Mooiste plekken in Nieuw-Zeeland
Bezienswaardigheden,  Nieuw-Zeeland tips

De 25 mooiste plekken in Nieuw-Zeeland

Het is niet eenvoudig om de mooiste plekken in Nieuw-Zeeland te kiezen want eigenlijk is heel Nieuw-Zeeland één grote aaneenschakeling van prachtige natuur. Van gouden stranden tot fjorden en met sneeuw bedekte toppen en regenwouden, in Nieuw-Zeeland vind je het beste wat moeder natuur je te bieden heeft. Het heeft me dan ook even de tijd gekost om de beste plekken voor je te selecteren, maar ik heb geprobeerd er een mooie lijst van te maken.

Bij deze de top 25 mooiste plekken in Nieuw-Zeeland inclusief enkele plekken waarvan ik benieuwd ben of je er überhaupt ooit van gehoord had. Veel leesplezier!

Dit artikel verscheen voor het eerst in 2020 en werd geupdate in 2024 naar aanleiding van mijn meest recente reis naar Nieuw-Zeeland

Tongariro National Park in het artikel over de mooiste plekken in Nieuw-Zeeland
Tongariro National Park
Aoraki / Mount Cook National Park

Er zijn diverse plekken waar ik steeds weer naar terug blijf keren in Nieuw-Zeeland. Eén daarvan is Mount Cook National Park, oftewel Aoraki in het Maori. Mount Cook is de hoogste berg van Nieuw-Zeeland en meet 3.724 meter in hoogte. Het gelijknamige nationale park wordt bedekt door gletsjers, snelstromende rivieren, alpenweiden en talloze wandelpaden. Een must voor iedere Nieuw-Zeeland reis!

De mooiste plekken in Nieuw Zeeland: Mount Cook National Park
Mount Cook National Park
Lake Hawea

Lake Wanaka ken je wellicht, maar Lake Hawea is eigenlijk nog mooier. Wanneer je vanuit het noorden de bergpas over rijdt kom je eerst bij Lake Wanaka en later bij het kleinere Lake Hawea. De omringende bergen zijn ruig en het water steeds weer een andere kleur blauw. De oevers van het meer zijn een perfecte plek om nog even te picknicken in alle rust en stilte voor je je onderdompelt in de drukte en hectiek van het toeristische Wanaka.

Lake Hawea, Nieuw-Zeeland
Lake Hawea tussen Haast en Wanaka
Milford Sound

Waarschijnlijk het bekendste icoon van Nieuw-Zeeland is Mitre Peak in Milford Sound, Fiordland National Park. Alhoewel het gehele nationale park prachtig is, is de spitse berg in de sound toch wel de kers op de taart zodra je de sound binnen rijdt. Houd er rekening mee dat het gemiddeld zes dagen per week slecht weer is in Milford Sound en dat de kans dus groot is dat je het landschap niet zult ervaren zoals je op de vele foto’s ziet. (Eerlijk is eerlijk, ik ben er drie keer geweest en ik had drie keer mazzel, het kan dus wel …)

Mitre Peak in Milford Sound, Fiordland National Park
Mitre Peak in Fiordland National Park
The Blue Pools

The Blue Pools zijn een serie blauwe meertjes in de buurt van de Haast Pass in Mount Aspiring National Park. Wanneer je van de oostkust richting Wanaka rijdt, kom je er vanzelf voorbij. Ze liggen op een stukje lopen van de weg vandaan en het kan er relatief druk worden, maar zijn een bezoek zeker meer dan waard.

De Blue Pools in Mount Aspiring National Park
The Catlins

Eén van de meest ondergewaardeerde plekken in Nieuw-Zeeland zijn The Catlins. Dit natuurgebied in het uiterste zuiden van Nieuw-Zeeland bestaat uit groene heuvels, klaterende watervallen, vuurtorens en baaien met zeeleeuwen en wellicht een pinguïn. Ook vind je hier het zuidelijkste stukje land van Nieuw-Zeeland, namelijk Slope Point. Vanaf hier is het nog maar een klein stukje naar Antarctica 😉

Lees hier mijn uitgebreide blog over de Catlins.

Eén van de vuurtorens in The Catlins
Glenorchy

Glenorchy is een gehucht ten noorden van Queenstown, aan het einde van Lake Wakatipu. Het is dé springplank naar meerdaagse hikes als de Routeburn Track en de Greenstone Caples Track en dé plek voor een bezoek aan Mount Aspiring National Park. Veel meer dan wat boerderijen en een camping + winkel is hier niet, maar dat maakt het ook juist zo mooi. Voor je gevoel sta je hier ook echt helemaal aan het einde van de wereld.

Greenstone Valley bij Glenorchy, mooiste plekken in Nieuw-Zeeland
Greenstone Valley bij Glenorchy
Rangitoto Island

Op korte afstand van het hart van Auckland vind je Rangitoto Island, een vulkaan waar je prachtig kunt wandelen. De Rangitoto Island Loop kost je de hele dag maar is enorm de moeite waard. Andere korte wandelingen naar de top van de vulkaan zijn uiteraard ook mogelijk. Je bereikt Rangitoto Island per boot vanuit het centrum van Auckland en een bezoek kost je een halve tot een hele dag.

Rangitoto Island in Nieuw-Zeeland
Uitzicht op Auckland vanaf Rangitoto Island
Cape Reinga

Het mystieke Cape Reinga is even een stuk rijden van de rest van de wereld vandaan (of zo lijkt het) maar als je er dan eenmaal bent, kun je de magie van deze plek bijna voelen! Cape Reinga is het noordelijkste stuk bereikbaar land in Nieuw-Zeeland, het officiële stuk land is namelijk niet voor publiek bereikbaar. Op de Cape vind je een vuurtoren, een wegwijzer en met een beetje pech heel veel andere mensen. Of het de moeite waard is om er helemaal naartoe te rijden? Dat vertel ik je op mijn reisblog over Cape Reinga.

Cape Reinga is een van de mooiste plekken in Nieuw-Zeeland
Cape Reinga
Abel Tasman National Park

Eén van mijn favoriete plekken in Nieuw-Zeeland is Abel Tasman National Park. Dit natuurpark met goudgele stranden en groene bossen doet in vergelijking met de rest van het Zuidereiland haast tropisch aan. Het park is niet per auto bereikbaar, maar je kunt er uitgebreid wandelen of de kustlijn per kajak of watertaxi verkennen.

Awaroa Inlet in Abel Tasman National Park
Awaroa Inlet in Abel Tasman National Park
Arthurs Pass National Park

Arthurs Pass National Park wordt, net als Nelson Lakes National Park, vaak door bezoekers aan Nieuw-Zeeland overgeslagen en dat is zonde. Dit nationale park in het centrale deel van het Zuidereiland vormt een belangrijke verbinding van oost naar west en herbergt één van de mooiste daghikes van Nieuw-Zeeland, de Avalanche Peak hike.

De bergen van Arthurs Pass, Nieuw-Zeeland
Arthurs Pass National Park
Queenstown en Lake Wakatipu

Queenstown ligt aan de oevers van Lake Wakatipu. Het mag er dan druk en toeristisch zijn, de omgeving van Queenstown in Nieuw-Zeeland is werkelijk fantastisch. Omringd door diverse bergketens waaronder de scherpgetande Remarkables is het een fantastisch gebied om een paar dagen te verblijven en de meest mooie natuurgebieden te bezoeken. Mijn favorieten: Moke Lake en Lake Alta.

Waar te overnachten in Queenstown Nieuw-Zeeland
Lake Wakatipu
Tongariro National Park

Het vulkanische Nieuw-Zeeland vind je terug op het Noordereiland, rondom Rotorua, Taupo en het bijzondere Tongariro National Park. Dit natuurpark bestaat uit drie immense vulkanen: Mount Ruapehu, Mount Ngauruhoe en Mount Tongariro. Watervallen, rokende kraters en prachtige wandelmogelijkheden, waaronder de beroemde Tongariro Crossing, vormen het decor van dit bijzonder ruige natuurgebied.

de Emerald Lakes op de Tongariro Crossing in Nieuw-Zeeland
De Emerald Lakes op de Tongariro Crossing
Huka Falls

De Huka Falls zijn de meest bezochte natuurlijke attractie in Nieuw-Zeeland en dat is niet voor niets. Deze waterval ligt in de buurt van Taupo en Lake Taupo in de felblauwe Waikato River. Je kunt er vanuit Taupo met de auto naartoe, maar wandelen is ook een optie. Een bezoek aan de Huka Falls kun je overigens prima combineren met de Craters of the Moon.

De Huka Falls in Taupo
De Huka Falls in Taupo
Piha Beach

Het eerste ‘uitstapje’ dat ik maakte met mijn net gekochte auto in 2017 was die naar Piha Beach, op een uurtje ten westen rijden van Auckland. Dit vulkanische strand is één van de mooiste stranden in de buurt van Auckland en een heerlijk uitje voor een halve dag. Je vindt hier prachtige rotsformaties en kunt er lekker uitwaaien. Combineer je bezoek met een roadtrip door de Waitakere Ranges en je hebt een mooie dagexcursie vanuit Auckland direct de natuur in.

Piha Beach Nieuw-Zeeland
Piha Beach
Nelson Lakes National Park

Ik denk dat de meest ondergewaardeerde plek van Nieuw-Zeeland toch wel Nelson Lakes National Park is. De meeste bezoekers doen niet de moeite om de afslag te nemen en dat is zonde, want het is er prachtig. Dit nationale park bestaat uit twee gletsjermeren, Lake Rotoiti en Lake Rotoroa. Daarnaast vind je er de mooist gelegen berghut van Nieuw-Zeeland: Angelus Hut. De trek er naartoe is niet voor watjes maar enorm de moeite van het harde werken waard.

Lees hier meer over Nelson Lakes National Park

Angelus Hut in Nieuw-Zeeland
Angelus Lake bij Angelus Hut
Rob Roy Glacier valley in Mount Aspiring National Park

Het Mount Aspiring National Park is via diverse kanten bereikbaar, de weg naar de Rob Roy Glacier is er een van. Je bezoekt de Rob Roy Glacier vanuit Wanaka, maar ga hier eerst even langs bij het kantoor van Department of Conservation om te vragen of de weg open is en of de rivierdoorsteken goed te doen zijn met de auto. Let op: je huurauto is hier nooit voor verzekerd, alles schades zijn volledig op eigen risico!

Rob Roy Glacier Valley in Mount Aspiring National Park
Mount Aspiring National Park
Wharariki Beach

Tijdens mijn meest recente Nieuw-Zeeland reis in 2019 vertelde een local mij over Wharariki Beach, helemaal aan het einde van de weg in de Golden Bay. Ik reed er met mijn huurauto naartoe maar kwam pas aan het einde van de middag op de camping aan. De volgende ochtend werd het strand omgeven door een enorme mist, maar de bijzondere rotsformaties maakten het hoe dan ook heel bijzonder!

Wharariki Beach
Wharariki Beach
Queen Charlotte Sounds

Grote kans dat je met de ferry van het Noordereiland naar het Zuidereiland reist en je dus al automatisch de Queen Charlotte Sounds bezoekt. Deze aaneenschakeling van waterwegen en bergen is een prachtig welkom op het Zuidereiland en kan per auto verkend worden, maar ook te voet over de Queen Charlotte Track.

Picton ligt prachtig aan de Marlborough Sounds
Picton ligt prachtig aan de Queen Charlotte Sound
Karamea

Karamea is een gehucht aan de westkant van het Zuidereiland en het eindpunt van de prachtige Heaphy Track. Hier groeien duizenden Nikkau palmbomen en je vind er ruige stranden, het Nieuw-Zeelandse platteland en prachtige wandelpaden met talloze hangbruggen. Een absolute ‘hidden gem’ nog niet ontdekt door het massatoerisme en dus alleen daarom al de moeite waard!

Op de Heaphy Track bij Karamea
Op de Heaphy Track bij Karamea
Rakaia Gorge

Eén van de verrassingen die ik tegenkwam tijdens één van mijn recente Nieuw-Zeeland reizen was de Rakaia Gorge en dan met name het felblauwe water dat er doorheen stroomde. Je vindt de Rakaia Gorge op het zuidereiland in de provincie Canterbury en kunt hem verkennen tijdens de Rakaia Gorge Walkway, een 2 uur durende wandeling.

Rakaia Gorge, Nieuw-Zeeland
Rakaia Gorge, Nieuw-Zeeland
Cape Foulwind

Cape Fouldwind, ooit door Abel Tasman Cape Rocky genoemd, ligt 20 kilometer buiten Westport aan de westkust van het Zuidereiland. Je kunt er een prachtige wandeling langs de kust maken naar de vuurtoren en met een beetje geluk liggen er zeeleeuwen op het strand te luieren.

Mooiste plekken Nieuw Zeeland
Uitzicht over de kaap
Hokitika Gorge

De Hokitika Gorge schijnt één van de plekken met het blauwste water van Nieuw-Zeeland te zijn. Echter had ik wat pech en was het water door de enorme regenval van de dagen ervoor eerder grijs van blauw. De wandeling door de gorge en over de hangbrug is echter prachtig, of het water nu blauw of grijs of welke kleur dan ook is.

Mooiste plekken in nieuw-Zeeland - de Hokitika Gorge
Hokitika Gorge
Omarama Clay Cliffs

De Omarama Clay Cliffs waren een ‘bonus’ tijdens een van mijn reizen. Ik zag een bordje en besloot erheen te rijden, compleet zonder verwachtingen. Wat ik aantrof had ik nooit zien aankomen: een serie pilaren van zandsteen die geflankeerd werd door een gigantische bloemenzee. Wat een bijzondere plek!

Omarama Clay Cliffs Nieuw-Zeeland
De Clay Cliffs bij Omarama
Lake Pukaki

Het prachtige Lake Pukaki is één van de meest rustgevende plekken van Nieuw-Zeeland, vooral wanneer je er vanuit Tekapo naartoe reist. Het felblauwe water met op de achtergrond de contouren van Mount Cook doet bijna desolaat aan in een wijdse omgeving. Voor mij is dit Nieuw-Zeeland op zijn best!

Mooiste plekken in Nieuw-Zeeland
Lake Pukaki, Nieuw-Zeeland
Te Waikoropupu Springs

En last but not least, de Waikoropupu oftewel de Pupu Springs. Deze bron vind je in de Golden Bay en herbergt het meest heldere water van Nieuw-Zeeland. Je bereikt de springs middels een korte wandeling en vanaf een plateau heb je uitzicht over de bron en het heldere meer. Een absolute aanrader!

Meer over de Pupu Springs lees je hier.

Het heldere water van de Pupu Springs in Nieuw-Zeeland
Het heldere water van de Pupu Springs
Andere mooie plekken in Nieuw-Zeeland

Dit waren ze, de 25 mooiste plekken van Nieuw-Zeeland. Ik realiseer me dat het onmogelijk is om elke plek te bezoeken en deze lijst is dan ook samengesteld uit mijn persoonlijke favorieten. Ik ben ondanks mijn vele reizen nog steeds niet overal geweest en het kan dus zo zijn dat ik bepaalde plekken niet genoemd heb. Mocht je tips hebben voor andere mooie plekken in Nieuw-Zeeland, laat ze dan zeker achter in de comments zodat anderen er ook van kunnen genieten!

Regel je Nieuw-Zeeland reis

Zin gekregen om naar Nieuw-Zeeland te gaan? Dan heb ik hieronder nog wat tips voor je met onder meer mijn favoriete websites om je reis te boeken en mijn favoriete reisgidsen.

– Vluchten boek je snel en voordelig via Skyscanner. Ook op KAYAK vind je vaak gunstige tarieven. Benieuwd naar mijn favoriete airlines? Lees dan dit uitgebreide artikel over vliegen naar Nieuw-Zeeland.

– Een huurauto boek je veilig bij Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico voor je af zodat je zonder zorgen op reis kunt gaan en bij aankomst geen discussie hoeft te voeren over extra verzekeringen. Ze werken uitsluitend samen met gerenommeerde autoverhuurders zoals Alamo en Herz. Bekijk de tarieven, opties en beschikbaarheid hier. Meer weten over autohuur? Lees dan dit uitgebreide artikel.

– Je accommodaties regel je snel en eenvoudig via Booking.com. Tip: boek je optie waarbij je tot kort voor vertrek kosteloos kunt annuleren zodat je eventueel nog kunt wijzigen.

– Liever met een camper op pad? Bekijk hier de opties en prijzen van verschillende camperverhuurders of boek hier je SpaceShip.

– Mijn favoriete wegenkaart van Nieuw-Zeeland is deze.

– Als reisgids neem ik steevast de Lonely Planet mee. Liever een Nederlandstalige reisgids? Bestel dan hier het Reishandboek Nieuw-Zeeland van uitgeverij Elmar dat door mijzelf geschreven is bij Bol.com of bestel hem bij je lokale boekhandel.

E-book Nieuw-Zeeland
voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Nieuw-Zeeland op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

In mijn e-book Nieuw-Zeeland voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Nieuw-Zeeland. Ooit was ik zelf een beginner. In 2002 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik nog vier keer naar Nieuw-Zeeland en bracht ik er meer dan een jaar door.

In het e-book vind je bovendien een leuke mix van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2002 voor het eerst op reis ging in Nieuw-Zeeland.

Bekijk en bestel het e-book hier.

Laat mij jouw reis plannen!

Wil je een rondreis door Nieuw-Zeeland gaan maken, maar heb je geen idee waar te beginnen? Ik help je graag met het maken van een persoonlijke reisplanning die aansluit bij jouw wensen. Geen dertien in een dozijn programma dus, maar een speciaal voor jou gecreëerde reisplanning die met zorg en aandacht voor je samengesteld wordt door dé Nieuw-Zeeland expert van Nederland. Ik bezocht het land vijf keer en reisde er meer dan een jaar rond.

Bekijk hier wat ik voor jou kan betekenen of neem direct contact met me op.

Meer lezen? Dan zijn deze artikelen wellicht interessant voor je:
– Simkaart Nieuw-Zeeland: tips voor bellen en mobiel internet
– Het weer in Nieuw-Zeeland: dit moet je er over weten!
– Tips om je jetlag te voorkomen en hoe om te gaan met 12 uur tijdsverschil
De mooiste plekken en perfecte reisroute voor het Zuidereiland
– De mooiste Nieuw-Zeeland bezienswaardigheden

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *