Autorijden in Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland tips,  Vervoer

Autorijden in Nieuw-Zeeland: tips en verkeersregels

In dit artikel neem ik je mee in de wereld van het autorijden in Nieuw-Zeeland. Zoals ik in het artikel over het huren van een auto in Nieuw-Zeeland al schreef, is een huurauto (of camper) eigenlijk wel echt een must tijdens je Nieuw-Zeeland reis. Je komt met een eigen voertuig namelijk op plekken waar je met een bus of trein niet komt en kunt overal stoppen om een foto te maken. Autorijden in Nieuw-Zeeland is niet moeilijk, maar er zijn wel een aantal dingen die handig zijn om van tevoren te weten. Bij deze deel ik de meest belangrijke verkeersregels, evenals mijn persoonlijke tips en ervaringen. Veel leesplezier!

Dit artikel verscheen voor het eerst in 2021 en werd geupdate naar aanleiding van mijn meest recente reis in 2022-2023.

Autorijden in Nieuw-Zeeland
Autorijden in Nieuw-Zeeland: dit moet je weten

Allereerst zijn er een aantal dingen die je moet weten over autorijden in Nieuw-Zeeland namelijk:

– Er wordt links gereden
– De rijtijden zijn altijd langer dan gepland (plan ze hier)
– De wegen zijn relatief smal en bochtig
– Over het algemeen zijn er tweebaanswegen, met één baan in elke richting. Snelwegen zijn er nauwelijks.

De wegen staan onder toezicht van de New Zealand Police die ervoor zorgen dat reizigers en de lokale bewoners veilig op reis kunnen. Op diverse plekken staan flitsers en wordt gecontroleerd of je je aan de verkeersregels houdt.

autorijden in nieuw-zeeland
autorijden in nieuw-zeeland
Verkeersregels in Nieuw-Zeeland

Wanneer je een voertuig huurt krijg je normaal gesproken een boekje met de verkeersregels van Nieuw-Zeeland mee. Of deze ligt in je dashboard voor je klaar. Onderstaand heb ik echter de belangrijkste verkeersregels voor je opgesomd. Deze zijn echter mogelijk niet compleet, houd dus altijd de bepalingen ter plekke in de gaten!

– Het dragen van een gordel is verplicht voor alle inzittenden
– Bij een stopbord moet je tot een volledige stop komen (en dus geen ‘rolling stop’)
– Give way: dit betekent voorrang verlenen
– Op rotondes verleen je voorrang aan verkeer van rechts
– Geef minimaal drie seconden voor je afslaat je richting aan
– Doorrijden op rood is niet toegestaan, ook niet bij afslaan tenzij er een groene pijl brandt in jouw rijrichting
– Verleen bij groen licht voorrang aan rechtdoorgaand verkeer en voetgangers
– Het gebruik van een mobiele telefoon is niet toegestaan
– Share the road: voertuigen hebben géén voorrang op voetgangers of fietsers
– Bewaar minstens anderhalve meter afstand tot voetgangers en fietsers
– Het toegestane alcohol promillage voor bestuurders ouder dan 20 jaar is 50 milligram per 100 milliliter bloed of 250 microgram per liter adem. Maar beter is het om gewoon helemaal niet onder invloed te rijden.

De maximale toegestane snelheid is variabel. Borden langs de weg geven de maximale snelheid aan. Op de meeste wegen buiten de bebouwde kom is 100 km/u toegestaan, mits anders aangegeven. Indien jouw voertuig zwaarder is dan 3.500 kg (veel campers dus ook) is jouw maximale limiet nooit hoger van 90 km/u. Binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid vaak 50 km/u tenzij anders aangegeven.

De snelheid wordt net zoals in Nederland aangegeven op ronde witte borden met een rode rand. Soms kom je ook gele borden tegen, eventueel met een pijl. Dit zijn adviessnelheden, vaak op bochtige secties.

Links rijden in Nieuw-Zeeland

Zoals gezegd rijdt men links in Nieuw-Zeeland. Mijn ervaring is dat je hier eigenlijk na een dag of twee wel aan gewend bent. In het begin is het vooral even goed opletten bij kruispunten en rotondes. Vaak ben je echter niet de enige die onderweg is dus ik gebruik als ik het even niet meer weet het overige verkeer als referentie. Daarnaast staan op veel (toeristische) plekken schilderingen op de weg en pijlen die de rijrichting aangeven. Toch zal het je, net als ik, gebeuren dat je op een onoplettend moment automatisch aan de rechterkant van de weg gaat rijden. Vaak als je een parkeerplaats af rijdt of als er niemand anders op de weg is. Probeer daarom alleen op weg te gaan als je fit en fris bent en niet op momenten dat je moe bent, want juist dan zit een ongeluk in een klein hoekje.

Autorijden in Nieuw-Zeeland
Keep left!
One lane bridges

Vooral op het Zuidereiland zijn er nogal wat oude one-lane bridges. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft deze brug maar één baan, die je vaak ook nog eens deelt met het spoor. De borden om aan te geven wie als eerste de brug mag betreden zijn vergelijkbaar met Nederland. Dus een blauw bord als jij voorrang hebt en een wit/rood bord (vaak met ‘give way’) als je voorrang moet verlenen aan tegemoetkomend verkeer. Op langere bruggen is vaak de mogelijkheid om halverwege uit te wijken voor tegemoetkomend verkeer. Het bovenstaande klinkt wellicht wat ingewikkeld, maar de ervaring leert dat reizigers erg relaxt met elkaar omgaan en dat er zelden problemen ontstaan op one lane bridges.

One lane bridge autorijden in Nieuw-Zeeland
One lane bridge
Rijden op onverharde wegen

In Nieuw-Zeeland is een deel van de wegen nog onverhard. Dit zijn dan vaak binnenwegen en/of wegen naar boerderijen of afgelegen plekken. Huurauto’s zijn vaak niet verzekerd voor het rijden op onverharde wegen, dit staat specifiek vermeld in je huurcontract. Moet je toch een onverharde weg op, bijvoorbeeld om bij een bezienswaardigheid te komen, houd dan het volgende in gedachten:

– houd ook hier links
– rijd langzaam zodat je geen enorme stofwolken veroorzaakt
– rem af bij tegemoetkomend verkeer zodat je elkaar zonder problemen kunt passeren
– rivierdoorsteken: ga te voet na of het te doen is. Waterschade aan auto’s die rivierdoorsteken maken zijn uitgesloten van je verzekering en daarom niet handig om te doen.

Autorijden in Nieuw-Zeeland op onverharde wegen
Onverharde wegen: blijf links en rem af bij tegenliggers
Boek je huurauto

Zelf heb ik goede ervaringen met Sunny Cars, een tussenpersoon in Nederland die alleen met gerenommeerde maatschappijen samenwerkt. Denk dan bijvoorbeeld aan Alamo en Hertz. Je kunt vooraf met je vragen terecht bij het Nederlandse call-center wat ingewikkelde zaken zoals verzekeringen soms eenvoudiger kan maken. Daarnaast koopt Sunny Cars het eigen risico al voor je af door middel van een aanvullende verzekering. Hierdoor hoef je bij het ophalen van je huurauto geen discussie meer te voeren. 

Ik heb in het verleden regelmatig een goedkope huurauto in Nieuw-Zeeland geboekt bij budgetmaatschappijen zoals Omega Car Rental en Jucy. Het voordeel van Omega Car Rental is dat ze veel verhuurstations hebben en dat de tarieven voor short rentals gunstig zijn. Ik had voor twee dagen een auto nodig in Nelson en hier kwamen zij als voordeligste uit de bus. Het was niet de nieuwste auto en hij was handgeschakeld, maar voldeed prima waar ik hem voor nodig had. Ook via Jucy huurde ik in het verleden wel eens een auto, die echter wel zijn beste tijd gehad had. Daarnaast moesten we bij het ophalen destijds een paar uur wachten omdat ‘onze auto’ er nog niet was. Erg vervelend. Alhoewel ze voordelig zijn, zou ik niet snel nog eens gebruik maken van Jucy. 

Tarieven vergelijken? Check dan hier de prijzen van Sunny Cars. Jucy en de andere genoemde budgetmaatschappijen zijn te boeken via Booking.

Autorijden in Nieuw-Zeeland regels en tips
Een van de mooiste wegen in Nieuw-Zeeland
Zelf een auto kopen?

Wil je liever een auto kopen in Nieuw-Zeeland? Ook dat is een prima optie, vooral als je voor een wat langere periode op reis gaat. Lees hier mijn ervaringen met het kopen van een auto in Nieuw-Zeeland.

Hopelijk heb ik je met dit artikel een uitgebreide indruk gegeven van het autorijden in Nieuw-Zeeland. Mocht je nog vragen hebben, laat ze dan achter in de comments of stuur me een berichtje!

Regel je Nieuw-Zeeland reis

Zin gekregen om naar Nieuw-Zeeland te gaan? Dan heb ik hieronder nog wat tips voor je met onder meer mijn favoriete websites om je reis te boeken en mijn favoriete reisgidsen.

– Vluchten boek je snel en voordelig via Skyscanner. Ook op KAYAK vind je vaak gunstige tarieven, evenals Cheap Tickets. Benieuwd naar mijn favoriete airlines? Lees dan dit uitgebreide artikel over vliegen naar Nieuw-Zeeland.

– Een huurauto boek je veilig bij Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico voor je af zodat je zonder zorgen op reis kunt gaan en bij aankomst geen discussie hoeft te voeren over extra verzekeringen. Ze werken uitsluitend samen met gerenommeerde autoverhuurders zoals Alamo en Herz. Bekijk de tarieven, opties en beschikbaarheid hier. Meer weten over autohuur? Lees dan dit uitgebreide artikel.

– Je accommodaties regel je snel en eenvoudig via Booking.com. Tip: boek je optie waarbij je tot kort voor vertrek kosteloos kunt annuleren zodat je eventueel nog kunt wijzigen.

– Liever met een camper op pad? Bekijk hier de opties en prijzen van verschillende camperverhuurders.

– Mijn favoriete wegenkaart van Nieuw-Zeeland is deze.

– Als reisgids neem ik steevast de Lonely Planet mee. Liever een Nederlandstalige reisgids? Bestel dan hier het Reishandboek Nieuw-Zeeland van uitgeverij Elmar dat door mijzelf geschreven is bij Bol.com of bestel hem bij je lokale boekhandel.

E-book Nieuw-Zeeland
voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Nieuw-Zeeland op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

In mijn e-book Nieuw-Zeeland voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Nieuw-Zeeland. Ooit was ik zelf een beginner. In 2002 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik nog vier keer naar Nieuw-Zeeland en inmiddels heb ik dus meer dan 20 jaar reiservaring!

In het e-book vind je bovendien een leuke mix van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2002 voor het eerst op reis ging in Nieuw-Zeeland.

Bekijk en bestel het e-book hier.

Laat mij jouw reis plannen!

Wil je een rondreis door Nieuw-Zeeland gaan maken, maar heb je geen idee waar te beginnen? Ik help je graag met het maken van een persoonlijke reisplanning die aansluit bij jouw wensen. Geen dertien in een dozijn programma dus, maar een speciaal voor jou gecreëerde reisplanning die met zorg en aandacht voor je samengesteld wordt door dé Nieuw-Zeeland expert van Nederland. Ik bezocht het land vijf keer en reisde er meer dan een jaar rond.

Bekijk hier wat ik voor jou kan betekenen of neem direct contact met me op.

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *