Wandelclinic voor Te Araroa
Wandelingen

Learning to walk again – een wandelclinic voor Te Araroa

A million miles away
Your signal in the distance
To whom it may concern
I think I lost my way
Getting good at starting over
Every time that I return

Learning to walk again
I believe I’ve waited long enough
Where do I begin?
Learning to talk again
Can’t you see I’ve waited long enough?
Where do I begin?

Wie kent dit nummer niet, het prachtige ‘Walk’ van de Foo Fighters. Dit artikel gaat natuurlijk niet over de Foo Fighters, maar wel over opnieuw leren lopen. Opnieuw leren lopen? Ja, je leest het goed. Ik ga de komende anderhalf jaar opnieuw leren lopen!

Tongariro Crossing, onderdeel van Te Araroa
Opnieuw leren lopen

Daar waar ik vaak online veel informatie vind over het zo licht mogelijk inpakken van je rugzak en zo hard mogelijk trainen om fit te worden voor Te Araroa (of een andere thru-hike) lees ik maar nauwelijks over het optimaliseren van je wandeltechniek. Je kunt natuurlijk de beste en meest lichtgewichte gear te wereld kopen, maar als je wandeltechniek te wensen overlaat, ga je het hoe dan ook heel zwaar krijgen ondanks je lichte backpack.

Even terug naar het begin: je begint met lopen als je nog heel jong bent. Niemand vertelt je precies wat een goede wandeltechniek is. Je doet gewoon maar wat. Uiteindelijk ontstaat er een voor jou unieke wandeltechniek, waarbij er hoogstwaarschijnlijk nooit iemand is geweest die zei ‘hé, wist je dat als je (noem handeling) doet, je een stuk makkelijker / soepeler / beter loopt.’

Collega-blogger Wanda Catsman is gecertificeerd wandeltrainer. Twee jaar geleden heeft zij mijn wandeltechniek al eens geobserveerd en die was redelijk verpletterend. Letterlijk, want ze omschreef mijn loop destijds als die van een olifant.

Inmiddels zijn we twee jaar later en besloot ik mijn wandeltechniek opnieuw te laten observeren. Dus even helemaal terug naar de basis van het wandelen. Mij doel is zo makkelijk mogelijk kunnen wandelen en mijn techniek verbeteren, om het risico op blessures te reduceren en optimaler te kunnen lopen.

Ik kan je het hele verhaal hier uittypen, maar dat is teveel informatie om te lezen. In plaats daarvan maakte ik een vlog van mijn bezoek aan Wanda, waarin ze uitlegt wat een wandeltrainer doet en me van tips voorziet over hoe ik de komende periode mijn looptechniek kan verbeteren. Sommige dingen waren voor mij echt een eye-opener en ik ben inmiddels druk aan de slag om de tips in de praktijk te brengen, zodat ik over een jaar hopelijk optimaler loop en minder fysieke kracht hoef te leveren.

Zelf aan de slag met je looptechniek

Het goede nieuws is dat ook jij aan de slag kunt met jouw looptechniek. Wanda verzorgt niet alleen 1-op-1 clinics maar helpt je ook met een online training naar een meerdaagse trektocht toe te trainen. Doe je ook mee? Kijk voor meer informatie op een van de bovenstaande links of op de homepage van De Wandeltrainer.

Zoals gezegd heb ik alle tips inmiddels in de praktijk gebracht en ben ik tijdens alle wandelingen die ik sinds de wandelclinic maakte bezig met de tips en suggesties die Wanda voor me had. Uiteindelijk hoop ik over een jaar optimaal te lopen.

Wil je al mijn voorbereidingsblogs voor Te Araroa lezen? Die vind je hier!

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.