Paklijst Nieuw-Zeeland: dit moet mee op vakantie
Alhoewel ik altijd roep ‘ze hebben daar ook winkels hoor, dus je kunt daar ook iets kopen als je wat vergeet’ krijg ik toch wel vaak de vraag wat er mee moet in de backpack of koffer als je op vakantie naar Nieuw-Zeeland gaat. Nieuw-Zeeland is westers en je hoeft daarom niet veel speciale dingen mee te nemen. Toch leek het me handig om mijn tips en tricks te verzamelen in dit artikel met je paklijst voor Nieuw-Zeeland, niet in de laatste plaats omdat nagenoeg alles daar een stuk duurder is dan in Nederland. Veel leesplezier!
Dit artikel verscheen voor het eerst in 2020 en werd na mijn meest recente bezoek in 2023 geupdate
Table of Contents
Paklijst kleding Nieuw-Zeeland
De keuze van je kleding voor Nieuw-Zeeland is natuurlijk grotendeels afhankelijk van de periode waarin je reist. De meeste toeristen bezoeken Nieuw-Zeeland in het voorjaar (oktober en november) of in de zomer (december t/m februari). Deze kledinglijst is daarom daar op afgesteld.
Allereerst wil ik het belang van een goede regenjas benadrukken. Deze is onmisbaar. Het weer in Nieuw-Zeeland is namelijk erg onvoorspelbaar en kan van het ene op het moment volledig omslaan. Grote kans dat je het tijdens je Nieuw-Zeeland reis niet droog gaat houden. Om toch te kunnen genieten van de prachtige natuur, is een regenjas onmisbaar. Ik heb zelf een lichtgewicht regenjas van Fjällräven.
Qua kleding neem ik altijd mee:
– Regen- en windjack
– Regenbroek (ademend)
– Outdoorbroek (check hier mijn favoriete broeken voor dames)
– T-Shirts
– Spijkerbroek
– Fleecetrui
– Ondergoed
– Sokken
– Sportschoenen
– Wandelschoenen
– Teenslippers
– Badkleding
– Nachtkleding / pyjama
– Muts, sjaal, handschoenen
Ga je heel veel wandelen? Check dan hier mijn paklijst voor je wandelvakantie, een artikel dat ik voor mijn website We12travel schreef.
Nieuw-Zeelanders gaan overigens erg casual gekleed. Tenzij je misschien in vijfsterrenhotels overnacht, is het dus echt niet nodig om nette kleding mee te nemen. Uit eten gaan in je spijkerbroek en gympies is geen enkel probleem.
Let op: je wandelschoenen moeten volledig schoongemaakt worden voor vertrek en mogen een modderresten bevatten. Meer hierover lees je in dit artikel.
Electronica
Qua elektronica ben ik echt een nerd en als blogger neem ik meer mee dan gemiddeld. Ik neem het volgende mee:
– Laptop
– Mobiele telefoon
– AirPods Pro 2
– E-reader
– Powerbank
– Hoofdlampje
– Optioneel: fotocamera (ik gebruik mijn iPhone)
– Oplaadsnoeren van alle genoemde spullen
Daarnaast is een andere stekker voor Nieuw-Zeeland noodzakelijk. In Nieuw-Zeeland worden de stopcontacten van type I gebruikt. De netspanning is 230 V en de frequentie is 50 Hz. Een goede reisstekker koop je hier.
Tip: neem een verlengsnoer met meerdere stekkers vanuit Nederland mee! Op die manier kun je al je elektronica tegelijkertijd met één Nieuw-Zeelandse stekker opladen.
TIP: dit zijn mijn favoriete producten
En verder …
– Paspoort
– Internationaal rijbewijs
– Creditcard en bankpas (geactiveerd voor pinnen buiten Europa)
– Pasje van je zorgverzekering en reisverzekering
– Zonnebril
– Zonnebrand met hoge factor
– Lippenbalsem
– EHBO setje
– Toiletspullen
– Desinfecterende handgel
– Zakmes
– Verrekijker
– Set kaarten
– Dagboek, pen en papier
– Waterfles (bijvoorbeeld een Dopper of thermosfles van Hydroflask voor zowel koude als warme dranken)
– Wandelstokken
– Een zitlap
– Een dagrugzak
En last but not least, een BiteAway. Dit is een soort hittepen waarmee je sandfly bites te lijf kunt gaan. Geloof me, de jeuk is binnen een half uur verdwenen. Zonder mijn BiteAway ga ik niet meer op reis in Nieuw-Zeeland (en andere bestemmingen waar ze veel muggen hebben, zoals Zweden).
Lees hier mijn uitgebreide artikel over de sandflies en hoe ermee om te gaan.
Paklijst backpacken Nieuw-Zeeland
Ben je net als ik van plan om (deels) te gaan backpacken? En met je eigen tentje te reizen? Dan raad ik je de volgende items nog aan:
– Een trekkerstentje (ik had de Big Agnes Tiger Wall UL2)
– Een slaapmat
– Een slaapzak, ik heb de RAB Ascent 300
Past het nog in je rugzak, dan een brander, titanium spork, pannenset en drinkbeker.
Ook nog handig om te weten
Zoals gezegd hebben ze in Nieuw-Zeeland veel winkels en kun je alles dus daar kopen. Veel spullen voor onderweg (bekers, koelbox, campingstoeltjes) koop ik bij aankomst bijvoorbeeld bij The Warehouse, een budgetwinkel waar ze echt van alles hebben. Ik laat ze dan in mijn laatste accommodatie achter voor een volgende reiziger. Ik vond het prijsniveau van Nieuw-Zeeland tijdens mijn laatste reis (oktober 2022-maart 2023) echter schrikbarend, dus ik zou zo veel mogelijk van huis meenemen als je op reis naar Nieuw-Zeeland gaat.
Houd er ook rekening mee dat medicijnen vaak lastiger verkrijgbaar zijn en dat je die beter vanuit Nederland mee kunt nemen. Een afspraak bij een dokter is bovendien duur en niet altijd zomaar mogelijk.
Wil je meerdaagse hikes gaan maken of gaan kamperen? Dan kun je in Nieuw-Zeeland prima terecht bij outdoorwinkels als Kathmandu of Macpac. Naast spullen van eigen merk, worden hier ook gerenommeerde outdoormerken verkocht.
Hopelijk vond je dit artikel voor je paklijst Nieuw-Zeeland nuttig. Mocht ik volgens jou iets gemist hebben, laat het me dan zeker weten!
Regel je Nieuw-Zeeland reis
Zin gekregen om naar Nieuw-Zeeland te gaan? Dan heb ik hieronder nog wat tips voor je met onder meer mijn favoriete websites om je reis te boeken en mijn favoriete reisgidsen.
– Vluchten boek je snel en voordelig via Skyscanner. Ook op KAYAK vind je vaak gunstige tarieven, evenals Cheap Tickets. Benieuwd naar mijn favoriete airlines? Lees dan dit uitgebreide artikel over vliegen naar Nieuw-Zeeland.
– Een huurauto boek je veilig bij Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico voor je af zodat je zonder zorgen op reis kunt gaan en bij aankomst geen discussie hoeft te voeren over extra verzekeringen. Ze werken uitsluitend samen met gerenommeerde autoverhuurders zoals Alamo en Herz. Bekijk de tarieven, opties en beschikbaarheid hier. Meer weten over autohuur? Lees dan dit uitgebreide artikel.
– Je accommodaties regel je snel en eenvoudig via Booking.com. Tip: boek je optie waarbij je tot kort voor vertrek kosteloos kunt annuleren zodat je eventueel nog kunt wijzigen.
– Liever met een camper op pad? Bekijk hier de opties en prijzen van verschillende camperverhuurders.
– Mijn favoriete wegenkaart van Nieuw-Zeeland is deze.
– Als reisgids neem ik steevast de Lonely Planet mee. Liever een Nederlandstalige reisgids? Bestel dan hier het Reishandboek Nieuw-Zeeland van uitgeverij Elmar dat door mijzelf geschreven is bij Bol.com of bestel hem bij je lokale boekhandel.
E-book Nieuw-Zeeland
voor beginners
Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Nieuw-Zeeland op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.
In mijn e-book Nieuw-Zeeland voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Nieuw-Zeeland. Ooit was ik zelf een beginner. In 2002 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik nog vier keer naar Nieuw-Zeeland en inmiddels heb ik dus meer dan 20 jaar reiservaring!
In het e-book vind je bovendien een leuke mix van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2002 voor het eerst op reis ging in Nieuw-Zeeland.
Bekijk en bestel het e-book hier.
Laat mij jouw reis plannen!
Wil je een rondreis door Nieuw-Zeeland gaan maken, maar heb je geen idee waar te beginnen? Ik help je graag met het maken van een persoonlijke reisplanning die aansluit bij jouw wensen. Geen dertien in een dozijn programma dus, maar een speciaal voor jou gecreëerde reisplanning die met zorg en aandacht voor je samengesteld wordt door dé Nieuw-Zeeland expert van Nederland. Ik bezocht het land vijf keer en reisde er meer dan een jaar rond.
Bekijk hier wat ik voor jou kan betekenen of neem direct contact met me op.
Meer lezen? Dan zijn deze artikelen wellicht interessant voor je:
– Het weer in Nieuw-Zeeland
– Een simkaart voor Nieuw-Zeeland: dit zijn mijn tips
– Beste reistijd Nieuw-Zeeland: dit moet je weten
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.