten schaffen. Het noordereiland zal wat duurder zijn omdat je veel door priveland wandelt en vaker voor campings moet betalen etc. Ik zal zelf in november beginnen – oktober kan nog veel slecht weer hebben, en door stortregen lopen is niet leuk! Zou je je websites via een tablet (of telefoon) ook bij kunnen houden? Laptops worden natuurlijk snel zwaar. Je zou ook een bounce box kunnen maken voor jezelf… als je de post vertrouwt je machine niet kwijt te raken ten minste….! Veel succes in ieder geval! Leuk om je voorbereiding zo bij te houden.

  • anto

   Dankjewel voor je tips, kijk er naar uit om je te spreken in mei. Over die elektronica zit ik inderdaad nog wat in, ik ga eens naar een tablet kijken. Op mobiel wordt te lastig (lees: frustratie) … groetjes!

 • Bart

  Is het sowieso uitgaan van winst op cryptomunten geen te optimistische inschatting? Het blijft belegen in iets zeer volatiel als crypto en de cryptocurrency zeepbel kan zomaar eens barsten. Is er ook rekening gehouden met een verlies? Ben gezond benieuwd naar hoe je dat ziet.

  Groeten, Bart

  • anto

   Ik denk dat dat meevalt. Daarom heb ik de winst ook vrij beperkt gezet. Ik heb afgelopen maand 400 euro winst gepakt op mijn altcoins, dat is al genoeg voor 4 maanden. Je weet het immers nooit. Daarnaast is het model natuurlijk een inschatting, ik weet ook niet of ik het aantal e-books ga verkopen. Mocht de crypto-markt helemaal inzakken, dan verzin ik gewoon weer iets anders om die 100 euro te compenseren. Het is mooi als het lukt, maar ik heb uiteraard nog alternatieven achter de hand 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.