Doubtful Sound Cruise
Bezienswaardigheden,  Nationale Parken

Cruise in Doubtful Sound: doen of niet?

Moet je een cruise in Doubtful Sound nu wel of niet doen? Het antwoord op deze vraag geef ik je in dit artikel. Na vier eerdere Nieuw-Zeeland reizen moest het er in 2023 echt maar eens van komen, die Doubtful Sound Cruise. In het verleden vond ik het te duur en weerhield het weer in Doubtful Sound me ervan een cruise door Doubtful Sound te boeken. In 2023 besloot ik om ervoor te gaan. Of het de moeite waard was lees je in dit uitgebreide artikel.

Doubtful Sound: een twijfelachtig verhaal

Doubtful Sound in Fiordland National Park kreeg zijn naam van Captain Cook, die de fjord in 1770 slechts vanaf het water bezocht omdat hij ‘doubtful’ was of de wind hem gunstig genoeg gezind was om hem terug te brengen naar zee. Doubtful Sound is maar liefst 10 keer groter dan Milford Sound en wordt door velen ook als mooier dan Milford Sound omschreven. Maar is het dat ook?

Eén ding is me voor vertrek in ieder geval duidelijk: vanwege de geïsoleerde ligging zijn er zonder twijfel stukken minder toeristen dan in Milford Sound.

Op de Doubtful Sound Cruise
Op de Doubtful Sound Cruise
Hoe een Doubtful Sound excursie eruit ziet

Een Doubtful Sound Cruise is eigenlijk meer een Doubtful Sound excursie. De Doubtful Sound is niet met eigen vervoer bereikbaar, maar alleen via een georganiseerde excursie vanuit Manapouri, een gehucht op ongeveer een half uur rijden ten zuiden van Te Anau. Het schema van je dag ziet er ongeveer als volgt uit:

  • Boottocht van Pearl Harbour (Manapouri) naar West Arm
  • Busreis van West Arm naar Doubtful Sound
  • Cruise (of overnight cruise) in Doubtful Sound
  • Busreis van Doubtful Sound naar West Arm
  • Boottocht van West Arm terug naar Pearl Harbor / Manapouri
Doubtful Sound - Hall Arm
Doubtful Sound – Hall Arm
Vertrek vanuit Manapouri en tocht over Lake Manapouri

Vanuit Pearl Harbour vertrekken de boten over Lake Manapouri en met wat geluk ervaar je een prachtige zonsopkomst. Ik had de excursie van 07.00u geboekt en terwijl de boot de haven van Manapouri verliet, werd de lucht prachtig gekleurd door de opkomende zon. Alleen dit is al een reden waarom je de vroege excursie zou moeten boeken wat mij betreft!

De omgeving is echt prachtig en ik denk dat dit voor mij nog wel een van de mooiste momenten in Fiordland National Park was (ik woonde er een aantal maanden in 2023) … de zonsopkomst over de prachtige bergen en fjorden is goud waard.

Tip: neem een warme muts mee voor aan boord, het is vooral in de ochtend nog waterkoud op het meer

Zonsopkomst bij Lake Manapouri
Zonsopkomst bij Lake Manapouri
Aankomst in West Arm

Na een goed uur varen komt West Arm in zicht. Het valt me direct op dat hier toch wel meer sprake is van menselijke activiteit dan dat ik had gehoopt: er ligt een enorme waterkrachtcentrale, de Manapouri Power Station. Naar blijkt is dit de grootste waterkrachtcentrale van Nieuw-Zeeland.

Bij het verlaten van de boot krijg ik enkele minuten de tijd om rond te kijken in het kleine bezoekerscentrum. Hier leer je meer over Doubtful Sound en de West Arm. Hier kun je voor het laatst naar een reguliere toilet, daarna pas weer aan boord van de Patea Explorer, het schip waarmee je door Doubtful Sound vaart.

Tip: zorg dat je op tijd klaar staat voor de busreis zodat je een plekje aan het raam kunt bemachtigen!

Aankomst in West Arm Doubtful Sound Cruise
Aankomst in West Arm
De Manapouri waterkracht centrale
De Manapouri waterkracht centrale
Busrit over Wilmot Pass

Het volgende onderdeel van je Doubtful Sound excursie voert je per bus over Wilmot Pass. Dit is de laagste bergpas over de Southern Alps (671 meter) en … de duurste weg van Nieuw-Zeeland! De (nog steeds) onverharde weg werd in twee jaar aangelegd tussen West Arm en Doubtful Sound om machines naar de Manapouri waterkrachtcentrale te kunnen vervoeren vanaf zee. De kosten van het aanleggen bedroegen destijds ongeveer 80 NZD per meter. Een ander leuk weetje over de weg over Wilmot Pass is dat dit de enige weg is in Nieuw-Zeeland die niet verbonden is met andere wegen.

De bus hobbelt over de pas en onderweg wordt af en toe gestopt voor een foto. De natuur is uitbundig: talloze tinten groen, varens en watervallen domineren je blikveld. Op de pas wordt uiteraard ook een fotostop gemaakt: vanaf hier heb je een eerste uitzicht op Doubtful Sound en zal dé vraag van de dag beantwoord worden: is het goed weer of regent het?

Na een busrit van ongeveer 45 minuten kom je aan in de haven van Doubtful Sound voor je Doubtful Sound Cruise en stap je aan boord van de Patea Explorer.

Doubtful Sound vanaf Wilmot Pass
Doubtful Sound vanaf Wilmot Pass
Aan boord van de Patea Explorer en je cruise door Doubtful Sound

De Patea Explorer is het schip waarmee je ongeveer drie uur door Doubtful Sound gaat cruisen. Het is een prachtig schip voorzien van meerdere dekken, voldoende zitruimte (binnen en buiten) en een klein café. Let wel: het bestellen van koffie was een traag proces en ik zou het niet nogmaals doen want ik moest bijna een kwartier wachten en in de tussentijd trok het landschap gewoon aan me voorbij.

Over de cruise zal ik niet alle details prijsgeven zodat je ook nog wat verrassingen voor de boeg hebt. De cruiseroute staat redelijk vast Je vaart eerst helemaal tot aan zee en onderweg zie je prachtige watervallen en hoge bergen. Eenmaal op zee merk je ineens de invloed van de wind: daar waar het water in de Doubtful Sound relatief rustig was, varen we hier ineens door metershoge golven en … regent het!

Patea Explorer
Aan boord van de Patea Explorer
Wild tijdens je Doubtful Sound Cruise

Voor het schip ligt een kolonie zeehonden te luieren op een rotspartij maar vanwege de enorme golfslag is het lastig om te fotograferen en dichtbij te komen. Inmiddels is het ook gaan regenen en dus tijd om binnen even op te warmen.

Eenmaal terug in Doubtful Sound ben ik een beetje teleurgesteld merk ik. Er was kans op zeehonden, pinguïns en dolfijnen, maar voor pinguïns bleek het verkeerde seizoen en dolfijnen waren er ook niet. Dit laatste bleek vrij uitzonderlijk, maar het wild op de Doubtful Sound cruise vond ik dus tegenvallen, hiervoor hoef je deze cruise wat mij betreft niet te maken.

Zeehonden Doubtful Sound
Zeehonden
En dan … het hoogtepunt van de Doubtful Cruise

Overall merk ik dat ik na twee uur een lichte teleurstelling voel. Ik heb de Milford Sound Cruise meermaals gedaan en daar was ik echt van onder de indruk. Het ‘wow-moment’ ontbreekt tot nu toe bij de Doubtful Sound Cruise nog een beetje. Daar waar Mitre Peak hét boegbeeld is van de Milford Cruise, heb ik hier nog nauwelijks mooie foto’s kunnen maken.

Hier komt verandering in wanneer we Hall Arm binnen varen. Dit beeld herken ik van de foto’s. Het schip vaart de zijarm van Doubtful Sound binnen en de fjord wordt smaller. Voor me rijzen nagenoeg loodrechte muren op uit het water. De zon komt door en de “ohhh’s” en “ahhh’s” om me heen zijn niet van de lucht. Ik begrijp dat ze dit tot op het laatste moment bewaren. Deze fjord is werkelijk sprookjesachtig en nu begrijp ik waarom Doubtful Sound zo bijzonder is.

Doubtful Sound overnight cruise
Jaaaa hier kom ik voor!
Doubtful Sound Cruise Hall Arm
Doubtful Sound Cruise Hall Arm
Terug naar West Arm en Manapouri

Na de Hall Arm vaart de Patea Explorer gestaag terug naar de haven. Hier staan hordes mensen klaar om aan boord te gaan van de volgende afvaart en het wisselen van de boot naar de bus verloopt dan ook enigszins warrig. Bovendien is het idyllische gevoel van de Doubtful Sound cruise nu wel een beetje voorbij omdat er ineens een buslading vol andere mensen staat te wachten.

De bus maakt op de weg terug naar West Arm nog wat stops maar de meeste mensen zijn niet echt meer geïnteresseerd, het hoogtepunt is immers al geweest. Velen zijn voor dag en dauw opgestaan om de vroege excursie te kunnen maken en menigeen zit aan boord van het schip terug naar Pearl Harbour een dutje te doen.

Doubtful Sound Cruise
Drukte op het dek tijdens mooie uitzichten
Is de Doubtful Sound Cruise de moeite waard?

Dé vraag is natuurlijk: de de Doubtful Sound Cruise de moeite waard? Je betaalt voor deze excursie aanzienlijk meer dan voor de Milford Sound Cruise. Het antwoord is niet eenvoudig maar ik ga proberen mijn ‘JA’ toch zo goed mogelijk te onderbouwen.

Allereerst vind ik de natuur van Milford Sound mooier, de Mitre Peak is nu eenmaal hét symbool van Nieuw-Zeeland en moet je eens in je leven in het echt gezien hebben. Dit neemt niet weg dat Doubtful Sound over het algemeen genomen ook ontzettend indrukwekkend is. Het grote voordeel van deze excursie ten opzichte van de de Milford Cruise is dat er geen andere boten waren tijdens de ochtend cruise. Dit betekent dat je hier écht even het einde van de wereld gevoel kan ervaren (samen met de andere gasten aan boord, uiteraard) en dat je het eenzame gevoel van Fiordland hier ultiem beleeft.

Bovendien vond ik het gaaf om op een plek te komen waar je niet met eigen vervoer kan komen. Dit filtert automatisch al een bepaald soort reiziger uit en zorgt ervoor dat je samen met andere natuurliefhebbers aan boord van het schip stapt. Dit maakt het doen van een Doubtful Sound Cruise absoluut de moeite waard.

Wil je langer op pad, dan kun je kiezen voor de Doubtful Sound Overnight Cruise, waarbij je 1 of 2 nachten aan boord van een schip in Doubtful Sound verblijft.

Beide excursies worden uitgevoerd door RealNZ, het voormalige Real Journeys.

Doubtful Sound Cruise
De Hall Arm
Het weer in Doubtful Sound

Het weer in Doubtful Sound is op z’n zachtst gezegd twijfelachtig, geen grapje! Ik boekte mijn cruise relatief last minute omdat ik zag dat het redelijk goed weer zou worden en ik toch een lange tijd in Te Anau verbleef.

Helaas doet het weer in Fiordland National Park wat ie wil. Fiordland is de natste plek van Nieuw-Zeeland en ook tijdens mijn cruise door Doubtful Sound deden de weergoden aardig hun best. Het regende flink, maar gelukkig scheen ook af en toe de zon. Vanwege de aanhoudende droogte van afgelopen zomer waren de watervallen vrij leeg en pas recentelijk weer gaan stromen.

Het weer in Doubtful Sound is niet te voorspellen en volledig anders dan in Manapouri. Aan boord van het schip was het dus regenachtig en koud en op Wilmot Pass kwam het met bakken uit de hemel. Eenmaal terug in Manapouri was het 25 graden en verruilde ik mijn regenjas en muts voor een korte broek en t-shirt.

Doubtful Sound Cruise boeken

Waar er voor Milford Soung regelmatig aanbiedingen langs komen vanwege het grote aanbod aan rederijen, is dit voor Doubtful Sound niet het geval. Ik heb op allerlei manieren geprobeerd een gunstig tarief te vinden, maar de prijs bleef hetzelfde. Ik hoorde later dat de boottochten eigenlijk altijd gewoon ruim van tevoren volgeboekt zitten en dat ik mazzel had dat ik drie dagen voor vertrek nog een plekje kon bemachtigen. Je hoeft dus niet op aanbiedingen te rekenen.

Ik boekte mijn Doubtful Sound excursie via Get Your Guide, zij hebben verschillende opties incl. transport van/naar Manapouri vanuit Queenstown. Handig als je geen eigen auto hebt!

Bekijk in de tool hieronder of via deze link de tarieven en beschikbaarheid

Nog wat laatste tips

Dan dan nog wat laatste tips voor je bezoek aan Doubtful Sound:

  • Neem warme kleding mee, ook al staat op de weerapp dat het goed weer wordt. Een regenjas, een muts en handschoenen zijn onmisbaar aan boord.
  • Neem voldoende snacks en een lunch mee. Het Manapouri Cafe was nog gesloten bij de vroege afvaart. Je kunt ook van tevoren een lunchpakket boeken maar ik vond het er twijfelachtig uit ziet. Doe dus lekker Hollands en neem je eigen lunchpakket mee.
  • Pilletjes tegen wagenziekte zijn een aanrader. Geen zin om duizelig te worden? Kies dan voor dit handige herbruikbare polsbandje.
  • Lange leve de sandflies! Neem een BiteAway mee om je sandfly bites direct mee te behandelen.
  • Boek ruim van tevoren, de cruise wordt namelijk niet goedkoper.
  • En last but not least: GENIET!
Zonsopkomst in Fiordland National Park op weg naar Doubtful Sound
Zonsopkomst in Fiordland
Regel je Nieuw-Zeeland reis

Zin gekregen om naar Nieuw-Zeeland te gaan? Dan heb ik hieronder nog wat tips voor je met onder meer mijn favoriete websites om je reis te boeken en mijn favoriete reisgidsen.

– Vluchten boek je snel en voordelig via Skyscanner. Ook op KAYAK vind je vaak gunstige tarieven, evenals Cheap Tickets. Benieuwd naar mijn favoriete airlines? Lees dan dit uitgebreide artikel over vliegen naar Nieuw-Zeeland.

– Een huurauto boek je veilig bij Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico voor je af zodat je zonder zorgen op reis kunt gaan en bij aankomst geen discussie hoeft te voeren over extra verzekeringen. Ze werken uitsluitend samen met gerenommeerde autoverhuurders zoals Alamo en Herz. Bekijk de tarieven, opties en beschikbaarheid hier. Meer weten over autohuur? Lees dan dit uitgebreide artikel.

– Je accommodaties regel je snel en eenvoudig via Booking.com. Tip: boek je optie waarbij je tot kort voor vertrek kosteloos kunt annuleren zodat je eventueel nog kunt wijzigen.

– Liever met een camper op pad? Bekijk hier de opties en prijzen van verschillende camperverhuurders.

– Mijn favoriete wegenkaart van Nieuw-Zeeland is deze.

– Als reisgids neem ik steevast de Lonely Planet mee. Liever een Nederlandstalige reisgids? Bestel dan hier het Reishandboek Nieuw-Zeeland van uitgeverij Elmar dat door mijzelf geschreven is bij Bol.com of bestel hem bij je lokale boekhandel.

Reishandboek Nieuw-Zeeland

Meer lezen over Nieuw-Zeeland? In het najaar van 2022 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Nieuw-Zeeland, dat ik schreef naar aanleiding van de vier uitgebreide rondreizen die ik maakte door dit fascinerende land.

In dit boek heb ik niet alleen alle praktische en toeristische informatie gebundeld, maar ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ervaringen en leuke wandelroutes.

De eerste druk is uitverkocht, de herziene editie verschijnt begin 2025.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Laat mij jouw reis plannen!

Wil je een rondreis door Nieuw-Zeeland gaan maken, maar heb je geen idee waar te beginnen? Ik help je graag met het maken van een persoonlijke reisplanning die aansluit bij jouw wensen. Geen dertien in een dozijn programma dus, maar een speciaal voor jou gecreëerde reisplanning die met zorg en aandacht voor je samengesteld wordt door dé Nieuw-Zeeland expert van Nederland. Ik bezocht het land vijf keer en reisde er meer dan een jaar rond.

Bekijk hier wat ik voor jou kan betekenen of neem direct contact met me op.

Meer lezen over Fiordland en omgeving? Dan vind je deze blogs vast ook interessant:
Wat te doen in Te Anau en omgeving
Alles wat je wilt weten over Fiordland National Park
Een Milford Sound Cruise: dit mag je ervan verwachten

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *